Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χιλή: Το Κομμουνιστικό Κόμμα στο πλευρό των λαϊκών διαδηλώσεων, καταδικάζει την κυβερνητική καταστολή

Την βίαιη κατα­στο­λή στην οποία έχει κατα­φύ­γει τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες η κυβέρ­νη­ση Πινιέ­ρα κατα­δι­κά­ζει το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα της Χιλής, δηλώ­νο­ντας την στή­ρι­ξη του στις λαϊ­κές κινη­το­ποι­ή­σεις που συγκλο­νί­ζουν τη χώρα εδώ και σχε­δόν μια βδομάδα.

Σε συνέ­ντευ­ξη τύπου που παρα­χώ­ρη­σε η ηγε­σία του κόμ­μα­τος, με αφορ­μή τις πρό­σφα­τες λαϊ­κές δια­δη­λώ­σεις στο Σαντιά­γο και άλλες πόλεις, κατήγ­γει­λε τις αυταρ­χι­κές μεθό­δους της δεξιάς-νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρης κυβέρ­νη­σης του Σεμπά­στιαν Πινιέ­ρα, κάνο­ντας λόγο για «στρα­τιω­τι­κο­ποί­η­ση της πολιτικής».

Ο πρό­ε­δρος του ΚΚ Χιλής Γκι­γιέρ­μο Τεϊ­γιέρ σημεί­ω­σε ότι η κήρυ­ξη κατά­στα­σης έκτα­κτης ανά­γκης που θέτει τον στρα­τό υπεύ­θυ­νο για την έννο­μο τάξη ρίχνει λάδι στη φωτιά «εξορ­γί­ζο­ντας τους δια­δη­λω­τές», ενώ πρό­σθε­σε πως «αν ο πρό­ε­δρος Πινιέ­ρα δε μπο­ρεί να κυβερ­νή­σει, τότε να παραι­τη­θεί και να προ­κη­ρύ­ξει εκλογές».

Ο Τεϊ­γέρ χαρα­κτή­ρι­σε «κοι­νω­νι­κή εξέ­γερ­ση” τα όσα συμ­βαί­νουν τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες στην Χιλή και απο­δο­κί­μα­σε τις δηλώ­σεις της κυβερ­νη­τι­κής εκπρο­σώ­που η οποία έκα­νε λόγο για δια­δη­λω­τές-εγκλη­μα­τί­ες. «Ποιοί είναι εγκλη­μα­τί­ες; Οι εργα­ζό­με­νοι; Οι φοι­τη­τές;» πρό­σθε­σε ο κομ­μου­νι­στής ηγέτης.

Από την πλευ­ρά της, η βου­λευ­τής και στέ­λε­χος του ΚΚ Χιλής Καμί­λα Βαγιέ­χο υπο­γράμ­μι­σε ότι η κυβέρ­νη­ση Πινιέ­ρα ακο­λου­θεί την γνω­στή συντα­γή των δεξιών προ­κα­τό­χων της, ρίχο­ντας «το φταί­ξι­μο στους κομ­μου­νι­στές για όλες τις βίαιες πρά­ξεις». Όπως σημεί­ω­σε η Βαγιέ­χο, η σημε­ρι­νή κατά­στα­ση απο­τε­λεί από­το­κο της κυβερ­νη­τι­κής πολι­τι­κής που έχει προ­χω­ρή­σει σε μια σει­ρά νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρες μεταρ­ρυθ­μί­σεις, κατάρ­γη­ση κοι­νω­νι­κών παρο­χών, μειώ­σεις μισθών, συντά­ξε­ων κλπ.

Σύμ­φω­να με τη βου­λευ­τή του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος, την στιγ­μή που μισθοί και συντά­ξεις παρα­μέ­νουν καθη­λω­μέ­νοι, οι τιμές βασι­κών κατα­να­λω­τι­κών προ­ϊ­ό­ντων έχουν αυξη­θεί. «Οι αυξή­σεις αυτές έχουν επί­πτω­ση στις τσέ­πες των ανθρώ­πων, αυτών που λαμ­βά­νουν πενι­χρές συντά­ξεις και μικρούς μισθούς, δηλα­δή την πλειο­ψη­φία των χιλια­νών» σημεί­ω­σε η Βαγιέχο.

Ο δήμαρ­χος της Ρικο­λέ­τα (δήμος στα βόρεια της πρω­τεύ­ου­σας Σαντιά­γο) και στέ­λε­χος του κόμ­μα­τος Ντα­νιέλ Χαντούε δήλω­σε ότι μια σει­ρά δήμαρ­χοι έχουν αρνη­θεί να μετά­σχουν σε κυβερ­νη­τι­κή σύσκε­ψη, μέχρι να ανα­κλη­θεί η κατά­στα­ση έκτα­κτης ανά­γκης και να απο­χω­ρή­σει ο στρα­τός από τους δρόμους.

«Το να κατη­γο­ρούν το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα είναι μια πολύ παλιά τακτι­κή», σημεί­ω­σε ο Χαντούε θυμί­ζο­ντας ότι κύκλοι της δεξιάς έχουν κατά και­ρούς προ­τεί­νει να τεθεί εκτός νόμου το ΚΚ. «Σήμε­ρα, αφού δε μπο­ρούν να μας σκο­τώ­σουν, μας κατη­γο­ρούν για κάθε­τι που συμ­βαί­νει», πρό­σθε­σε χαρακτηριστικά.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο