Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τραγωδία στα ανοιχτά της Πύλου: Πνίγηκαν πάνω από 300 Πακιστανοί! – Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα

Για περισ­σό­τε­ρους από 300 νεκρούς από το Πακι­στάν στο ναυά­γιο γίνε­ται λόγος στη χώρα. Σύμ­φω­να με το CNN «περισ­σό­τε­ροι από 300 Πακι­στα­νοί υπή­κο­οι έχουν σκο­τω­θεί» και ανα­φέ­ρει ότι «ο πρό­ε­δρος της Γερου­σί­ας του Πακι­στάν, Muhammad Sadiq Sanjrani, απο­κά­λυ­ψε τους αριθ­μούς σε δήλω­ση την Κυρια­κή, στέλ­νο­ντας συλ­λυ­πη­τή­ρια στις θλιμ­μέ­νες οικο­γέ­νειες των νεκρών».

Επί­ση­μος απο­λο­γι­σμός για τον αριθ­μό των νεκρών δεν υπάρ­χει. Πάνω στο σαπιο­κά­ρα­βο ήταν περί­που 750 άνδρες, γυναί­κες και παι­διά όπως ανα­κοί­νω­σε η Υπη­ρε­σία Μετα­νά­στευ­σης των Ηνω­μέ­νων Εθνών (IOM) και όλα δεί­χνουν ότι είναι μία από τις χει­ρό­τε­ρες τρα­γω­δί­ες στη Μεσό­γειο Θάλασ­σα με ευθύ­νη των πολι­τι­κών της ΕΕ και των κυβερ­νή­σε­ων που την υλοποιούν.

Αν και οι μέρες περ­νούν, ωστό­σο δεν έχουν δοθεί πει­στι­κές απα­ντή­σεις σε κρί­σι­μα ερω­τή­μα­τα για τον χει­ρι­σμό του σαπιο­κά­ρα­βου πριν το ναυά­γιο. Το βασι­κό­τε­ρο ερώ­τη­μα παρα­μέ­νει χωρίς ουσια­στι­κή απά­ντη­ση. Ήταν αξιό­πλοο το σαπιο­κά­ρα­βο που ήταν γεμά­το εκα­το­ντά­δες ανθρώ­πους, υπήρ­χε κίν­δυ­νος για την ανθρώ­πι­νη ζωή; Αν ναι ποιες οι ενέρ­γειες που έγι­ναν για να σωθούν οι κατατρεγμένοι.

Αυτές τις πλη­ρο­φο­ρί­ες για τους εκα­το­ντά­δες αγνο­ού­με­νους στο ναυά­γιο, επι­βε­βαιώ­νουν και 75 δια­σω­θέ­ντες βρί­σκο­νται στο ΚΥΤ της Μαλα­κά­σας όπου τους παρέ­χε­ται ιατρι­κή βοή­θεια και ψυχο­λο­γι­κή υπο­στή­ρι­ξη. Είναι ταραγ­μέ­νοι και ακό­μα προ­σπα­θούν να βρουν ποιος δικός τους άνθρω­πος χάθη­κε στο ναυά­γιο, ενώ δέχο­νται τηλε­φω­νή­μα­τα από συγ­γε­νείς ανθρώ­πων που επέ­βαι­ναν στο αλιευ­τι­κό. Μάλι­στα, μιλώ­ντας σε για­τρούς και νοση­λευ­τές ανα­φέ­ρο­νται στα παι­διά και στις γυναί­κες που επέ­βαι­ναν στο σκά­φος, κάνο­ντας λόγο πως στο σαπά­κι που ναυά­γη­σε επέ­βαι­ναν περί­που 350 Πακι­στα­νοί από τους οποί­ους σώθη­καν μόλις 12.

Σημειώ­νε­ται πως πολ­λοί από τους δια­σω­θέ­ντες εμφα­νί­ζουν διάρ­ροιες και γαστρε­ντε­ρί­τι­δες αφού βρί­σκο­νταν πάνω στο αλιευ­τι­κό για 5–6 μέρες με καθό­λου ή ελά­χι­στη τρο­φή ενώ καταγ­γέλ­λουν πως πριν ανέ­βουν στο πλοίο — φέρε­τρο για το ταξί­δι της…σωτηρίας τους, πολ­λοί από αυτούς έζη­σαν σε συν­θή­κες κακο­με­τα­χεί­ρι­σης, ξυλο­δαρ­μών και βασα­νι­στη­ρί­ων, στοι­βαγ­μέ­νοι σε απο­θή­κες στην έρη­μο με ελά­χι­στο νερό και τροφή.

Ήταν σταματημένο για ώρες το σαπιοκάραβο;

Το BBC ανα­φέ­ρει πως το σαπιο­κά­ρα­βο ήταν στα­μα­τη­μέ­νο για ώρες πριν το ναυά­γιο. Σε δημο­σί­ευ­μα του γρά­φει ότι «η ανά­λυ­ση της κίνη­σης άλλων πλοί­ων στην περιο­χή δεί­χνει ότι το υπερ­φορ­τω­μέ­νο αλιευ­τι­κό σκά­φος δεν κινού­νταν για του­λά­χι­στον επτά ώρες πριν ανα­τρα­πεί». Ανα­φέ­ρει ακό­μα ότι «η ακτο­φυ­λα­κή εξα­κο­λου­θεί να ισχυ­ρί­ζε­ται ότι αυτές τις ώρες το σκά­φος βρι­σκό­ταν σε πορεία προς την Ιτα­λία και δεν χρεια­ζό­ταν διάσωση.

Σε ανα­κοί­νω­σή του το Λιμε­νι­κό, ουσια­στι­κά ανα­φέ­ρει πως η όποια ακι­νη­το­ποί­η­ση του σαπιο­κά­ρα­βου πριν τη βύθι­σή του, οφει­λό­ταν στις «στά­σεις» που έκα­νε για την «παρο­χή τρο­φο­ε­φο­δί­ων» από τα δύο δεξα­με­νό­πλοια και «διήρ­κη­σε συνο­λι­κά περισ­σό­τε­ρο από τέσ­σε­ρις ώρες και τριά­ντα λεπτά».

Επί­σης, επι­κα­λεί­ται τις «μαρ­τυ­ρί­ες» των δύο δεξα­με­νο­πλοί­ων πως το σαπιο­κά­ρα­βο απο­μα­κρύν­θη­κε με ιδία μέσα και ότι «συνο­λι­κά το συγκε­κρι­μέ­νο αλιευ­τι­κό σκά­φος από την ώρα του εντο­πι­σμού του μέχρι την βύθι­ση του διή­νυ­σε συνο­λι­κά περί τα 30 ν.μ..». Μέσα στις στά­σεις που σύμ­φω­να με το Λιμε­νι­κό έκα­νε το σκου­ρια­σμέ­νο σκά­φος, φέρε­ται να είναι και «η δια­δι­κα­σία προ­σέγ­γι­σης του με σκο­πό τη δια­κρί­βω­ση της υφι­στά­με­νης κατά­στα­σης του Α/Κ (σ.σ. αλιευ­τι­κού) σκά­φους και των επι­βαι­νό­ντων» δηλα­δή το «δέσι­μο» του με σκά­φος του Σώμα­τος που αρχι­κά διέ­ψευ­δε το Σώμα πως είχε γίνει αλλά αργό­τε­ρα το παραδέχθηκε.

Σε αυτούς που επι­βε­βαιώ­νουν πως το αλιευ­τι­κό «κινού­νταν αυτο­δύ­να­μα, με χαμη­λή ταχύ­τη­τα» ήταν και περι­πο­λι­κό σκά­φος του Λιμε­νι­κού που έφτα­σε το βρά­δυ της Τρί­της στην περιο­χή ενώ κατα­λή­γο­ντας, το Σώμα λέει πως «στοι­χεία με λεπτο­με­ρή κατα­γρα­φή των ανω­τέ­ρω απο­τε­λούν μέρος της προανάκρισης».

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται πως το BBC σε δημο­σί­ευ­μά του ανέ­φε­ρε ότι «η ανά­λυ­ση της κίνη­σης άλλων πλοί­ων στην περιο­χή δεί­χνει ότι το υπερ­φορ­τω­μέ­νο αλιευ­τι­κό σκά­φος δεν κινού­νταν για του­λά­χι­στον επτά ώρες πριν ανατραπεί».

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο