Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το ίδιο… παραμύθι!

Γρά­φει ο Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

Το πρω­το­σέ­λι­δο της ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ (20/8/2018) είναι ενδει­κτι­κό του «κλί­μα­τος» που προ­σπα­θεί να δημιουρ­γή­σει η κυβέρ­νη­ση. Κορυ­φαία στε­λέ­χη της (Δρα­γα­σά­κης- Παπ­πάς) σύμ­φω­να με το δημο­σί­ευ­μα κάνουν «προ­σκλη­τή­ριο για αντι­δε­ξιό μέτω­πο» με την ευκαι­ρία της «εξό­δου από τα μνη­μό­νια» και ζητούν»τη δημιουρ­γία μετώ­που των προ­ο­δευ­τι­κών δυνά­με­ων ως ανά­χω­μα στη συντή­ρη­ση και την Ακρο­δε­ξιά με στό­χο να επι­τευ­χθούν οι ανα­γκαί­ες μεγά­λες αλλα­γές και να απο­τύ­χουν τα σχέ­δια όσων θέλουν πισωγύρισμα».

Η όλη ιστο­ρία μας θυμί­ζει ανά­λο­γη τακτι­κή από το ΠΑΣΟΚ το ’80. Όπο­τε αυτό στρι­μω­χνό­ταν, ακο­λου­θώ­ντας πολι­τι­κή δια­χεί­ρι­σης του συστή­μα­τος και εφαρ­μό­ζο­ντας ουσια­στι­κά «δεξιά πολι­τι­κή» προ­σπα­θού­σε να δημιουρ­γή­σει «αντι­δε­ξιά αντα­να­κλα­στι­κά» στο λαό ψάχνο­ντας για δεκα­νί­κια στα ..αρι­στε­ρά του. Και αν αυτό δεν γινό­ταν τότε κατη­γο­ρού­σε το ΚΚΕ ότι θέλει να φέρει «τη Δεξιά στ κυβέρνηση».

Τώρα από το ΣΥΡΙΖΑ εφαρ­μό­ζε­ται παρό­μοια τακτι­κή που επι­γραμ­μα­τι­κά περι­λαμ­βά­νει την καλ­λιέρ­γεια των εξής στερεότυπων:

- Όποιος δεν είναι με την κυβέρ­νη­ση, είναι με τη Ν.Δ ή τη στη­ρί­ζει για να επα­νέλ­θει στην κυβέρνηση.

- Η κυβέρ­νη­ση εκφρά­ζει το «προ­ο­δευ­τι­κό» στη χώρα μας και παρά τις δυσκο­λί­ες και το αρνη­τι­κό περι­βάλ­λον αυτή προ­σπα­θεί ν’ αλλά­ξει τη χώρα αλλά και την Ε.Ε. Επο­μέ­νως χρέ­ος κάθε προ­ο­δευ­τι­κού φορέα ή πολί­τη είναι να συμπα­ρα­τα­χτεί μαζί της, έστω και κριτικά.

- Η χώρα αλλά­ζει σελί­δα και «βγαί­νει από τα μνη­μό­νια», άρα έχει δυνα­τό­τη­τα για «αλλα­γές» για τις οποί­ες όμως δεν πρέ­πει να υπάρ­χει πισωγύρισμα.

Πρό­κει­ται για επι­χει­ρή­μα­τα ψεύ­τι­κα. Η κυβέρ­νη­ση ακο­λου­θεί πολι­τι­κή δια­χεί­ρι­σης του συστή­μα­τος και όχι πορεί­ας σύγκρου­σης με αυτό. Δηλα­δή από την άπο­ψη των λαϊ­κών συμ­φε­ρό­ντων είναι κυβέρ­νη­ση αντι­λαϊ­κή- «συντη­ρη­τι­κή» και όχι «προ­ο­δευ­τι­κή». Απο­δεί­χτη­κε ο «καλύ­τε­ρος μαθη­τής» των απαι­τή­σε­ων του κεφα­λαί­ου ντό­πιου και ξένου, αλλά και της Ε.Ε, του ΝΑΤΟ. Η πολι­τι­κή του ΣΥΡΙΖΑ επί της ουσί­ας δεν δια­φέ­ρει από αυτή της Ν.Δ, οπό­τε δεν μπο­ρεί να χρη­σι­μο­ποιεί­ται ως «μπα­μπού­λας» η τυχόν επά­νο­δος της στην κυβέρ­νη­ση. Η κυβέρ­νη­ση αφού «φόρ­τω­σε» τη χώρα και με νέο μνη­μό­νιο υπο­στη­ρί­ζει τώρα ότι «βγαί­νου­με από τα μνη­μό­νια» ενώ γνω­ρί­ζει πολύ καλά ότι δια­τη­ρού­νται άθι­κτοι οι εκα­το­ντά­δες μνη­μο­νια­κοί νόμοι και νέα προ­ψη­φι­σμέ­να μέτρα θα εφαρ­μο­στούν από την επό­με­νη κιό­λας χρο­νιά. Καθώς και ότι η «πηγή» των μνη­μο­νί­ων», δηλα­δή η στρα­τη­γι­κή του κεφα­λαί­ου, οι Συν­θή­κες, οι Οδη­γί­ες και οι «μηχα­νι­σμοί επο­πτεί­ας» της ΕΕ που την υλο­ποιούν, είναι το υπό­βα­θρο για συνέ­χι­ση και κλι­μά­κω­ση της αντι­λαϊ­κής επίθεσης.

Ο λαός δεν πρέ­πει για μία ακό­μη φορά να δεχτεί τέτοιο παρα­μύ­θια­σμα. Η λύση δεν βρί­σκε­ται στην «συμπό­ρευ­ση» με την κυβέρ­νη­ση , αλλά στην λαϊ­κή αντί­στα­ση και πάλη, ενά­ντια στους σχε­δια­σμούς αυτούς, στην ανα­σύ­ντα­ξη του λαϊ­κού κινή­μα­τος, στη συμπό­ρευ­ση με το ΚΚΕ.

_________________________________________________________________________________________________

Αλέκος Α. Χατζηκώστας  Δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη της Ημαθίας» και του alli-apopsi.gr. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και site εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μια σειρά ιστορικά συνέδρια και ημερίδες. Έχει εκδώσει 7 βιβλία και συμμετέχει σε συλλογικούς τόμους.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο