Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χρ. Κατσώτης: Το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει στους αγώνες για μισθούς και συντάξεις (VIDEO)

Η καπι­τα­λι­στι­κή ανά­πτυ­ξη, που υπη­ρε­τούν οι προ­γραμ­μα­τι­κές δηλώ­σεις της κυβέρ­νη­σης, είναι δια­με­τρι­κά αντί­θε­τη με τα συμ­φέ­ρο­ντα των εργα­ζο­μέ­νων, επι­σή­μα­νε ο Χρή­στος Κατσώ­της, μέλος της ΚΕ και βου­λευ­τής του ΚΚΕ, μιλώ­ντας στην Ολο­μέ­λεια της Βου­λής το πρωί της Παρα­σκευ­ής 7 Ιούλη.

Εξέ­φρα­σε την αντί­θε­ση του ΚΚΕ στις  προ­γραμ­μα­τι­κές δηλώ­σεις της κυβέρ­νη­σης με τις 120 μεταρ­ρυθ­μί­σεις, τα 79 ορό­ση­μα του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης και τις 959 επι­χει­ρη­σια­κές δρά­σεις που υπη­ρε­τούν την καπι­τα­λι­στι­κή ανά­πτυ­ξη και τη διευ­κό­λυν­ση της επι­χει­ρη­μα­τι­κής δράσης.

Σημεί­ω­σε ότι η κυβέρ­νη­ση ενι­σχύ­ει με επι­πλέ­ον μέτρα το «φιλι­κό επεν­δυ­τι­κό περι­βάλ­λον» σε συνέ­χεια των 600 απο­λύ­σε­ων στα Ναυ­πη­γεία Σκα­ρα­μα­γκά, το ξεπού­λη­μα της ΛΑΡΚΟ, τις Ελεύ­θε­ρες Οικο­νο­μι­κές Ζώνες όπως τα Ναυ­πη­γεία Ελευ­σί­νας. Τα μέτρα για τη μεί­ω­ση του λεγό­με­νου κόστους εργα­σί­ας συνε­χί­ζο­νται και καταρ­γού­νται όσες ρυθ­μί­σεις έχουν απο­μεί­νει, προ­κει­μέ­νου να αυξη­θεί η εκμε­τάλ­λευ­ση των εργα­ζο­μέ­νων και τα κέρ­δη των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων.

«Το κέρ­δος που υπη­ρε­τεί­τε, τσα­κί­ζει τη ζωή του λαού», επι­σή­μα­νε χαρα­κτη­ρι­στι­κά ο Χρ. Κατσώ­της, προ­σθέ­το­ντας ότι ο κατώ­τα­τος μισθός είναι μόλις 29 ευρώ επι­πλέ­ον από το μισθό του 2012, ενώ η ακρί­βεια σε τρό­φι­μα και Ενέρ­γεια οδη­γούν σε από­γνω­ση τις λαϊ­κές οικογένειες.

Συνο­λι­κά οι απώ­λειες για τους εργα­ζό­με­νους υπερ­βαί­νουν το 25%, ενώ η μεί­ω­ση των τρο­φί­μων είναι στο 55% και στο 65% η μεί­ω­ση για άλλες βασι­κές ανάγκες.

Κατήγ­γει­λε τη σημε­ρι­νή αλλά και τις προη­γού­με­νες κυβερ­νή­σεις που δια­τη­ρεί το πάγω­μα των τριε­τιών κι έχει καταρ­γή­σει τις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για την υπο­γρα­φή ΣΣΕ, με απο­τέ­λε­σμα σήμε­ρα το 80–85% των μισθω­τών να μην καλύ­πτο­νται από συλ­λο­γι­κές συμ­βά­σεις, αλλά από ατο­μι­κές όπου ‑στην κυριο­λε­ξία- γίνε­ται σφαγή.

Ανα­φε­ρό­με­νος στις αυξή­σεις προς τους δημο­σί­ους υπαλ­λή­λους, που εξήγ­γει­λε χθες ο πρω­θυ­πουρ­γός, σημεί­ω­σε πως έχουν περά­σει 14 χρό­νια χωρίς να πάρουν ούτε μία αύξη­ση, οπό­τε δεν πρό­κει­ται να καλύ­ψουν ούτε μέρος των απω­λειών  των εισο­δη­μά­των τους. Οι περί­φη­μες αυξή­σεις στις συντά­ξεις δεν καλύ­πτουν ούτε μικρό μέρος των εξό­δων που έχουν οι συντα­ξιού­χοι για τα φάρ­μα­κά τους, ενώ συνο­λι­κά ό,τι εμφα­νί­ζε­ται πως δίνει η κυβέρ­νη­ση στα λαϊ­κά στρώ­μα­τα και τους εργα­ζό­με­νους, τελι­κά θα τα πάρει πίσω μέσα από τη φορο­λη­στεία, τα χαρά­τσια, την εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση της Παι­δεί­ας και της Υγεί­ας, την ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση του νερού κλπ., σημείωσε.

Κατήγ­γει­λε ότι η ψηφια­κή κάρ­τα, που δια­φη­μί­ζει η κυβέρ­νη­ση, καμία σχέ­ση δεν έχει με την αντι­με­τώ­πι­ση της ανα­σφά­λι­στης εργα­σί­ας, αλλά είναι ένα κατάλ­λη­λο εργα­λείο για τη διευ­θέ­τη­ση του χρό­νου εργα­σί­ας, για τη 10ωρη δου­λειά χωρίς υπε­ρω­ρια­κή αμοι­βή και ανοί­γει τον δρό­μο για τη διευ­θέ­τη­ση του χρό­νου εργα­σί­ας σε μη και ενερ­γό εργά­σι­μο χρό­νο, ανά­λο­γα με τις ανά­γκες των εργοδοτών.

Κατήγ­γει­λε τις μεσαιω­νι­κές εργα­σια­κές σχέ­σεις που έχουν δια­μορ­φώ­σει με τις νομο­θε­τι­κές τους παρεμ­βά­σεις όλες οι κυβερ­νή­σεις μέχρι σήμε­ρα, με απο­τέ­λε­σμα η στα­θε­ρή δου­λειά να είναι μειο­ψη­φία και να υπερ­τε­ρούν οι ευέ­λι­κτες μορ­φές. Έφε­ρε ως παρά­δειγ­μα την αγριό­τη­τα των εργα­σια­κών σχέ­σε­ων στον του­ρι­σμό, με τις 14 δια­φο­ρε­τι­κές μορ­φές εργα­σί­ας, τα ατε­λεί­ω­τα ωρά­ρια, τις ΣΣΕ που δεν τηρού­νται, τα εργα­τι­κά ατυ­χή­μα­τα που απο­κρύ­πτο­νται, τα συμ­βό­λαια με ποι­νές 5.000 ευρώ στους εργα­ζό­με­νους που θα παραι­τη­θούν και δεν θα αντέ­ξουν τους άγριους και εξευ­τε­λι­στι­κούς όρους που επι­βάλ­λουν σε πολ­λές περι­πτώ­σεις τα αφεντικά.

Οι εργα­ζό­με­νοι και το κίνη­μά τους θα τα τσα­κί­σουν όλα αυτά με τους αγώ­νες τους κατέ­λη­ξε ο Χρ. Κατσώ­της, σημειώ­νο­ντας ότι το ΚΚΕ θα πρω­το­στα­τή­σει σε αυτούς τους αγώ­νες, θα πρω­το­στα­τή­σει στους αγώ­νες για κατάρ­γη­ση όλων των αντερ­γα­τι­κών νόμων, την υπο­γρα­φή ΣΣΕ, τις ουσια­στι­κές αυξή­σεις σε μισθούς και συντά­ξεις, την επα­να­φο­ρά 13ης — 14ης σύντα­ξης, για κατώ­τα­το μισθό 850 ευρώ, για ξεπά­γω­μα των τριετιών.

902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο