Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τουρκία: 18 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας

Την ώρα που η αστι­κή τάξη της Τουρ­κί­ας αξιο­ποιεί τους γεω­στρα­τη­γι­κούς και ενδοι­μπε­ρια­λι­στι­κούς αντα­γω­νι­σμούς για να βγά­λει ακό­μη μεγα­λύ­τε­ρα κέρ­δη, οι εργα­ζό­με­νοι και τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα της χώρας βυθί­ζο­νται βαθύ­τε­ρα στη φτώ­χεια και την ανέχεια.

Το άνοιγ­μα της ψαλί­δας των κοι­νω­νι­κών ανι­σο­τή­των αυξά­νε­ται στην Τουρ­κία, σύμ­φω­να με νέα έρευ­να που δημο­σιο­ποί­η­σε η Γενι­κή Ομο­σπον­δία Εργαζομένων.

Σύμ­φω­να με την έρευ­να, το πλου­σιό­τε­ρο 20% του πλη­θυ­σμού της χώρας έχει εισό­δη­μα 8,7 φορές μεγα­λύ­τε­ρο από το φτω­χό­τε­ρο 20%! Ο αριθ­μός των φτω­χών στη γει­το­νι­κή χώρα αγγί­ζει τα 16 εκα­τομ­μύ­ρια, ενώ σε 18 εκα­τομ­μύ­ρια ανέρ­χο­νται οι τούρ­κοι που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Όπως ανα­φέ­ρει η έκθε­ση, το τελευ­ταίο έτος της οικο­νο­μι­κής κρί­σης, η φτώ­χεια αυξή­θη­κε κατά 11%, ενώ πέρα­σαν στην ανερ­γία 1 εκα­τομ­μύ­ριο άνθρωποι.

Όλα αυτά συμ­βαί­νουν την ίδια στιγ­μή που η κυβέρ­νη­ση Ερντο­γάν συνε­χί­ζει την αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή της, στη­ρί­ζο­ντας τα μονο­πώ­λια της χώρας και καλ­λιερ­γώ­ντας τον εθνι­κι­σμό προ­κει­μέ­νου να συγκα­λύ­ψει τις μεγά­λες ταξι­κές δια­φο­ρές και την φτω­χο­ποί­η­ση πλα­τιών λαϊ­κών στρωμάτων.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από sol.org.tr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο