Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χιούμορ και ευρηματικότητα στην εποχή του κορονοϊού

Με χιού­μορ και ευρη­μα­τι­κό­τη­τα προ­σπα­θούν να ξορ­κί­σουν το κακό που μπή­κε στη ζωή τους με τη μορ­φή του κορο­νοϊ­ού άνθρω­ποι κάθε ηλι­κί­ας σε όλη την Ελλά­δα, ενώ για όσους “δεν κατα­λα­βαί­νουν” και δεν μένουν σπί­τι μια γρή­γο­ρη ανα­ζή­τη­ση στο δια­δί­κτυο αρκεί για οδη­γί­ες στα ποντια­κά ή τα κρητικά.

Αν θέλει, λοι­πόν, κάποιος στην Κρή­τη να μάθει “ήντα κάνου­με με το κορω­νο­κο­πέ­λι” ή οι Πόντιοι “ντο πρεπ’ και ντο κι πρεπ’ να ευτά­με” για “τη κορώ­νας τον υιόν”, αρκεί να ανα­ζη­τή­σει τα αφι­σά­κια με συμ­βου­λές “πασπα­λι­σμέ­νες” με μπό­λι­κη δόση χιού­μορ, που κυκλο­φο­ρούν στο διαδίκτυο.

“Κάθου­μες σ’ οσπίτ’ ” μας παρο­τρύ­νει το αφι­σά­κι με οδη­γί­ες “σα ποντια­κά” (μετά­φρα­ση, Γιάν­νης Κασκα­μα­νί­δης), ενώ το αντί­στοι­χο στα κρη­τι­κά (μετά­φρα­ση Γρη­γό­ρης Καλο­γε­ρά­κης), που έχει κατα­κλύ­σει τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες το δια­δί­κτυο, προ­στά­ζει: “Αλλου­σού­δια­σε τσι χερού­κλες σου, γερά- γερά, ομπρός κι οπί­σω, και γρά­νε τσι και με ρακή”!

Αν αισθά­νε­σαι άρρω­στος, οι Κρη­τι­κοί δεν “παί­ζουν” και η εντο­λή είναι σαφής: “Ανε είσαι αρρω­στά­ρης, χώσου στο κονά­κι σου, και μη πορί­ζεις όξω γη αγλά­κα ταχιά ταχιά στα Βενι­ζέ­λεια. Πέψε και τσι μαμής κια­νέ­να πεσκέ­σι να την εκά­νεις αγα­πη­τε­ρή… Κάτι κατέ­χει ελό­γου τσι!”.

Σμα­ζω­χτεί­τι σπτά­κια σας και μη γκι­ζε­ρά­τι!” ανα­γρά­φε­ται στη δημο­φι­λή σελί­δα “ipirotakis” στο facebook, που έχει, μάλι­στα, και πρό­τα­ση δημιουρ­γι­κής απα­σχό­λη­σης για όσους μένουν σπί­τι: “κατσί­τι σπιτ και μάθ­τι Ηπει­ρώ­τι­κα!”. Όσο για αγκα­λιές και φιλιά; Ούτε λόγος… “Φλαξ τώραϊ­ας κι μι φλιέ­σι”, λέει ο “ipirotakis”, που προ­λα­βαί­νει και τυχόν απο­ρί­ες τύπου “και τι να κάνω;”. “Να κάιτς στ’ αβγάς!”, είναι η απάντηση…

Φορώ­ντας μάσκες ή (και) χει­ρουρ­γι­κά γάντια πολ­λοί είναι αυτοί που προ­σπα­θούν να ξορ­κί­σουν το κακό, ανε­βά­ζο­ντας βιντε­ά­κια με τρα­γού­δια για τον κορο­νο­ϊό στο youtube και τα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης, ενώ οδη­γί­ες για τον κορο­νο­ϊό στη θεσ­σα­λι­κή ντο­πιο­λα­λιά δίνει με βίντεο που ανήρ­τη­σε στο youtube μια Λαρι­σι­νή. Με χιού­μορ και άπται­στη προ­φο­ρά, η κυρία που ακού­γε­ται να μιλά­ει στο βίντεο, που έχει ήδη πάρα πολ­λά views, προ­τρέ­πει κάθε έναν από εμάς ως ένα από τα βασι­κά μέτρα πρό­λη­ψης …“μη φιλιέ­στε ντιπ!”.

Στη δε γει­το­νι­κή Ιτα­λία, οι οδη­γί­ες για τον κορο­νο­ϊό κυκλο­φο­ρούν και στα γραι­κά­νι­κα (ομι­λού­νται στα ελλη­νό­φω­να χωριά της Κάτω Ιτα­λί­ας). “Ti na kamome gia to coronavirus”, γρά­φει η αφί­σα που κυκλο­φό­ρη­σε η ιτα­λι­κή κυβέρ­νη­ση, ενώ μία από τις οδη­γί­ες αφο­ρά το πλύ­σι­μο των χεριών: “pline spithia ta cheria me to nero ce to sapuni o m’ ena gel ja ta cheria”.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο