Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Υπουργός Άμυνας: Εξετάζεται η αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Σαχέλ

Σχε­δόν βέβαιο θα πρέ­πει να θεω­ρεί­ται το ενδε­χό­με­νο της απο­στο­λής Ελλή­νων στρα­τιω­τών στο Σαχέλ, όπου βρί­σκο­νται σε εξέ­λι­ξη σφο­δρές συγκρού­σεις, στο πλαί­σιο του ολο­έ­να και αυξα­νό­με­νου αντα­γω­νι­σμού ισχυ­ρών ιμπε­ρια­λι­στι­κών κέντρων (ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνας) για τον έλεγ­χο αυτής της, στρα­τη­γι­κής εμπο­ρι­κής σημα­σί­ας και πλού­σιας σε φυσι­κούς πόρους, περιο­χής της υπο­σα­χά­ριας Αφρικής.

Συγκε­κρι­μέ­να, σε συνέ­ντευ­ξη που έδω­σε στο Newsbomb.gr και την Όλγα Τρέ­μη και δημο­σιεύ­τη­κε σήμε­ρα το πρωί, ο υπουρ­γός Εθνι­κής Άμυ­νας Ν. Πανα­γιω­τό­που­λος, απα­ντώ­ντας σε ερώ­τη­ση της δημο­σιο­γρά­φου, είπε ότι «εξε­τά­ζου­με αυτή τη στιγ­μή την απο­στο­λή ενός μικρού αριθ­μού στε­λε­χών» διευ­κρι­νί­ζο­ντας στη συνέ­χεια πως δεν μιλά για στρα­τιω­τι­κούς συμ­βού­λους, αλλά για «μάχι­μα στε­λέ­χη». «Δεν πρό­κει­ται για στρα­τιω­τι­κούς συμ­βού­λους, τέτοιους έχου­με ήδη στην περιο­χή, πρό­κει­ται για μόνι­μα στε­λέ­χη των Ενό­πλων Δυνά­με­ων, μάχι­μα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουρ­γός Άμυ­νας δήλω­σε η απο­στο­λή επί­λε­κτων ανδρών στο Σαχέλ δεν απορ­ρέ­ει από τη ελλη­νο­γαλ­λι­κή συμ­φω­νία που υπε­γρά­φη, αλλά από την ευρύ­τε­ρη «συμ­μα­χι­κή» σχέ­ση που έχουν Αθή­να και Παρί­σι. «Είμα­στε εμείς για αυτούς και αυτοί για εμάς», υπο­στή­ρι­ξε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Επιβεβαιώνει… διαψεύδοντας το Υπουργείο Άμυνας

Με δεδο­μέ­να τα παρα­πά­νω, μόνο ως επι­βε­βαί­ω­ση μπο­ρεί να εκλη­φθεί η… διά­ψευ­ση που επι­χεί­ρη­σαν πηγές του υπουρ­γεί­ου Εθνι­κής Άμυ­νας, οι οποί­ες ισχυ­ρί­ζο­νται πως (ακό­μη) δεν έχει ληφθεί από­φα­ση σχε­τι­κά με την απο­στο­λή ελλη­νι­κών δυνά­με­ων στην περιο­χή καθώς «το ζήτη­μα τελεί υπό εξέ­τα­ση από τους αρμό­διους υπη­ρε­σια­κούς παρά­γο­ντες». Μάλι­στα κατη­γο­ρούν όσους «επι­χει­ρούν να δια­στρε­βλώ­σουν» αυτήν την «ξεκά­θα­ρη θέση», ότι «ψεύ­δο­νται».

Ωστό­σο οι ίδιες πηγές υπεν­θυ­μί­ζουν ότι ο Νίκος Πανα­γιω­τό­που­λος κατά την τηλε­διά­σκε­ψη υπουρ­γών Άμυ­νας και Διε­θνών Εταί­ρων για την «Task Force Takuba», που έγι­νε τον περα­σμέ­νο Απρί­λη υπό την προ­ε­δρία της Γαλ­λί­δας υπουρ­γού Άμυ­νας Φλο­ράνς Παρ­λί, είχε παρα­δε­χθεί ότι εξε­τά­ζο­νται δυνα­τό­τη­τες συνει­σφο­ράς σε πρω­το­βου­λί­ες και δρά­σεις της Γαλ­λί­ας και άλλων κρα­τών-μελών της ΕΕ για την ασφά­λεια στην περιοχή.

Επί­σης, οι πηγές αυτές, επι­ση­μαί­νουν με… νόη­μα ότι «στη ζώνη Σαχέλ επι­χει­ρεί ευρω­παϊ­κή δύνα­μη υπό την αιγί­δα της Γαλ­λί­ας με τη συνερ­γα­σία των ΗΠΑ, την επι­με­λη­τεια­κή στή­ρι­ξη του ΝΑΤΟ, την έγκρι­ση του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας των Ηνω­μέ­νων Εθνών και κατό­πιν προ­σκλή­σε­ως των πέντε χωρών (Μπουρ­κί­να Φάσο, Μαυ­ρι­τα­νία, Τσαντ, Μάλι και Νίγη­ρας) που απαρ­τί­ζουν το G5 Sahel (G5S)»

902.gr

che guevara 008

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο