Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τριάντα εκατομμύρια άνθρωποι ζουν υπό συνθήκες δουλείας ανά την υφήλιο

Σε σχε­δόν 30 εκα­τομ­μύ­ρια υπο­λο­γί­ζει αυστρα­λια­νή οργά­νω­ση όσους ζουν υπό συν­θή­κες δου­λεί­ας ανά την υφή­λιο, είτε αυτό σημαί­νει ανα­γκα­στι­κή εργα­σία ή σεξουα­λι­κή εκμε­τάλ­λευ­ση είτε ακό­μη και «κανο­νι­κή» κλη­ρο­νο­μι­κή δου­λεία. Στην κορυ­φή της λίστας βρί­σκο­νται χώρες της Νότιας Ασί­ας και της Δυτι­κής Αφρικής.

Σύμ­φω­να με έκθε­ση της οργά­νω­σης Walk Free, που δημο­σιεύ­θη­κε στο Λον­δί­νο, στην Ινδία ζουν 14 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι υπό καθε­στώς σκλά­βου, στην Κίνα 2,9 εκα­τομ­μύ­ρια και στο Πακι­στάν πάνω από 2 εκατομμύρια.

Ακο­λου­θούν η Νιγη­ρία, η Αιθιο­πία, η Ρωσία, η Ταϊ­λάν­δη, η Λαϊ­κή Δημο­κρα­τία του Κον­γκό, η Βιρ­μα­νία και το Μπα­γκλα­ντές. Οι δέκα αυτές χώρες αντι­προ­σω­πεύ­ουν τα 22 από τα 29,8 εκα­τομ­μύ­ρια που ζουν σαν σκλάβοι.

Εξη­γώ­ντας το αντι­κεί­με­νο που εξέ­τα­σε η οργά­νω­ση, η έκθε­ση ανα­φέ­ρει, σημειώ­νο­ντας ότι ακό­μη και σήμε­ρα άνθρω­ποι γεν­νιού­νται σε καθε­στώς κλη­ρο­νο­μι­κής σκλα­βιάς, ότι υπάρ­χουν «θύμα­τα που έχουν απα­χθεί ή κρα­τού­νται πριν πωλη­θούν ή παρα­μέ­νουν κρα­τού­με­νοι για εκμε­τάλ­λευ­ση, είτε δήθεν μέσω “γάμου”, απλή­ρω­της και ανα­γκα­στι­κής εργα­σί­ας, ή ακό­μη και παι­διών που εξα­να­γκά­ζο­νται να πολεμήσουν».

Στην Ινδία «ολό­κλη­ρες κοι­νό­τη­τες στα βόρεια χωριά υπο­δου­λώ­θη­καν και ανα­γκά­ζο­νται να δου­λεύ­ουν για την κατα­σκευή τού­βλων ή να εργά­ζο­νται στα λατο­μεία. Τα παι­διά ανα­γκά­ζο­νται να δου­λεύ­ουν σε αργα­λειούς για να φτιά­χνουν τις κου­βέρ­τες που πωλού­νται στα κατα­στή­μα­τά μας», δήλω­σε στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο ο Νικ Γκρό­νο, επι­κε­φα­λής της WalkFree.

Ωστό­σο, αν λάβει κανείς υπό­ψιν το ποσο­στό του πλη­θυ­σμού μιας χώρας που είναι υπό καθε­στώς σκλα­βιάς τότε την πρώ­τη θέση έχει η Μαυ­ρι­τα­νία, καθώς το 4% των ανθρώ­πων σε αυτή τη χώρα είναι υπό­δου­λοι. «Εξα­κο­λου­θούν να υπάρ­χουν κλη­ρο­νο­μι­κοί σκλά­βοι στη Μαυ­ρι­τα­νία, τα παι­διά γεν­νιού­νται σκλά­βοι και ανα­γκά­ζο­νται να εκτε­λούν οικια­κές εργα­σί­ες ή να εργά­ζο­νται στα χωρά­φια», λέει ο Νικ Γκρόνο.

Ο ορι­σμός της σύγ­χρο­νης δου­λεί­ας είναι κάπως δια­φο­ρε­τι­κός από εκεί­νον που επι­κρα­τού­σε στον δέκα­το όγδοο αιώ­να, την επο­χή του δου­λε­μπο­ρί­ου. «Η σύγ­χρο­νη δου­λεία είναι μια κατά­στα­ση όπου οι άνθρω­ποι είναι στο έλε­ος της βίας. Ανα­γκά­ζο­νται να δεχτούν εργα­σί­ες ή κατα­στά­σεις όπου γίνο­νται αντι­κεί­με­να οικο­νο­μι­κής εκμε­τάλ­λευ­σης. Δεν αμεί­βο­νται, αλλά απλώς λαμ­βά­νουν το ελά­χι­στο για να επι­βιώ­σουν και δεν είναι ελεύ­θε­ροι να φύγουν», σύμ­φω­να με τον Γκρόνο.

Δεκα­τέσ­σε­ρις χώρες της Αφρι­κής (όπως Μαυ­ρι­τα­νία, Μπε­νίν, Ακτή Ελε­φα­ντο­στού, Γκά­μπια, Γκα­μπόν και Σενε­γά­λη) είναι μετα­ξύ των 20 χωρών που κατα­τάσ­σο­νται σε υψη­λό σημείο αν λάβου­με υπό­ψιν το ποσο­στό του πλη­θυ­σμού υπό καθε­στώς σκλα­βιάς. Στο κάτω μέρος της κατά­τα­ξης, οι πιο «ενά­ρε­τες» χώρες όπως η Ισλαν­δία, η Ιρλαν­δία και το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο, όπου ο αριθ­μός των δού­λων είναι γύρω στους 4.400.

 

Πηγή: Χαραυ­γή

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο