Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χρ. Κατσώτης για το νομοσχέδιο-έκτρωμα: Το ΚΚΕ καταψηφίζει, καμία ανοχή στη σύγχρονη βαρβαρότητα (VIDEO)

Να απο­συρ­θεί ακό­μα και τώρα το ολέ­θριο νομο­σχέ­διο του υπουρ­γεί­ου Εργα­σί­ας, ζήτη­σε ο ειδι­κός αγο­ρη­τής του ΚΚΕ Χρή­στος Κατσώ­της, μιλώ­ντας στη σχε­τι­κή συζή­τη­ση που ξεκί­νη­σε το πρωί της Πέμ­πτης στην Ολο­μέ­λεια της Βουλής.

Ο Χρ. Κατσώ­της ενη­μέ­ρω­σε το Σώμα ότι η Κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ θα κατα­θέ­σει αίτη­μα ονο­μα­στι­κής ψηφο­φο­ρί­ας για το νομοσχέδιο.

Την ίδια ώρα ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ χαι­ρέ­τι­σε τους εργα­ζό­με­νους που δίνουν μαχη­τι­κή απερ­για­κή απά­ντη­ση στο αντερ­γα­τι­κό νομο­σχέ­διο, διεκ­δι­κώ­ντας σύγ­χρο­να δικαιώ­μα­τα, 7ωρο — 5ήμερο — 35ωρο, κατάρ­γη­ση των συμ­βά­σε­ων ομη­ρί­ας και ταυ­τό­χρο­να στη­ρί­ζουν τα αιτή­μα­τα πλημ­μυ­ρο­πα­θών και πυρό­πλη­κτων για άμε­σες και ολο­κλη­ρω­μέ­νες αποζημιώσεις.

Παρά τα μεγά­λα λόγια κυβέρ­νη­σης και υπουρ­γεί­ου για να χτυ­πη­θεί η απερ­γία και παρά τη στά­ση της ηγε­τι­κής ομά­δας της ΓΣΕΕ, όπου ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ σε ρόλους κλα­κα­δό­ρων αρνή­θη­καν να πάρουν από­φα­ση για απερ­γία, ενερ­γο­ποι­ή­θη­κε και η «ανε­ξάρ­τη­τη» δικαιο­σύ­νη για να βγά­λει παρά­νο­μες τις απερ­γί­ες, απο­δει­κνύ­ο­ντας ότι η κυβέρ­νη­ση τρέ­μει την πάλη και τους αγώ­νες των εργαζομένων.

Στό­χος του νομο­σχε­δί­ου, είπε ο Χρ. Κατσώ­της, είναι η δια­μόρ­φω­ση καλύ­τε­ρων όρων για την καπι­τα­λι­στι­κή ανά­πτυ­ξη και τα κέρ­δη των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων. Άλλω­στε, ο στό­χος της επί­τευ­ξης της επεν­δυ­τι­κής βαθ­μί­δας περ­νά πάνω από την ποιό­τη­τα ζωής του λαού, ενώ απο­κά­λε­σε «πυρο­τέ­χνη­μα», «απά­τη» και «κοροϊ­δία» το δήθεν πιο γρή­γο­ρα ξεπά­γω­μα των τριετιών.

Όπως τόνι­σε, πρό­κει­ται στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα για μονι­μο­ποί­η­ση του μηχα­νι­σμού ανα­στο­λής των τριε­τιών αν το ποσο­στό ανερ­γί­ας είναι πάνω από 10% και ανά­λο­γα με τις «αντο­χές της οικο­νο­μί­ας», ενώ δεν θα έχει ανα­δρο­μι­κή ισχύ που σημαί­νει κλο­πή 12 χρό­νων προ­ϋ­πη­ρε­σί­ας και αφο­ρά μόνο στον κατώ­τα­το μισθό.

Προ­ϋ­πό­θε­ση για τις τριε­τί­ες είναι οι 900 μέρες ασφά­λι­σης. Με τη γενί­κευ­ση της ευε­λι­ξί­ας πόσα χρό­νια απαι­τού­νται για 900 μέρες ασφά­λι­σης, διε­ρω­τή­θη­κε ο Χρ. Κατσώτης.

Ανα­φε­ρό­με­νος στην τρο­πο­λο­γία που κατέ­θε­σε η ΚΟ του ΚΚΕ για επα­να­φο­ρά τριε­τιών, τόνι­σε ότι είναι αυτό που πραγ­μα­τι­κά ζητούν οι εργα­ζό­με­νοι και κάλε­σε τα άλλα κόμ­μα­τα να πάρουν θέση.

Σχε­τι­κά με την ενσω­μά­τω­ση ευρω­παϊ­κών οδη­γιών, των δήθεν βέλ­τι­στων πρα­κτι­κών, σημεί­ω­σε ότι όλες οι κυβερ­νή­σεις τις αξιο­ποί­η­σαν, καθώς είναι καλές για τους μεγά­λους ομί­λους και εχθρι­κές για τον λαό.

Το νομο­σχέ­διο, επι­σή­μα­νε, νομι­μο­ποιεί τους πιο σκλη­ρούς όρους εκμε­τάλ­λευ­σης των εργα­ζο­μέ­νων, την πολυ­σχι­δή εργα­σια­κή ασυ­δο­σία και δίνει καί­ριο πλήγ­μα στον στα­θε­ρό ημε­ρή­σιο χρό­νο, το 8ωρο. Περι­λαμ­βά­νει συμ­βά­σεις κατά παραγ­γε­λία των εργο­δο­τών, αυξά­νο­ντας την επι­σφά­λεια, το δικαί­ω­μα των εργο­δο­τών να εξο­ντώ­νουν τους εργα­ζό­με­νους με 13 ώρες δου­λειά τη μέρα.

Μάλι­στα, η κυβέρ­νη­ση ισχυ­ρί­ζε­ται ότι δήθεν αυξά­νε­ται η δια­πραγ­μα­τευ­τι­κή ικα­νό­τη­τα του εργα­ζό­με­νου επει­δή θα έχει δύο εργο­δό­τες. «Άρα άμα έχει τρεις θα είναι καλύ­τε­ρα;», είπε σκω­πτι­κά ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ, προ­σθέ­το­ντας ότι αυτό δεν είναι ελεύ­θε­ρη βού­λη­ση αλλά εξα­να­γκα­σμός, για­τί με την πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης, την ακρί­βεια, ο μισθός δεν φτάνει.

Ακό­μα, νομο­θε­τεί­ται η αυτο­δί­καιη από­λυ­ση μετά από ένα δοκι­μα­στι­κό 6μηνο, ώστε να μην προ­στα­τεύ­ο­νται ακό­μα και έγκυ­ες, ενώ αυτο­δί­καιη από­λυ­ση σημαί­νει ότι ο εργα­ζό­με­νος δεν θα δικαιού­ται ούτε απο­ζη­μί­ω­ση, ούτε επί­δο­μα ανερ­γί­ας για­τί δεν θα κατα­χω­ρεί­ται ως απόλυση.

Επί­σης, η κυβέρ­νη­ση κάνει δωρά­κι την 6ήμερη εργα­σία στους βιο­μη­χά­νους, που δεν θέλουν να κάνουν προ­σλή­ψεις, αλλά να ξεζου­μί­ζουν τους εργα­ζό­με­νους. Με αυτό το νομο­σχέ­διο λιγό­τε­ροι εργά­τες θα γυρί­ζουν στο σπί­τι τους και περισ­σό­τε­ροι θα σακατεύονται.

Κατήγ­γει­λε πως με βάση το νομο­σχέ­διο, ακό­μα κι αν δια­πι­στω­θεί δυσμε­νής μετα­χεί­ρι­ση των εργα­ζο­μέ­νων από τον εργο­δό­τη, η ποι­νή είναι στα μαλα­κά, μόνο διοι­κη­τι­κές κυρώ­σεις και τίπο­τα άλλο, ενώ η ρύθ­μι­ση για τις μηδε­νι­κές ώρες ανα­γκά­ζει τον εργα­ζό­με­νο να είναι σε ετοι­μό­τη­τα και να περι­μέ­νει την ειδο­ποί­η­ση του εργο­δό­τη για να μάθει, πότε, πού και πόσο θα δου­λεύ­ει, ανά­λο­γα με τις ανά­γκες της επιχείρησης.

Ο Χρ. Κατσώ­της τόνι­σε ακό­μα ότι η κυβέρ­νη­ση προ­στα­τεύ­ει απρο­κά­λυ­πτα την εργο­δο­σία και τα μέτρα που παίρ­νει για να απο­τύ­χει η απερ­γία, αξιο­ποιώ­ντας απερ­γο­σπά­στες, την εργο­δο­τι­κή τρο­μο­κρα­τία, αλλά και την κρα­τι­κή τρο­μο­κρα­τία των δυνά­με­ων κατα­στο­λής. Η ρύθ­μι­ση αυτή ουσια­στι­κά αφαι­ρεί το δικαί­ω­μα εργα­ζο­μέ­νων να πάρουν μέτρα για επι­τυ­χία της απερ­γί­ας και απει­λού­νται με σκλη­ρές ποι­νι­κές διώ­ξεις όσοι εργα­ζό­με­νοι περι­φρου­ρή­σουν την απερ­γία τους και βοη­θά την εργο­δο­σία να παίρ­νει μέτρα για την απο­τυ­χία της απεργίας.

Ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ κατέ­θε­σε σε αυτό το σημείο επι­στο­λή των εργα­ζο­μέ­νων στη «Μαλα­μα­τί­να» που απα­ντούν στα ψέμα­τα του υπουρ­γού που ειπώ­θη­καν κατά τη διάρ­κεια των συζη­τή­σε­ων στην Επιτροπή.

Ο Χρ. Κατσώ­της υπο­γράμ­μι­σε ότι αρω­γοί στην αντερ­γα­τι­κή πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, καθώς από κοι­νού ως κυβερ­νή­σεις δια­μόρ­φω­σαν το αντερ­γα­τι­κό πλαί­σιο στο οποίο πατά σήμε­ρα η ΝΔ και το επε­κτεί­νει, ενώ όλοι ομο­νο­ούν στις κατευ­θύν­σεις της ΕΕ.

Κάλε­σε τον λαό και τους εργα­ζό­με­νους να μη δεί­ξουν καμία ανο­χή στη σύγ­χρο­νη βαρ­βα­ρό­τη­τα και ξεκα­θά­ρι­σε ότι το ΚΚΕ θα μπει μπρο­στά στην οργά­νω­ση της εργα­τι­κής — λαϊ­κής πάλης για να ανα­τρα­πεί το αντερ­γα­τι­κό έκτρω­μα στην πράξη.

Κλεί­νο­ντας ξεκα­θά­ρι­σε ότι το ΚΚΕ κατα­ψη­φί­ζει το νομο­σχέ­διο και την τρο­πο­λο­γία που κατα­τέ­θη­κε και σημεί­ω­σε ότι αν ήταν χωρι­στά οι ρυθ­μί­σεις για τη Θεσ­σα­λία το ΚΚΕ δεν θα έμπαι­νε εμπόδιο.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο