Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί από επίθεση με drone σε βάση στα σύνορα Συρίας — Ιορδανίας

Τρεις Αμε­ρι­κα­νοί στρα­τιώ­τες σκο­τώ­θη­καν και 25 τραυ­μα­τί­στη­καν σε επί­θε­ση με μη επαν­δρω­μέ­νο αερο­σκά­φος στην Ιορ­δα­νία, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα η Ουά­σινγ­κτον, με τον πρό­ε­δρο Τζο Μπάι­ντεν να προει­δο­ποιεί με αντί­ποι­να τους δρά­στες και να δεί­χνει φιλοϊ­ρα­νι­κές ομά­δες ως υπεύθυνες.

Είναι η πρώ­τη φορά που Αμε­ρι­κα­νοί στρα­τιώ­τες σκο­τώ­νο­νται στη Μέση Ανα­το­λή μετά την έναρ­ξη του πολέ­μου μετα­ξύ Ισρα­ήλ και Χαμάς στη Γάζα — ένα νέο στά­διο που εγεί­ρει φόβους για κλι­μά­κω­ση των ήδη μεγά­λων εντά­σε­ων στην περιο­χή, εν μέσω του ακή­ρυ­χτου πολέ­μου μετα­ξύ Ισρα­ήλ και Ιράν.

Πρό­κει­ται για τους πρώ­τους νεκρούς Αμε­ρι­κα­νούς στρα­τιώ­τες, από την έναρ­ξη της επί­θε­σης του Ισρα­ήλ στην Γάζα, όπο­τε και ξεκί­νη­σε σει­ρά επι­θέ­σε­ων κατά αμε­ρι­κα­νι­κών βάσε­ων σε Ιράκ και Συρία.

Μέχρι την Παρα­σκευή, υπήρ­ξαν περισ­σό­τε­ρες από 158 επι­θέ­σεις κατά των δυνά­με­ων των ΗΠΑ, που βρί­σκο­νται στις χώρες με το πρό­σχη­μα της κατα­πο­λέ­μη­σης του «Ισλα­μι­κού Κράτους».

Ο Λευ­κός Οίκος, έσπευ­σε να δηλώ­σει ότι η επί­θε­ση έγι­νε από «μαχη­τι­κές ομά­δες που υπο­στη­ρί­ζο­νται από το Ιράν που δρουν στη Συρία και το Ιράκ».

«Μην έχε­τε καμία αμφι­βο­λία — όλοι οι υπεύ­θυ­νοι θα λογο­δο­τή­σουν όταν έρθει η ώρα», ανα­φέ­ρει σε δήλω­σή του ο Πρό­ε­δρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Η Ιορδανία δηλώνει ότι η επίθεση κατά των Αμερικανών στρατιωτών έγινε στη Συρία

Η επί­θε­ση κατά την οποία σκο­τώ­θη­καν τρεις Αμε­ρι­κα­νοί στρα­τιώ­τες δεν έγι­νε στο έδα­φος της Ιορ­δα­νί­ας αλλά πιθα­νόν σε στρα­τιω­τι­κή βάση στη Συρία, δήλω­σε σήμε­ρα ο εκπρό­σω­πος της ιορ­δα­νι­κής κυβέρνησης.

«Η επί­θε­ση που είχε στό­χο τις αμε­ρι­κα­νι­κές δυνά­μεις δεν έγι­νε στην Ιορ­δα­νία. Είχε στό­χο τη βάση Αλ-Τανφ στη Συρία», μια στρα­τη­γι­κής σημα­σί­ας βάση του των αμε­ρι­κα­νι­κών δυνά­με­ων κοντά στα σύνο­ρα της Ιορ­δα­νί­ας και του Ιράκ, δήλω­σε ο Mου­χά­ναντ αλ Μπου­μπαϊ­ντίν, ο οποί­ος είναι και υπουρ­γός Επι­κοι­νω­νιών, μιλώ­ντας στην ιορ­δα­νι­κή κρα­τι­κή τηλεόραση.

Ο αμε­ρι­κα­νι­κός στρα­τός ανα­κοί­νω­σε ότι η επί­θε­ση σημειώ­θη­κε σε βάση στη βορειο­α­να­το­λι­κή Ιορ­δα­νία, κοντά στα σύνο­ρα με τη Συρία. Δεν κατο­νό­μα­σε τη βάση, ενώ αμε­ρι­κα­νι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης έσπευ­σαν να ανα­φέ­ρουν ότι η βάση ήταν η «Tower 22» στα σύνο­ρα της Ιορ­δα­νί­ας με την Συρία.

Αμε­ρι­κα­νός αξιω­μα­τού­χος δήλω­σε στο «Reuters» ότι έχει αυξη­θεί ο αριθ­μός των μελών του αμε­ρι­κα­νι­κού στρα­τιω­τι­κού προ­σω­πι­κού που μπο­ρεί να έχουν τραυ­μα­τι­στεί στην επί­θε­ση σε βάση της βορειο­α­να­το­λι­κής Ιορ­δα­νί­ας, με 34 μέλη του στρα­τού να τελούν υπό ιατρι­κή παρα­κο­λού­θη­ση για πιθα­νούς τραυ­μα­τι­κούς εγκε­φα­λι­κούς τραυματισμούς.

Μερι­κοί από τους τραυ­μα­τί­ες μετα­φέ­ρο­νται με ασθε­νο­φό­ρα από τη στρα­τιω­τι­κή βάση στην Ιορ­δα­νία, δήλω­σαν δύο Αμε­ρι­κα­νοί αξιω­μα­τού­χοι. Το Πεντά­γω­νο δεν έχει ανα­κοι­νώ­σει ακό­μη λεπτο­μέ­ρειες για τους τύπους των τραυ­μα­τι­σμών που υπέ­στη­σαν, αλλά ο τραυ­μα­τι­κός εγκε­φα­λι­κός τραυ­μα­τι­σμός είναι συνή­θης μετά από μια μεγά­λη έκρηξη.

Η Ουά­σινγ­κτον έχει δώσει στην Ιορ­δα­νία ποσό σχε­δόν ενός δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ου δολα­ρί­ων για να ενι­σχύ­σει την ασφά­λεια των συνό­ρων από τότε που ξεκί­νη­σε η ιμπε­ρια­λι­στι­κή επέμ­βα­ση στη Συρία το 2011, και πρό­σφα­τα έστει­λε περισ­σό­τε­ρη στρα­τιω­τι­κή δύναμη.

 

Σαρλ Πιερ Μπω­ντλαίρ: Τ’ απα­γο­ρευ­μέ­να και τα επιλήψιμα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο