Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φράκτες και στη θάλασσα(!) υψώνει η κυβέρνηση για τους ξεριζωμένους, στη λογική μακριά από εμάς κι ας πνίγονται

Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ πιστή στην εφαρ­μο­γή της αντι­δρα­στι­κής πολι­τι­κής της ΕΕ, με την οποία είχε συμ­φω­νή­σει και υλο­ποι­ή­σει πριν η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ, από τη μία πρτο­ω­θεί τη δημιουρ­γία και κλει­στών στρα­το­πέ­δων συγκέ­ντρω­σης στα νησιά του Αιγαί­ου για όσους δεν πνί­γο­νται και κατα­φέρ­νουν να φτά­σουν, από την άλλη σηκώ­νει φράγ­μα­τα και στη θάλασ­σα προ­κει­μέ­νου να απο­τρέ­ψει — εμπο­δί­σει τις προ­σφυ­γι­κές ροές.

Αυτό το μέτρο σκο­πεύ­ει να εφαρ­μό­σει η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση στο Αιγαίο στην προ­σπά­θειά της να ανα­κό­ψει τις μετα­να­στευ­τι­κές ροές από τα τουρ­κι­κά παράλια.

Ένα μέτρο ενταγ­μέ­νο στη λογι­κή της απο­τρο­πής προ­σφύ­γων και μετα­να­στών στα θαλάσ­σια σύνο­ρα, την οποία ζητούν ακραί­ες φωνές. Ένα μέτρο ενταγ­μέ­νο στη λογι­κή, μακριά από εμάς και ας βου­λιά­ζουν, ας  πνί­γο­νται στις δικές μας θάλασ­σες οι ξερι­ζω­μέ­νοι από τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέμους.

Το υπουρ­γείο Εθνι­κής Άμυ­νας ανάρ­τη­σε στη «Διαύ­γεια» την προ­κή­ρυ­ξη δια­γω­νι­σμού για άμε­ση αγο­ρά εξο­πλι­σμού και μηχα­νη­μά­των για την τοπο­θέ­τη­ση πλω­τού προ­στα­τευ­τι­κού συστή­μα­τος, μήκους 2.700 μέτρων, για την εκτέ­λε­ση της απο­στο­λής των Μονά­δων, στο πλαί­σιο συν­δρο­µής των Ενό­πλων Δυνά­με­ων στη δια­χεί­ρι­ση της προ­σφυ­γι­κής κρί­σης για την αντι­με­τώ­πι­ση των διαρ­κώς αυξα­νό­με­νων μετα­να­στευ­τι­κών-προ­σφυ­γι­κών ροών.

Όπως ανα­φέ­ρει το politischios.gr, στην προ­κή­ρυ­ξη των 126 σελί­δων, το υπουρ­γείο Εθνι­κής Άμυ­νας σημειώ­νει ότι η προ­μή­θεια του πλω­τού προ­στα­τευ­τι­κού συστή­μα­τος μη στρα­τιω­τι­κών προ­δια­γρα­φών «θα περιο­ρί­σει και κατά περί­πτω­ση θα ανα­στεί­λει την πρό­θε­ση εισ­ρο­ών στον εθνι­κό χώρο, με σκο­πό την αντι­με­τώ­πι­ση της διαρ­κώς αυξα­νό­με­νης μεταναστευτικής/προσφυγικής ροής, εξαι­τί­ας της αδή­ρι­της και επεί­γου­σας ανά­γκης ανά­σχε­σης των αυξη­μέ­νων προ­σφυ­γι­κών ροών».

Και προ­σθέ­τει: «Θα συν­δρά­μει την εκτέ­λε­ση της απο­στο­λής των Μονά­δων ΣΞ, στο πλαί­σιο συν­δρο­μής των Ενό­πλων Δυνά­με­ων στην δια­χεί­ρι­ση της προ­σφυ­γι­κής κρί­σης για την αντι­με­τώ­πι­ση της διαρ­κώς αυξα­νό­με­νης μεταναστευτικής/προσφυγικής ροής».

Κατά την προ­κή­ρυ­ξη, η ανά­δο­χος εται­ρεία που θα επι­λε­γεί, υπο­χρε­ού­ται να ανα­λά­βει την τεχνι­κή υπο­στή­ρι­ξη συντή­ρη­σης-επι­σκευών τεσ­σά­ρων ετών, ενώ έχει υπο­χρε­ώ­σεις για «τυχόν απαι­τή­σεις προ­μή­θειας και εγκα­τά­στα­σης συγκε­κρι­μέ­νων συστη­μά­των επί των σκα­φών της στρα­τιω­τι­κής Υπη­ρε­σί­ας (ΣΥ) για την χρή­ση (τοπο­θέ­τη­ση και απε­γκα­τά­στα­ση) των εν λόγω ΠΠΣ, καθώς επί­σης αντί­στοι­χη εκπαί­δευ­ση συγκε­κρι­μέ­νου αριθ­μού εκπρο­σώ­πων της ανα­θέ­του­σας αρχής(ΑΑ)».

Το σύστη­μα (δίχτυ/φράγμα) πρέ­πει να έχει συνο­λι­κό ύψος του­λά­χι­στον ένα μέτρο και δέκα εκα­το­στά (1,10μ), με ύψος εξά­λων (πάνω από την επι­φά­νεια του νερού) του­λά­χι­στον πενή­ντα εκα­το­στά (0,50μ) και βύθι­σμα του­λά­χι­στον εξή­ντα εκα­το­στά (0,60μ), καθώς και να μην υπερ­βαί­νει τα επτά κιλά σε βάρος ανά τρέ­χον μέτρο.

Τα πλω­τά συστή­μα­τα προ­βλέ­πε­ται, μετα­ξύ άλλων, να μπο­ρούν να φωτο­ση­μαί­νο­νται, σύμ­φω­να με τις οδη­γί­ες της Υπη­ρε­σί­ας Φάρων, η οποία ορί­ζει την απαι­τού­με­νη από­στα­ση φράγματος/φωτοσήμανσης και να καλύ­πτουν τις προ­δια­γρα­φές φωτο­σή­μαν­σης του Διε­θνούς Ναυ­τι­λια­κού Συστή­μα­τος, δηλα­δή, φανός φωτο­σή­μαν­σης πάνω από 1,5μ ύψος, κίτρι­νου χρώ­μα­τος, με 30–40 ανα­λα­μπές ανά λεπτό.

Η προ­ϋ­πο­λο­γι­σθεί­σα αξία αυτού του έργου είναι 500.000 ευρώ και κρι­τή­ριο ανά­θε­σης ορί­ζε­ται η πλέ­ον συμ­φέ­ρου­σα από οικο­νο­μι­κή άπο­ψη προ­σφο­ρά, βάσει της βέλ­τι­στης σχέ­σης ποιότητας-τιμής.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο