Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το Ισραήλ μπλοκάρει 138 εκατ. δολάρια που προορίζονταν για τους Παλαιστινίους

Το Ισρα­ήλ θα «παγώ­σει» 138 εκα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια (122 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ), που θα έπρε­πε να κατα­βά­λει στην Παλαι­στι­νια­κή Αρχή, προ­κει­μέ­νου να δια­μαρ­τυ­ρη­θεί για τα επι­δό­μα­τα που η Αρχή δίνει στις οικο­γέ­νειες των Παλαι­στι­νί­ων κρα­του­μέ­νων, ανέ­φε­ρε σήμε­ρα το γρα­φείο του πρωθυπουργού.

Σύμ­φω­να με τις ισραη­λι­νές αρχές, αυτό το ποσό ισο­δυ­να­μεί με τα επι­δό­μα­τα που κατα­βλή­θη­καν το 2018 από την Παλαι­στι­νια­κή Αρχή σε «φυλα­κι­σμέ­νους τρο­μο­κρά­τες, στις οικο­γέ­νειές τους και σε πρώ­ην κρατουμένους».

Η ισραη­λι­νή κυβέρ­νη­ση πρέ­πει να κατα­βά­λει τακτι­κά στην Παλαι­στι­νια­κή Αρχή τον ΦΠΑ και τους τελω­νεια­κούς δασμούς που παρα­κρα­τά επί των εισα­γό­με­νων από τους Παλαι­στι­νί­ους προϊόντων.

Όμως, τον Ιού­λιο του 2018, το ισραη­λι­νό Κοι­νο­βού­λιο ενέ­κρι­νε έναν νόμο που στο­χεύ­ει στο «πάγω­μα» των πλη­ρω­μών στο ύψος των επι­δο­μά­των που δίνει η Παλαι­στι­νια­κή Αρχή στους δρά­στες επι­θέ­σε­ων ενα­ντί­ον των Ισραη­λι­νών και τις οικο­γέ­νειές τους.

Ο νόμος δεν εφαρ­μό­στη­κε ποτέ, ωστό­σο, την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα, ο πρω­θυ­πουρ­γός Μπε­νια­μίν Νετα­νιά­χου γνω­στο­ποί­η­σε την πρό­θε­σή του να το κάνει μετά τη δολο­φο­νία μιας νεα­ρής Ισραη­λι­νής από έναν Παλαι­στί­νιο στην Ιερουσαλήμ.

«Πρό­κει­ται για έναν σημα­ντι­κό νόμο που θα εφαρ­μό­σου­με, όπως το υπο­σχέ­θη­κα» δήλω­σε ο Νετανιάχου.

Από την πλευ­ρά του ο πρό­ε­δρος Αμπάς έχει επα­νει­λημ­μέ­νως επι­ση­μά­νει ότι η στή­ρι­ξη των οικο­γε­νειών των κρα­του­μέ­νων και των “μαρ­τύ­ρων” «συνι­στά εθνι­κό, ανθρω­πι­στι­κό και κοι­νω­νι­κό καθή­κον που πρέ­πει να εκπλη­ρώ­νε­ται ανε­ξαρ­τή­τως των ισραη­λι­νών και διε­θνών πιέσεων».

«Η κατο­χι­κή (ισραη­λι­νή) κυβέρ­νη­ση επι­διώ­κει να κατα­στρέ­ψει την Παλαι­στι­νια­κή Αρχή σε συνερ­γα­σία με την αμε­ρι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση του Ντό­ναλντ Τραμπ» κατήγ­γει­λε σε ένα δελ­τίο τύπου ο Άχμεντ Ματζ­ντα­λα­νί, ένας αξιω­μα­τού­χος της Οργά­νω­σης για την Απε­λευ­θέ­ρω­ση της Παλαιστίνης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο