Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το θαύμα της Κούβας στο χώρο της Υγείας – Σε 27 χώρες ανά τον κόσμο Κουβανοί γιατροί προσφέρουν δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες 

Το θαύ­μα της Κού­βας στο χώρο της Υγεί­ας έχει προ­κα­λέ­σει πολ­λές φορές το ενδια­φέ­ρων των διε­θνών Μέσων Ενη­μέ­ρω­σης αλλά και επι­στη­μο­νι­κών φορέ­ων. Δεν είναι μόνο το δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας και η κάλυ­ψη των ανα­γκών του κου­βα­νι­κού λαού, δεν είναι οι νέες ανα­κα­λύ­ψεις και επι­τεύγ­μα­τα (στην αντι­με­τώ­πι­ση του καρ­κί­νου ή του AIDS), δεν είναι η αλλη­λεγ­γύη σε άλλους λαούς (σε Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή και Αφρι­κή, Ασία).

Είναι που όλα αυτά, όλες οι κατα­κτή­σεις στο χώρο της Υγεί­ας έγι­ναν δυνα­τές χάρη στο κοι­νω­νι­κό σύστη­μα της Κού­βα (όπου η Υγεία είναι κοι­νω­νι­κό αγα­θό και όχι εμπό­ρευ­μα) μέσα σε ένα πλαι­σί­ου εξο­ντω­τι­κού αποκλεισμού.

Το 2016 Κου­βα­νοί για­τροί εργά­ζο­νταν σε 24 χώρες της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής και της Καραϊ­βι­κής, 27 χώρες της υπο­σα­χά­ριας Αφρι­κής, επτά χώρες της ανα­το­λι­κής Ασί­ας και του Ειρη­νι­κού, δύο χώρες της Μέσης Ανα­το­λής και της ανα­το­λι­κής Αφρι­κής, καθώς και στη Ρωσία και στην Πορ­το­γα­λία. Συνο­λι­κά σε 62 χώρες του κόσμου! Στις 27 εξ αυτών οι Κου­βα­νοί για­τροί προ­σφέ­ρουν εθε­λο­ντι­κά τις υπη­ρε­σί­ες τους.

Από τη νίκη της επα­νά­στα­σης ένα από τα σημα­ντι­κό­τε­ρα χαρα­κτη­ρι­στι­κά της Κού­βας είναι ο διε­θνι­σμός. Οι απο­στο­λές για­τρών ξεκί­νη­σαν το 1964. Η διε­θνι­στι­κή βοή­θεια είναι ένα βασι­κό στοι­χείο της επα­νά­στα­σης, όχι μόνο με απο­στο­λή για­τρών , αλλά και τη δημιουρ­γία σχο­λών σε πολ­λές χώρες. Παράλ­λη­λα με την προ­σφο­ρά υπη­ρε­σιών από Κου­βα­νούς για­τρούς, χιλιά­δες νέοι σπου­δά­ζουν στην Κού­βα και θα ασκή­σουν αργό­τε­ρα την ιατρι­κή στις χώρες τους.

Ετσι η Υγεία χαρα­κτη­ρί­στη­κε κορυ­φαίο «εξα­γώ­γι­μο προ­ϊ­όν» της Κου­βάς. Η διά­θε­ση στο εξω­τε­ρι­κό επαγ­γελ­μα­τι­κών υπη­ρε­σιών, κυρί­ως ιατρι­κών, εξε­λί­χθη­κε στη σημα­ντι­κό­τε­ρη πηγή συναλ­λάγ­μα­τος για τη νήσο.

Σύμ­φω­να με τις ετή­σιες στα­τι­στι­κές για την υγεία το 2016 η δρα­στη­ριό­τη­τα των για­τρών ανά των κόσμο έφε­ρε έσο­δα που υπο­λο­γί­ζε­ται πως ανέρ­χο­νταν σε 11 δισε­κα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια και πλέ­ον κατ’ έτος από το 2011 ως το 2015, καθώς η Κού­βα χρε­ώ­νει τις υπη­ρε­σί­ες που προ­σφέ­ρουν οι για­τροί από τη νήσο στις 35 από τις 62 χώρες, σύμ­φω­να με τον πρώ­ην υπουρ­γό Οικο­νο­μί­ας Χοσέ Λουίς Ροδρί­γκες, τον οποίο επι­κα­λέ­στη­κε ο κρα­τι­κός ενη­με­ρω­τι­κός ιστό­το­πος Cubadebate.

Συγκρι­τι­κά, ο του­ρι­στι­κός τομέ­ας συνει­σέ­φε­ρε έσο­δα 2,8 δισεκ. δολα­ρί­ων το 2016, σύμ­φω­να με τα επί­ση­μα στοιχεία.

Τα στοι­χεία που δημο­σιεύ­θη­καν τις προη­γού­με­νες ημέ­ρες δεν διευ­κρι­νί­ζουν πόσοι κου­βα­νοί επαγ­γελ­μα­τί­ες συμ­με­τέ­χουν σε απο­στο­λές στο εξω­τε­ρι­κό, πάντως σύμ­φω­να με το υπουρ­γείο Υγεί­ας περί τα μέσα του 2015 υπήρ­χαν πάνω από 50.000, οι μισοί και πλέ­ον εκ των οποί­ων ήσαν γιατροί.

Συνο­λι­κά, η Κού­βα αριθ­μού­σε στα τέλη του 2016, 90.161 για­τρούς. Ο αριθ­μός συμπε­ρι­λαμ­βά­νει εκεί­νους που εργά­ζο­νταν στο εξωτερικό.

Αμέ­σως μετά την Επα­νά­στα­ση η Κού­βα είχε 600 για­τρούς. Το 1999 η Κού­βα είχε 74.500 για­τρούς . Τότε αντι­στοι­χού­σε 1 για­τρός για κάθε 1.700 κατοί­κους. Το 2001 η ανα­λο­γία αντι­στρά­φη­κε και έφτα­σε να ανα­λο­γεί ένας για­τρός για κάθε 168 κατοίκους.

Στη νήσο, παρά τα προ­βλή­μα­τα εξαι­τί­ας του θανα­τη­φό­ρου απο­κλει­σμού η Υγεία και η παι­δεία είναι δημό­σια αγα­θά που παρέ­χο­νται δωρε­άν. Και δεν είναι μόνο αυτές οι κατα­κτή­σεις του κου­βα­νι­κό λαού, τις οποί­ες έχει να υπε­ρα­σπι­στεί και είναι ανα­πό­σπα­στα δεμέ­νες με το χαρα­κτή­ρα του κοι­νω­νι­κού συστή­μα­τος στην Κού­βα. Οσο θα βαθαί­νει αυτός ο χαρα­κτή­ρας τόσο πιο στέ­ρε­ες και πλού­σιες οι κατα­κτή­σεις, όσο αμβλύ­νο­νται τα χαρα­κτη­ρι­στι­κά του κοι­νω­νι­κού συστή­μα­τος τόσο πιο σχε­τι­κές γίνο­νται οι κατα­κτή­σεις μέχρι της πλή­ρους απώ­λειάς τους.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο