Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φωτιά στον Έβρο: Τα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς – Ασθενέστεροι οι άνεμοι

Για 5η μέρα εξα­κο­λου­θεί να καί­γε­ται ο Εβρος ο οποί­ος ζει μια ανεί­πω­τη τρα­γω­δία. Δεκά­δες απαν­θρα­κω­μέ­νοι, ανυ­πο­λό­γι­στη η κατα­στρο­φή. Άυπνοι είναι οι κάτοι­κοι που προ­σπα­θούν να σώσουν ότι σώζε­ται και δέχο­νται αλλε­πάλ­λη­λα μηνύ­μα­τα 112 για απο­μά­κρυν­ση από τους οικι­σμούς τους.

Υπάρ­χουν διά­σπαρ­τες εστί­ες φωτιάς κατά μήκος όλων των χωριών δυτι­κά του νομού, ενώ το μεγα­λύ­τε­ρο πρό­βλη­μα εστιά­ζε­ται στα δυτι­κά, δηλα­δή προς τον νομό Ροδό­πης, όπου κατευ­θύ­νε­ται το μεγά­λο μέτω­πο, εκεί­νο που ξεκί­νη­σε από τα ανατολικά.

Ασθε­νέ­στε­ροι αλλά πάντα ρυθ­μι­στές της έντα­σης, της πορεί­ας και της ταχύ­τη­τας εξά­πλω­σης της πυρ­κα­γιάς οι άνε­μοι σήμε­ρα στον Έβρο ανα­μέ­νε­ται να καθο­ρί­σουν για άλλη μία μέρα, σύμ­φω­να με τις δασι­κές υπη­ρε­σί­ες, τον βαθ­μό δυσκο­λί­ας και την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα των επι­χει­ρή­σε­ων κατά­σβε­σης στα τέσ­σε­ρα ενα­πο­μεί­να­ντα μέτω­πα του Νομού.

Παρα­κο­λου­θώ­ντας την πορεία του μετώ­που που εξα­κο­λου­θεί να καί­ει στη Δαδιά για τρί­τη ημέ­ρα οι δασι­κές υπη­ρε­σί­ες του Νομού σε συνάρ­τη­ση και με τους βορειο­α­να­το­λι­κούς ανέ­μους που πνέ­ουν στην περιο­χή οδη­γώ­ντας την πύρι­νη απει­λή νοτιο­δυ­τι­κά και μόλις συνα­ντή­σει μία ρεμα­τιά να δημιουρ­γεί μέτω­πα με γεω­με­τρι­κή πρό­ο­δο, εκτι­μούν ότι αν δεν τελειώ­σει η πυρ­κα­γιά της Δαδιάς που είναι βορειό­τε­ρα δεν θα ηρε­μή­σει ο νότιος Έβρος, όπως χαρα­κτη­ρι­στι­κά λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ανα­φέ­ρουν ως ενδει­κτι­κό παρά­δειγ­μα τον οικι­σμό της Μελί­ας, όπου ‑ενώ η φωτιά που εκδη­λώ­θη­κε εκεί το προη­γού­με­νο Σάβ­βα­το έχει σβή­σει- απει­λεί­ται εκ νέου από την πυρ­κα­γιά που κατε­βαί­νει απ’ τη Δαδιά και ήδη την έχει πλησιάσει.

Επί­σης οι οικι­σμοί του Άβα­ντα, της Νίψας και του Δωρι­κού απει­λή­θη­καν τις προη­γού­με­νες μέρες τόσο από την πυρ­κα­γιά της Μελί­ας όσο και της Δαδιάς με τη δεύ­τε­ρη να απει­λεί και πάλι τον ‘Αβα­ντα αν φύγει νοτιο­δυ­τι­κά λόγω των βορειο­α­να­το­λι­κών ανέμων.

Άυπνοι είναι οι κάτοι­κοι που προ­σπα­θούν να σώσουν ότι σώζε­ται και δέχο­νται αλλε­πάλ­λη­λα μηνύ­μα­τα 112 για απο­μά­κρυν­ση από τους οικι­σμούς τους.

Οι επί­γειες δυνά­μεις που επι­χει­ρούν σήμε­ρα είναι 220 πυρο­σβέ­στες με 59 οχή­μα­τα, 11 ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των δύο πυρο­σβε­στι­κά αερο­σκά­φη και πέντε πυρο­σβε­στι­κά ελικόπτερα.

 

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο