Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Υπουργείο Εργασίας: Με αλχημείες και κοπτοραπτική διαφημίζουν αυξήσεις στους μισθούς

Σε αλχη­μεί­ες για τη δια­μόρ­φω­ση των μισθών κατα­φεύ­γει το υπουρ­γείο Εργα­σί­ας, δέκα μόλις μέρες πριν τις εκλο­γές και μάλι­στα ενώ στην ηγε­σία του βρί­σκε­ται υπη­ρε­σια­κή υπουρ­γός. Προ­κει­μέ­νου όμως να στη­ρι­χτεί ο προ­κλη­τι­κός μύθος της ΝΔ περί «αύξη­σης των μισθών» και οι άνευ αντι­κρί­σμα­τος υπο­σχέ­σεις για μέσο μισθό στο τέλος της επό­με­νης κυβερ­νη­τι­κής τετρα­ε­τί­ας στα 1.500 ευρώ και στα 950 ευρώ ο κατώ­τα­τος, τώρα σπεύ­δουν να …δώσουν «αυξή­σεις» πριν τις εκλογές…

Ετσι, προ­χτές με ανα­κοί­νω­σή του το υπουρ­γείο Εργα­σί­ας, επι­κα­λού­με­νο «στοι­χεία» του πλη­ρο­φο­ρια­κού συστή­μα­τος «Εργά­νη», ισχυ­ρί­ζε­ται πως τον περα­σμέ­νο Μάη «η αγο­ρά εργα­σί­ας παρου­σιά­ζει ενθαρ­ρυ­ντι­κή ανά­καμ­ψη, τόσο ως προς τον αριθ­μό εργα­ζο­μέ­νων με εξαρ­τη­μέ­νη σχέ­ση εργα­σί­ας, όσο και ως προς τις κατα­βαλ­λό­με­νες μέσες μηνιαί­ες μει­κτές απο­δο­χές, ακό­μα και σε σχέ­ση με τα προ παν­δη­μί­ας επί­πε­δα». Ανα­λύ­ο­ντας δε τις «επι­τυ­χί­ες», ισχυ­ρί­ζε­ται πως η αύξη­ση του μέσου μισθού σε σχέ­ση με τον αντί­στοι­χο μήνα του 2022 ήταν 6%, ενώ σε σχέ­ση με τον ίδιο μήνα του 2019 ανήλ­θε στο 14%!

Πρό­κει­ται βέβαια για σκό­πι­μη κοπτο­ρα­πτι­κή αριθ­μών που καμία σχέ­ση δεν έχει με την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, πέραν του γεγο­νό­τος ότι το σύστη­μα «Εργά­νη» κατα­γρά­φει τις ροές απα­σχό­λη­σης κάθε μήνα και όχι το ύψος των μισθών. Ο μέσος μισθός σε ετή­σια βάση μαζί με τα στοι­χεία της απα­σχό­λη­σης δημο­σιεύ­ο­νται μια φορά στο τέλος του χρό­νου (Οκτώβριο/Νοέμβριο) σύμ­φω­να με τις επί­ση­μες δηλώ­σεις των επι­χει­ρή­σε­ων. Είναι λοι­πόν πρό­κλη­ση προ­ε­κλο­γι­κά να ανα­σύ­ρο­νται κάποιοι αριθ­μοί χωρίς τεκ­μη­ρί­ω­ση και να μαγει­ρεύ­ο­νται κατά το δοκούν, για να συντη­ρεί­ται ο μύθος των «καλών θέσε­ων εργασίας».

Πάντως τα μόνα πραγ­μα­τι­κά στοι­χεία που δίνο­νταν για το 2022 μέσα από το Ειδι­κό Τεύ­χος της «Εργά­νη», που δημο­σί­ευ­σε στο τέλος του έτους το ίδιο το υπουρ­γείο, δεί­χνουν τα εξής:

Ένας στους πέντε μισθω­τούς με σχέ­ση εργα­σί­ας ιδιω­τι­κού δικαί­ου είχε μισθό κάτω ή ίσο με τον ισχύ­ο­ντα κατώ­τα­το μισθό. Συγκε­κρι­μέ­να, μέχρι 700 ευρώ μει­κτά τον μήνα λάμ­βα­ναν 462.850 μισθω­τοί (20,57% του συνό­λου των μισθω­τών που ανέρ­χο­νται σε 2.249.599). Μάλι­στα, 336.400 εργα­ζό­με­νοι (14,95%) είχαν μέσο μηνιαίο μισθό κάτω ή ίσο με 500 ευρώ και αυτά μει­κτά, κάτι που αφο­ρά τους χιλιά­δες εργα­ζό­με­νους που δου­λεύ­ουν σε καθε­στώς υπο­α­πα­σχό­λη­σης. Αντί­στοι­χα, από 701 έως 800 ευρώ μει­κτά λάμ­βα­ναν 376.542 μισθω­τοί (16,74%), από 801 έως 900 ευρώ 274.468 (12,2%) και από 901 έως 1.000 ευρώ μει­κτά 247.272 (10,99%) μισθω­τοί. Συνο­λι­κά, κάτω από το όριο των 1.000 ευρώ μει­κτά ήταν έξι στους δέκα μισθω­τούς (60,5%) που αντι­στοι­χού­σαν σε 1.361.132 εργαζόμενους.

Και βέβαια, αυτή η σκλη­ρή για τους μισθω­τούς πραγ­μα­τι­κό­τη­τα δεν άλλα­ξε ούτε με την ανα­προ­σαρ­μο­γή που έγι­νε στον κατώ­τα­το μισθό για το 2023, καθώς παρα­μέ­νει σε ισχύ όλο το νομο­θε­τι­κό πλαί­σιο το οποίο έχει στην κυριο­λε­ξία δια­λύ­σει τις Συλ­λο­γι­κές Συμ­βά­σεις Εργα­σί­ας, με τη σφρα­γί­δα των κυβερ­νή­σε­ων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Ως συνέ­πεια αυτού του συντρι­πτι­κού χτυ­πή­μα­τος, ενώ το 2004 είχαν υπο­γρα­φεί 223 κλα­δι­κές συμ­βά­σεις, το 2020 υπο­γρά­φη­καν μόλις 19! Γι’ αυτό σήμε­ρα, σύμ­φω­να με εκτι­μή­σεις, το 80% — 85% των μισθω­τών δεν καλύ­πτο­νται από καμία Συλ­λο­γι­κή Σύμ­βα­ση και οι αμοι­βές τους επι­βάλ­λο­νται από την εργο­δο­σία με ατο­μι­κές συμ­βά­σεις, με όλα τα αρνη­τι­κά παρεπόμενα.

Επι­πλέ­ον, ακό­μα και αν δεχτού­με αυτό που παρου­σιά­ζει το υπουρ­γείο Εργα­σί­ας ως «επι­τυ­χία» και τον μέσο μισθό να δια­μορ­φώ­νε­ται στα 1.184,35 ευρώ μει­κτά τον Μάη του 2023, σύμ­φω­να πάλι με την «Εργά­νη» (ειδι­κό τεύ­χος) ο μέσος μισθός το 2022 ήταν στα 1.176,4 ευρώ μει­κτά. Κατά συνέ­πεια, «άνθρα­κες ο θησαυ­ρός»! Είναι μάλι­στα χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι ο σημε­ρι­νός μέσος μισθός, για τον οποίο καμα­ρώ­νουν τα κυβερ­νη­τι­κά επι­τε­λεία, είναι χαμη­λό­τε­ρος ακό­μα και από τον μέσο μισθό του 2011, που ήταν στα 1.241 ευρώ. Δηλα­δή, μέσα σε 12 χρό­νια, με τις κυβερ­νή­σεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, ο μέσος μισθός έχει πέσει, την ίδια στιγ­μή που οι ανα­τι­μή­σεις τσα­κί­ζουν συνο­λι­κά το λαϊ­κό εισόδημα.

Πολύ περισ­σό­τε­ρο που οι «αυξή­σεις» στους μισθούς, τις οποί­ες παρου­σιά­ζει το υπουρ­γείο, δεν παίρ­νουν υπό­ψη τους τον πλη­θω­ρι­σμό, με τον ΟΟΣΑ για παρά­δειγ­μα να ανα­φέ­ρει ότι ο πραγ­μα­τι­κός μισθός έχει πέσει στην Ελλά­δα το 2022 κατά 7,4%.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο