Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

1 Φεβρουαρίου 1968. Η επίθεση του Τετ που ταπείνωσε τους Αμερικάνους στο Βιετνάμ

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Από τις 26 Γενά­ρη μέχρι τις 1 Φλε­βά­ρη τα πάντα είναι κλει­στά στο Βιετ­νάμ! Γιορ­τά­ζουν την δική τους Πρω­το­χρο­νιά που λέγε­ται Τετ! Το 1968 τα ξημε­ρώ­μα­τα της 1 Φεβρουα­ρί­ου οι αντάρ­τες Βιετ­κόνγκ εξα­πέ­λυ­σαν μια απρό­σμε­νη αλλά καλά οργα­νω­μέ­νη επί­θε­ση ταυ­τό­χρο­να σε πολ­λές πόλεις του Νότιου Βιετ­νάμ ενα­ντί­ον των δυνά­με­ων του Ν. Βιετ­νάμ και των Αμε­ρι­κά­νων εισβολέων!

Η επί­θε­ση του Τετ είναι μια μεγά­λη στιγ­μή των Βιετ­κόνγκ και του πόλε­μου στο Βιετ­νάμ. Ιδιαί­τε­ρα στην Σαι­γκόν, σημε­ρι­νή πόλη του Χο Τσι Μίνχ, εξα­πο­λύ­ουν την νύχτα της 31 μια απί­στευ­τη επί­θε­ση βγαί­νο­ντας κατά χιλιά­δες από τα υπό­γεια τού­νελ και τα λαγού­μια Cu Chi έκτα­σης 200 χιλιο­μέ­τρων που σώζο­νται ακό­μη και έφτα­σαν μέχρι τον περί­βο­λο της αμε­ρι­κα­νι­κής πρε­σβεία στην Σαϊγκόν!

vietnam tunnlar

Η επί­θε­ση διέ­λυ­σε την αυτο­πε­ποί­θη­ση των Αμε­ρι­κά­νων και έσπει­ρε την αμφι­βο­λία στην ηγε­σία τους αν μπο­ρούν πράγ­μα­τι να βγουν νικη­τές από τον πόλεμο.

Η επί­θε­ση έγι­νε ταυ­τό­χρο­να στις πόλεις Hue, Da Nang, Quang Tri, Dac To, Nha Trang και στην Σαι­γκόν. Έγι­ναν ιδιαί­τε­ρα σκλη­ρές μάχες, ακό­μη και σώμα με σώμα αφού οι αντάρ­τες είχαν μπεί ακό­μη και μέσα στα στρα­τό­πε­δα του αντι­πά­λου. Μόνο στην πόλη Hue σύμ­φω­να με τους ίδιους τους Αμε­ρι­κά­νους σκο­τώ­θη­καν 250 Αμε­ρι­κά­νοι στρα­τιώ­τες. Ήταν οι πρώ­τες μαζι­κές απώ­λειες των εισβο­λέ­ων στο Βιετνάμ.

vietnam tet

Οι Βιετ­κόνγκ συνέ­χι­σαν τις επι­θέ­σεις σπο­ρα­δι­κά ενα­ντί­ον των ίδιων στό­χων μέχρι και το τέλος του Σεπτεμ­βρί­ου του ίδιου έτους. Έσπει­ραν έτσι τον φόβο και την αμφι­βο­λία στην μέχρι τότε επι­θε­τι­κή στρα­τιω­τι­κή τακτι­κή των Αμε­ρι­κά­νων στρατιωτικών.

Η επί­θε­ση ανέ­βα­σε το ηθι­κό των ανταρ­τών που παρό­λο τις μεγά­λες απώ­λειες βγή­καν νικη­τές στον τομέα της πίστης για την τελι­κή νίκη.

Η επί­θε­ση σκόρ­πι­σε την απο­γο­ή­τευ­ση και στα στρα­τεύ­μα­τα του Ν. Βιετ­νάμ. Ήταν τόση η λύσ­σα και ο φόβος που τους δια­κα­τεί­χε που στις 1 Φεβρουα­ρί­ου ο διοι­κη­τής της Αστυ­νο­μί­ας της Σαι­γκόν Nguyễn Ngọc Loan εκτέ­λε­σε εν ψυχρώ σε δημό­σιο χώρο τον αγω­νι­στή Nguyễn Văn Lém.

FILE - In this Feb. 1, 1968, file photo, South Vietnamese Gen. Nguyen Ngoc Loan, chief of the National Police, fires his pistol into the head of suspected Viet Cong officer Nguyen Van Lem (also known as Bay Lop) on a Saigon street, early in the Tet Offensive. Early on the morning of Jan. 31, 1968, as Vietnamese celebrated the Lunar New Year, or Tet as it is known locally, Communist forces launched a wave of coordinated surprise attacks across South Vietnam. The campaign, one of the largest of the Vietnam War, led to intense fighting and heavy casualties in cities and towns across the South. (AP Photo/Eddie Adams, File)

Την σκη­νή φωτο­γρά­φη­σε ο Αμε­ρι­κά­νος φωτο­γρά­φος Eddie Adams, που βρα­βεύ­τη­κε αργό­τε­ρα με το βρα­βείο Pulitzer. Η φωτο­γρα­φία έκα­νε τον γύρο του κόσμου και προ­κά­λε­σε την αγα­νά­κτη­ση των λαών όλου του κόσμου. Δια­δη­λώ­σεις ξέσπα­σαν στις μεγά­λες πόλεις όλου του κόσμου με συν­θή­μα­τα ενά­ντια στον Ιμπε­ρια­λι­σμό και για την άμε­ση απο­χώ­ρη­ση των Αμε­ρι­κά­νων από το Βιετνάμ.

vietnam protester

Οι είδη­ση της επί­θε­σης του Τετ, οι μεγά­λες απώ­λειες των Αμε­ρι­κά­νι­κων στρα­τιω­τι­κών δυνά­με­ων και η φωτο­γρα­φία της εκτέ­λε­σης δυνά­μω­σαν το αντι­πο­λε­μι­κό κλί­μα στις ίδιες τις ΗΠΑ. Τερά­στιες δια­δη­λώ­σεις ξέσπα­σαν με το πιό συνη­θι­σμέ­νο σύν­θη­μα ενά­ντια στον τότε Πρό­ε­δρο των ΗΠΑ « Πόσα παι­διά έχεις σκο­τώ­σει σήμε­ρα Λίντον Τζόν­σον;». παρό­λο που ο πόλε­μος κρά­τη­σε αρκε­τά χρό­νια ακό­μη οι ανα­λυ­τές πιστεύ­ουν πως η επί­θε­ση του Τετ σημα­το­δο­τού­σε την τελι­κή ήττα των Αμε­ρι­κά­νι­κων δυνά­με­ων και τον θρί­αμ­βο των Επαναστατών.
Από το Τετ και μετά ο φόβος έγι­νε εφιάλ­της για τους εισβο­λείς και τους ντό­πιους συμ­μά­χους τους μέχρι που μερι­κά χρό­νια μετά τα μάζε­ψαν με την ουρά στα σκέλια…

vietnam1

_________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο