Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φωτιά στην Εύβοια: Χωρίς ενεργό μέτωπο

Φωτιά στην Εύβοια:  Συγκρα­τη­μέ­νη αισιο­δο­ξία εκφρά­ζουν τα στε­λέ­χη της Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας και του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος για την πορεία της πυρ­κα­γιάς στην κεντρι­κή Εύβοια, καθώς, όπως λένε, δεν υπάρ­χει που­θε­νά φλό­γα, μετά τις τιτά­νιες προ­σπά­θειες και τις επι­χει­ρή­σεις, από τις επί­γειες και ενα­έ­ριες δυνάμεις.

Οι προ­σπά­θειες των πυρο­σβε­στι­κών δυνά­με­ων εντο­πί­ζο­νται ακό­μα στη χαρά­δρα βόρεια του χωριού Πλα­τα­νιά, στη θέση Καμπιά, όπου έγι­νε η μεγά­λη ανα­ζω­πύ­ρω­ση, αλλά ταυ­τό­χρο­να παρα­μέ­νουν όλες οι δυνά­μεις στην περί­με­τρο της πυρ­κα­γιάς, η οποία υπο­λο­γί­ζε­ται ότι έχει κάψει πάνω από 25.000 στρέμ­μα­τα δάσους.

Εκεί παλεύ­ουν, μετά την απο­χώ­ρη­ση των ενα­έ­ριων μέσων, τα πεζο­πό­ρα τμή­μα­τα, που κατα­βά­λουν προ­σπά­θειες να οριο­θε­τή­σουν την πυρ­κα­γιά, η οποία έχει πλέ­ον μόνο πυκνούς καπνούς, ενώ με το πρώ­το φως της ημέ­ρας θα επι­χει­ρή­σουν και πάλι τα αερο­πλά­να και τα ελι­κό­πτε­ρα, μέχρι να σβη­στεί και τελευ­ταία σπίθα.

Αυτό βέβαια υπο­λο­γί­ζε­ται ότι θα χρεια­στεί αρκε­τές ημέ­ρες, καθώς η φωτιά δεν ελέγ­χε­ται ακό­μα, ενώ υπάρ­χουν ακό­μα άκαυ­τα σημεία, που με την αλλα­γή του και­ρού μπο­ρεί να δώσουν νέες αναζωπυρώσεις.

Το αισιό­δο­ξο είναι ότι, παρά την πολύ μεγά­λη οικο­λο­γι­κή κατα­στρο­φή που έχει συντε­λε­στεί, η μάχη που έδω­σαν οι πυρο­σβέ­στες φαί­νε­ται πως απέ­δω­σε καρ­πούς, καθώς τελι­κά οι φλό­γες από την ανα­ζω­πύ­ρω­ση στο χωριό Πλα­τα­νιά, δεν προ­ξέ­νη­σαν ζημιά στο κατα­φύ­γιο άγριας ζωής στην Aγρι­λί­τσα, ούτε και στο δάσος του δικτύ­ου Natura 2000.

Όπως έγι­νε γνω­στό από το Αρχη­γείο της Πυρο­σβε­στι­κής, οι φλό­γες έφτα­σαν στα όρια του κατα­φυ­γί­ου στην Αγρι­λί­τσα, αλλά οι πυρο­σβέ­στες ανέ­κο­ψαν την πορεία τους, ενώ έφτα­σαν σε από­στα­ση περί­που δύο χιλιο­μέ­τρων και από την προ­στα­τευό­με­νη περιο­χή από το Ευρω­παϊ­κό Οικο­λο­γι­κό Δίκτυο Natura, η οποία έχει χαρα­κτη­ρι­στεί ως κέντρο προ­στα­σί­ας της ορνιθοπανίδας.

Στην πυρ­κα­γιά, μέχρι να τεθεί υπό έλεγ­χο, παρα­μέ­νουν όλες οι δυνά­μεις και συγκε­κρι­μέ­να, 382 πυρο­σβέ­στες, με 98 πυρο­σβε­στι­κά οχή­μα­τα, 22 ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των, από την 1η, 2η, 6η, 7η & 8η ΕΜΑΚ, καθώς και από το Αρχη­γείο του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος, τις Περι­φέ­ρειες Πελο­πον­νή­σου, Δυτι­κής Μακε­δο­νί­ας, Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας και Ηπεί­ρου, το ΜΕΤΠΕ, καθώς και το Κινη­τό Επι­χει­ρη­σια­κό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ».

Στην αερο­πυ­ρό­σβε­ση συμ­με­τεί­χαν μέχρι το βρά­δυ περιο­δι­κά 10 αερο­σκά­φη και 11 ελι­κό­πτε­ρα, ενώ συν­δρά­μουν στην αερο­πυ­ρό­σβε­ση δύο αερο­σκά­φη από Ιτα­λία και ένα από Ισπα­νία, μετά από αίτη­μα στον Ευρω­παϊ­κό Μηχα­νι­σμό Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας (RescEU).

Συν­δρο­μή στο έργο της πυρό­σβε­σης παρέ­χουν ακό­μα: 8 ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των και 4 μηχα­νή­μα­τα έργου του Ελλη­νι­κού Στρα­τού, 8 μηχα­νή­μα­τα έργου και 10 υδρο­φό­ρες της Περι­φέ­ρειας και των ΟΤΑ, η Δασι­κή Υπη­ρε­σία καθώς και 38 εθε­λο­ντές πυρο­σβέ­στες και 6 εθε­λο­ντι­κά πυρο­σβε­στι­κά οχή­μα­τα. Ο συντο­νι­σμός της πυρ­κα­γιάς γίνε­ται περιο­δι­κά με 3 συντο­νι­στι­κά ελι­κό­πτε­ρα: 2 ελι­κό­πτε­ρα του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος και ένα της Ελλη­νι­κής Αστυ­νο­μί­ας. Την πυρ­κα­γιά συντο­νί­ζουν ο Αρχη­γός του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος, Βασί­λης Ματ­θαιό­που­λος καθώς και ο Γενι­κός Γραμ­μα­τέ­ας Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, Νίκος Χαρ­δα­λιάς, οι οποί­οι δεν έχουν φύγει ούτε στιγ­μή από το μέτω­πο της πυρκαγιάς.

Εν τω μετα­ξύ, όπως ανα­κοι­νώ­θη­κε από το Αρχη­γείο του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος το τελευ­ταίο 24ωρο, από ώρα 19:00 χτες 14-08-2019 έως 19:00 σήμε­ρα 15-08-2019, εκδη­λώ­θη­καν 39 δασι­κές πυρ­κα­γιές, εκ των οποί­ων οι περισ­σό­τε­ρες αντι­με­τω­πί­στη­καν άμε­σα στο αρχι­κό τους στάδιο.

Τα κατά τόπους ανα­κρι­τι­κά γρα­φεία των Πυρο­σβε­στι­κών Υπη­ρε­σιών καθώς και Κλι­μά­κια της Διεύ­θυν­σης Αντι­με­τώ­πι­σης Εγκλη­μά­των Εμπρη­σμού (ΔΑΕΕ) διε­ρευ­νούν τα αίτια εκδή­λω­σης των πυρκαγιών.

Από την Πυρο­σβε­στι­κή, για μια ακό­μα φορά, απευ­θύ­νε­ται έκκλη­ση στους πολίτες:

  • Να είναι ιδιαί­τε­ρα προ­σε­κτι­κοί και να απο­φεύ­γουν οποια­δή­πο­τε δρα­στη­ριό­τη­τα θα μπο­ρού­σε να προ­κα­λέ­σει εκδή­λω­ση πυρκαγιάς.
  • Να παρα­κο­λου­θούν τις πλη­ρο­φο­ρί­ες για την πρό­λη­ψη δασι­κών πυρ­κα­γιών που είναι δια­θέ­σι­μες στην ιστο­σε­λί­δα και στους επί­ση­μους λογα­ρια­σμούς του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος, στο Facebook και στο Twitter.
  • Σε περί­πτω­ση που αντι­λη­φθούν πυρ­κα­γιά, να ειδο­ποιούν αμέ­σως την Πυρο­σβε­στι­κή Υπη­ρε­σία στον αριθ­μό κλή­σης 199 ή στον Ευρω­παϊ­κό Αριθ­μό κλή­σης 112.
  • Παρα­κα­λού­νται επί­σης όλοι οι πολί­τες να είναι ιδιαί­τε­ρα προ­σε­κτι­κοί και σε περί­πτω­ση πυρ­κα­γιάς να ακο­λου­θούν πιστά τις υπο­δεί­ξεις των αρμό­διων αρχών.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο