Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επίσκεψη Μπλίνκεν στην Κίνα: «Κανένας συμβιβασμός» για την Ταϊβάν λέει το Πεκίνο

Ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ, Άντο­νι Μπλίν­κεν, είχε σήμε­ρα συνά­ντη­ση με τον πρό­ε­δρο της Κίνας, Σι Τζιν­πίνγκ, στο πλαί­σιο της επί­σκε­ψης που πραγ­μα­το­ποιεί ο Αμε­ρι­κα­νός αξιω­μα­τού­χος από χθες στο Πεκί­νο, με δια­κη­ρυγ­μέ­νο στό­χο να δια­τη­ρη­θούν ανοι­χτοί οι δίαυ­λοι επι­κοι­νω­νί­ας των δύο πλευ­ρών, την ώρα που ο μετα­ξύ τους αντα­γω­νι­σμός οξύ­νε­ται και η στρα­τιω­τι­κή κινη­τι­κό­τη­τα αυξά­νε­ται εκατέρωθεν.

Ο Μπλίν­κεν είναι ο πρώ­τος υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ που επι­σκέ­πτε­ται το Πεκί­νο εδώ και πέντε χρόνια.

«Οι δύο πλευ­ρές σημεί­ω­σαν πρό­ο­δο και κατέ­λη­ξαν σε συμ­φω­νία σε ορι­σμέ­να συγκε­κρι­μέ­να θέμα­τα. Αυτό είναι πολύ καλό», είπε ο Σι, απευ­θυ­νό­με­νος στον Μπλίν­κεν σε δηλώ­σεις που μετα­δό­θη­καν ζωντα­νά, κατά την έναρ­ξη της συνάντησης.

Ο Σι είπε πως ελπί­ζει ότι ο Μπλίν­κεν, μέσω της επί­σκε­ψής του, «θα συνει­σφέ­ρει περισ­σό­τε­ρο στη στα­θε­ρο­ποί­η­ση των σχέ­σε­ων ΗΠΑ — Κίνας» προ­σθέ­το­ντας ότι «οι αλλη­λε­πι­δρά­σεις μετα­ξύ των δύο κρα­τών θα πρέ­πει πάντα να βασί­ζο­νται στον αμοι­βαίο σεβα­σμό και την ειλικρίνεια».

«Κανένας συμβιβασμός» για την Ταϊβάν

Νωρί­τε­ρα, ο Μπλίν­κεν είχε συνά­ντη­ση με τον κορυ­φαίο διπλω­μά­τη της Κίνας Ουάνγκ Γι, ο οποί­ος δήλω­σε ότι οι δύο χώρες θα πρέ­πει να επι­λέ­ξουν μετα­ξύ «της συνερ­γα­σί­ας και της σύγκρου­σης», ενώ πρό­σθε­σε ότι το Πεκί­νο δεν θα κάνει «κανέ­ναν συμ­βι­βα­σμό» στο θέμα της Ταϊβάν.

«Η δια­τή­ρη­ση της εθνι­κής ενό­τη­τας είναι πάντα στο επί­κε­ντρο των θεμε­λιω­δών συμ­φε­ρό­ντων της Κίνας» και «σε αυτό το ζήτη­μα η Κίνα δεν θα κάνει κανέ­ναν συμ­βι­βα­σμό, ούτε καμία υπο­χώ­ρη­ση», τόνι­σε ο Ουάνγκ ανα­φε­ρό­με­νος στο ζήτη­μα της Ταϊβάν.

Εξάλ­λου ο Κινέ­ζος διπλω­μά­της δήλω­σε ότι οι σινο­α­με­ρι­κα­νι­κές σχέ­σεις βρί­σκο­νται σε άσχη­μο σημείο, εκτι­μώ­ντας ότι η βασι­κή αιτία για αυτό είναι η λαν­θα­σμέ­νη άπο­ψη που έχουν οι ΗΠΑ για την Κίνα.

«Πρέ­πει να υιο­θε­τή­σου­με μια υπεύ­θυ­νη στά­ση ένα­ντι των ανθρώ­πων, της ιστο­ρί­ας και του κόσμου και να αντι­στρέ­ψου­με το καθο­δι­κό σπι­ράλ των σινο­α­με­ρι­κα­νι­κών σχέ­σε­ων», επι­σή­μα­νε ο Ουάνγκ.

Χθες ο Αμε­ρι­κα­νός υπουρ­γός συνα­ντή­θη­κε με τον Κινέ­ζο υπουρ­γό Εξω­τε­ρι­κών Τσιν Γκανγκ, με τους δύο άνδρες να συμ­φω­νούν να δια­τη­ρή­σουν ανοι­κτούς τους διαύ­λους επι­κοι­νω­νί­ας προ­κει­μέ­νου να απο­φευ­χθεί οποια­δή­πο­τε σύγκρουση.

(Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNN, «Xinhua»)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο