Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το Ισραήλ θεωρεί υπεύθυνο η Ρωσία για την κατάρριψη του αεροσκάφους — «Διατηρούμε το δικαίωμα να απαντήσουμε»

Η Ρωσία κατη­γό­ρη­σε σήμε­ρα το Ισρα­ήλ ότι ευθύ­νε­ται για την κατάρ­ρι­ψη ενός ανα­γνω­ρι­στι­κού της αερο­πλά­νου στη Μεσό­γειο εξαι­τί­ας των «εχθρι­κών» του πληγ­μά­των στη Συρία, επι­ση­μαί­νο­ντας μάλι­στα ότι «δια­τη­ρεί το δικαί­ω­μα να απαντήσει».

Το ρωσι­κό υπουρ­γείο Άμυ­νας ανα­κοί­νω­σε ότι το αερο­σκά­φος Il-20 καταρ­ρί­φθη­κε από αντια­ε­ρο­πο­ρι­κά πυρά της Συρί­ας, σε ένα περι­στα­τι­κό φίλιων πυρών.

Το Il-20 «κατα­τρί­φθη­κε από το αντι­πυ­ραυ­λι­κό σύστη­μα S‑200» του συρια­κού στρα­τού τη Δευ­τέ­ρα γύρω στις 22:00 (τοπι­κή ώρα και ώρα Ελλά­δας) με απο­τέ­λε­σμα να σκο­τω­θούν τα 15 μέλη του πλη­ρώ­μα­τος που επέ­βαι­ναν σε αυτό, ανα­κοί­νω­σε το ρωσι­κό υπουρ­γείο όπως μετέ­δω­σαν ρωσι­κά πρα­κτο­ρεία ειδήσεων.

Όμως η Μόσχα επε­σή­μα­νε ότι θεω­ρεί υπεύ­θυ­νο το Ισρα­ήλ καθώς την ώρα του συμ­βά­ντος ισραη­λι­νά πολε­μι­κά αερο­σκά­φη εξα­πέ­λυαν επί­θε­ση ενα­ντί­ον συρια­κών στό­χων στη Λατ­τά­κεια και ενη­μέ­ρω­σαν σχε­τι­κά τον ρωσι­κό στρα­τό μόλις ένα λεπτό νωρί­τε­ρα, γεγο­νός που «δεν επέ­τρε­ψε στο ρωσι­κό Il-20 να πετά­ξει σε ασφα­λή περιο­χή», όπως ανέ­φε­ρε ο εκπρό­σω­πος του υπουρ­γεί­ου Ίγκορ Κονασένκοφ.

Κατη­γό­ρη­σε μάλι­στα τους πιλό­τους των ισραη­λι­νών F‑16 ότι σκο­πί­μως έθε­σαν σε κίν­δυ­νο το ρωσι­κό ανα­γνω­ρι­στι­κό αερο­σκά­φος καθώς κρύ­φτη­καν πίσω από το σήμα ραντάρ του ρωσι­κού αερο­σκά­φους, βάζο­ντάς το με αυτό τον τρό­πο στο στό­χα­στρο «των πυρών της συρια­κής αντια­ε­ρο­πο­ρι­κής άμυνας».

«Θεω­ρού­με εχθρι­κές αυτές τις προ­κλή­σεις από την πλευ­ρά του Ισρα­ήλ» και «δια­τη­ρού­με το δικαί­ω­μα να απα­ντή­σου­με με τον προ­σή­κο­ντα τρό­πο», προει­δο­ποί­η­σε ο Κονασένκοφ.

«Τα ισραη­λι­νά αερο­σκά­φη δημιούρ­γη­σαν σκο­πί­μως μια επι­κίν­δυ­νη κατά­στα­ση για τα πλοία και τα αερο­σκά­φη που βρί­σκο­νταν στην περιο­χή. Ο βομ­βαρ­δι­σμός σημειώ­θη­κε κοντά στο σημείο όπου βρι­σκό­ταν η γαλ­λι­κή φρε­γά­τα Auvergne και πολύ κοντά στο Il-20», συνέχισε.

Το Ilouchine-20 εξα­φα­νί­στη­κε από τα ραντάρ χθες το βρά­δυ όταν βρι­σκό­ταν 35 χιλιό­με­τρα από τις συρια­κές ακτές την ώρα που τέσ­σε­ρα ισραη­λι­νά F‑16 εξα­πέ­λυαν επί­θε­ση ενα­ντί­ον συρια­κών στρα­τιω­τι­κών υπο­δο­μών στην επαρ­χία Λαττάκεια.

Οι επι­χει­ρή­σεις ανα­ζή­τη­σης του αερο­σκά­φους και των μελών του πλη­ρώ­μα­τός του συνε­χί­ζο­νται, δια­βε­βαί­ω­σε ο ρωσι­κός στρατός.

Υπεν­θυ­μί­ζου­με ότι το υπουρ­γείο Άμυ­νας της Ρωσί­ας ανα­κοί­νω­σε τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες της Τρί­της ότι ένα ρωσι­κό κατα­σκο­πευ­τι­κό αερο­σκά­φος «Ιλιού­σιν Il-20» με 14μελές πλή­ρω­μα χάθη­κε πάνω από τη Μεσό­γειο, όχι μακριά από την αερο­πο­ρι­κή βάση Χμάι­μιμ της Συρίας.

Το αερο­σκά­φος εξα­φα­νί­στη­κε από τα ραντάρ την ώρα που μαχη­τι­κά αερο­σκά­φη F‑16 της Πολε­μι­κής Αερο­πο­ρί­ας του Ισρα­ήλ εξα­πέ­λυαν επι­θέ­σεις ενα­ντί­ον στό­χων στην επαρ­χία Λατ­τά­κεια της Συρί­ας, σημεί­ω­σε το ρωσι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων «Tass».

Η τύχη του αερο­σκά­φους και του πλη­ρώ­μα­τός του είναι άγνω­στη, ανέ­φε­ρε αξιω­μα­τού­χος του ρωσι­κού υπουρ­γεί­ου Άμυνας.

Τουλάχιστον δύο νεκροί από επιδρομή στη Λαττάκεια — Για ισραηλινή και γαλλική εμπλοκή κάνει λόγο η Μόσχα

Του­λά­χι­στον δύο άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν το βρά­δυ της Δευ­τέ­ρας από τα πλήγ­μα­τα πυραύ­λων ενα­ντί­ον απο­θη­κών πυρο­μα­χι­κών στη Λατ­τά­κεια της Συρί­ας, στις ακτές της Μεσο­γεί­ου, ανα­κοί­νω­σε η ΜΚΟ «Συρια­κό Παρα­τη­ρη­τή­ριο Ανθρω­πί­νων Δικαιωμάτων».

Το Παρα­τη­ρη­τή­ριο δεν ήταν σε θέση να διευ­κρι­νί­σει αν ο νεκροί είναι στρα­τιώ­τες ή φιλο­κυ­βερ­νη­τι­κοί πολι­το­φύ­λα­κες. «Εντο­πί­στη­καν δύο πτώ­μα­τα», δήλω­σε ο διευ­θυ­ντής της ΜΚΟ Ράμι Αμπ­ντελ­ραχ­μάν. «Υπάρ­χουν του­λά­χι­στον δέκα τραυ­μα­τί­ες, εκ των οποί­ων επτά Σύροι στρα­τιώ­τες», διευκρίνισε.

Τα πλήγ­μα­τα είχαν στό­χο «απο­θή­κες πυρο­μα­χι­κών» του Ινστι­τού­του Τεχνι­κών Βιο­μη­χα­νιών, λίγο έξω από τη Λατ­τά­κεια, σύμ­φω­να με το «Παρα­τη­ρη­τή­ριο». «Τα πυρά ήταν σφο­δρά και διήρ­κε­σαν σχε­δόν μισή ώρα», πρό­σθε­σε ο Αμπντελραχμάν.

Η συρια­κή κρα­τι­κή τηλε­ό­ρα­ση μετέ­δω­σε εικό­νες που δεί­χνουν εκρή­ξεις. Συρια­κή στρα­τιω­τι­κή πηγή, την οποία επι­κα­λεί­ται το πρα­κτο­ρείο «Sana», δια­βε­βαί­ω­σε ότι ενερ­γο­ποι­ή­θη­κε η αντι­πυ­ραυ­λι­κή άμυ­να «για να ανα­χαι­τί­σει τους εχθρι­κούς πυραύ­λους που εκτο­ξεύ­θη­καν από τη θάλασσα».

Λίγο μετά την επί­θε­ση αυτή η Ρωσία ανα­κοί­νω­σε ότι ένα από τα αερο­σκά­φη της στο οποίο επέ­βαι­ναν 14 στρα­τιώ­τες εξα­φα­νί­στη­κε από τις οθό­νες των ραντάρ στην περιο­χή αυτή, κατη­γο­ρώ­ντας το Ισρα­ήλ για την επί­θε­ση στη Λαττάκεια.

Το υπουρ­γείο Άμυ­νας της Ρωσί­ας ανα­κοί­νω­σε ότι πύραυ­λοι εκτο­ξεύ­θη­καν και από τη γαλ­λι­κή φρε­γά­τα «Auverge», η οποία βρι­σκό­ταν στην περιο­χή εκεί­νη την ώρα. Εκπρό­σω­πος του γαλ­λι­κού στρα­τού από την πλευ­ρά του δια­βε­βαί­ω­σε ότι «οι γαλ­λι­κές ένο­πλες δυνά­μεις δια­ψεύ­δουν οποια­δή­πο­τε εμπλο­κή σε αυτή την επίθεση».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο