Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το φετινό καλοκαίρι ήταν το πιο ζεστό στο βόρειο ημισφαίριο από το 1880

Το βόρειο ημι­σφαί­ριο (όπου και η Ελλά­δα), στο οποίο ζει περί­που το 90% του παγκό­σμιου πλη­θυ­σμού, μόλις βίω­σε το πιο ζεστό καλο­καί­ρι στα μετε­ω­ρο­λο­γι­κά χρο­νι­κά από το 1880, «ισο­φα­ρί­ζο­ντας» σε θερ­μο­κρα­σί­ες ρεκόρ το καλο­καί­ρι του 2016, σύμ­φω­να με την Εθνι­κή Υπη­ρε­σία Ωκε­α­νών και Ατμό­σφαι­ρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ. Το καλο­καί­ρι του 2019 (περί­ο­δος Ιου­νί­ου-Αυγού­στου) ήταν το δεύ­τε­ρο πιο ζεστό σε παγκό­σμιο επί­πε­δο, ενώ ο φετι­νός Αύγου­στος υπήρ­ξε ο δεύ­τε­ρος θερ­μό­τε­ρος στη σύγ­χρο­νη μετε­ω­ρο­λο­γι­κή ιστο­ρία των τελευ­ταί­ων 140 ετών. Τα πέντε θερ­μό­τε­ρα καλο­καί­ρια στο βόρειο ημι­σφαί­ριο έχουν όλα υπάρ­ξει κατά την τελευ­ταία πεντα­ε­τία, ενώ και οι πέντε πιο ζεστοί Αύγου­στοι έχουν συμ­βεί μετά το 2014, σύμ­φω­να με τη ΝΟΑΑ.

Η καλυμ­μέ­νη από πάγους έκτα­ση της Αρκτι­κής ήταν τον Αύγου­στο φέτος 30% κάτω του ιστο­ρι­κού μέσου όρου και η δεύ­τε­ρη μικρό­τε­ρη μετά το 2012, ενώ οι θαλάσ­σιοι πάγοι στην Ανταρ­κτι­κή τον Αύγου­στο ήσαν οι πέμ­πτοι μικρό­τε­ροι. Είναι αξιο­ση­μεί­ω­το ότι φέτος το καλο­καί­ρι οι θερ­μο­κρα­σί­ες πήραν την «ανη­φό­ρα», κάτι που έγι­νε ιδιαί­τε­ρα αισθη­τό στην Ευρώ­πη τον Ιού­λιο (το Παρί­σι κατέ­γρα­ψε θερ­μο­κρα­σια­κό ρεκόρ όλων των επο­χών), παρό­λο που ‑αντί­θε­τα με το επί­σης καυ­τό 2016- δεν υπήρ­ξε κανέ­να ισχυ­ρό φαι­νό­με­νο Ελ Νίνιο, το οποίο παρα­δο­σια­κά ενι­σχύ­ει τις παγκό­σμιες θερ­μο­κρα­σί­ες. Οι επι­στή­μο­νες εκτι­μούν ότι λόγω των αυξα­νο­μέ­νων επι­πέ­δων των ανθρω­πο­γε­νών «αερί­ων του θερ­μο­κη­πί­ου», είναι πιο εύκο­λο πια να σημειω­θούν νέα μετε­ω­ρο­λο­γι­κά ρεκόρ ακό­μη και χωρίς τη βοή­θεια του Ελ Νίνιο. Χρη­σι­μο­ποιώ­ντας ελα­φρώς δια­φο­ρε­τι­κές μεθό­δους, η Αμε­ρι­κα­νι­κή Δια­στη­μι­κή Υπη­ρε­σία (NASA) βρή­κε επί­σης ότι στο βόρειο ημι­σφαί­ριο το καλο­καί­ρι του 2019 ήταν το πιο ζεστό στα μετε­ω­ρο­λο­γι­κά χρο­νι­κά, αλλά ορια­κά πιο ζεστό από εκεί­νο του 2016.

Σε ετή­σια βάση, το 2019 είναι μέχρι στιγ­μής το τρί­το θερ­μό­τε­ρο έτος μετά το 2016 και το 2017 και η ΝΟΑΑ εκτι­μά ότι θα είναι τελι­κά από δεύ­τε­ρο έως τέταρ­το θερ­μό­τε­ρο (σίγου­ρα στην πρώ­τη πεντάδα).

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο