Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Μικρά κόμματα» …μεγάλοι σύμμαχοι του συστήματος!

Κάθε φορά που το σύστη­μα βλέ­πει ότι δεν μπο­ρεί με τα δια­θέ­σι­μα εργα­λεία να απορ­ρο­φή­σει την οργή, τότε επι­στρα­τεύ­ει διά­φο­ρες εφε­δρεί­ες. Προ­φα­νώς οι εφε­δρεί­ες δεν απο­τε­λού­νται μόνο από κόμ­μα­τα, όμως πάντα αυτό τον ρόλο θα παί­ξουν και κάποια κόμ­μα­τα, τα δια­φη­μι­ζό­με­να από ορι­σμέ­να media ως «μικρά κόμ­μα­τα». Αυτό έχει εμφα­νι­στεί σε διά­φο­ρες εκλο­γι­κές ανα­με­τρή­σεις και για να μην επε­κτα­θού­με, θα μεί­νου­με σε παρα­δείγ­μα­τα από το 2009 και μετά.

Στις ευρω­ε­κλο­γές του 2009 εξέ­λε­ξε ευρω­βου­λευ­τή το κόμ­μα Οικο­λό­γοι Πρά­σι­νοι. Ήταν ένα «μικρό κόμ­μα» που έλα­χε μίας σύντο­μης αλλά κρί­σι­μης προ­ε­κλο­γι­κής υπερ­προ­βο­λής του από αστι­κά ΜΜΕ. Ύστε­ρα από διά­φο­ρα σκα­μπα­νε­βά­σμα­τα το 2015 το «μικρό» αυτό κόμ­μα συνερ­γά­στη­κε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποί­ος μάλι­στα υπουρ­γο­ποί­η­σε στέ­λε­χος των Οικο­λό­γων Πρά­σι­νων. Τους θυμά­ται κανείς ως κόμ­μα; Όχι, αφού απορ­ρο­φή­θη­καν από πιο ισχυ­ρό πόλο του αστι­κού πολι­τι­κού συστή­μα­τος, τον ΣΥΡΙΖΑ. Για «μικρό κόμ­μα» μια χαρά την έκα­νε τη δου­λί­τσα του για λογα­ρια­σμό του συστήματος…

Ο Λαϊ­κός Ορθό­δο­ξος Συνα­γερ­μός (ΛΑ.Ο.Σ.) συγκρο­τή­θη­κε από τον πρώ­ην βου­λευ­τή της ΝΔ Γ. Καρα­τζα­φέ­ρη και έτυ­χε υπερ­βο­λι­κής προ­βο­λής από τα αστι­κά ΜΜΕ, ενί­ο­τε και ως «δύνα­μη κόντρα στο κατε­στη­μέ­νο». Στις εκλο­γές του 2009 ο ακρο­δε­ξιός ΛΑ.Ο.Σ. πήρε 5,6%, ποσο­στό που λίγους μήνες μετά το «κατέ­θε­σε» στην ψήφι­ση του 1ου Μνη­μο­νί­ου μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Ο ΛΑ.Ο.Σ., χέρι-χέρι με το ΠΑΣΟΚ, έπαι­ξε πρω­τα­γω­νι­στι­κό ρόλο σε προ­βο­κά­τσιες κατά του ΚΚΕ. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ. συγκυ­βέρ­νη­σαν με πρω­θυ­πουρ­γό τον τρα­πε­ζί­τη Λ. Παπα­δή­μο και ψήφι­σαν το 2ο μνη­μό­νιο, το 2012. Όταν ήρε τη στή­ρι­ξή του σε αυτή την κυβέρ­νη­ση, στε­λέ­χη του όπως οι Αδ. Γεωρ­γιά­δης, Μάκης Βορί­δης, Θάνος Πλεύ­ρης, αλλά και ο Κ. Βελό­που­λος συνέ­χι­σαν την καριέ­ρα τους στη ΝΔ, ενώ ο ΛΑ.Ο.Σ. δεν κατά­φε­ρε να μπει ξανά στη Βου­λή. Πρό­σφα­τα ο Καρα­τζα­φέ­ρης βγή­κε από τη ναφθα­λί­νη για να δώσει εθνι­κι­στι­κή «βού­λα» στα σχέ­δια ΝΑΤΟι­κής συνεκ­με­τάλ­λευ­σης στο Αιγαίο, αλλά και να δηλώ­σει ότι ο Κ. Μητσο­τά­κης είναι ο καλύ­τε­ρος πολι­τι­κός του αιώνα.

Στις εκλο­γές του 2012 υπήρ­ξε η κατα­κρή­μνι­ση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και η ανά­δει­ξη του ΣΥΡΙΖΑ σε αξιω­μα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση. Τότε η ψήφος στα «μικρά κόμ­μα­τα» έδι­νε και έπαιρ­νε στα ΜΜΕ κ.α. Ένα τέτοιο «μικρό κόμ­μα» ήταν η ΔΗΜΑΡ (Δημο­κρα­τι­κή Αρι­στε­ρά) η οποία προ­έ­κυ­ψε ύστε­ρα από την απο­χώ­ρη­ση στε­λε­χών από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κεντρο­α­ρι­στε­ρό «μικρό κόμ­μα» ΔΗΜΑΡ τελι­κά έλα­βε 6,26% και τσό­ντα­ρε στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για τον σχη­μα­τι­σμό κυβέρ­νη­σης συνερ­γα­σί­ας. Τελι­κά το «μικρό κόμ­μα» ΔΗΜΑΡ αργό­τε­ρα απο­χώ­ρη­σε από την κυβέρ­νη­ση, βου­λευ­τές και στε­λέ­χη του κατευ­θύν­θη­καν προς το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ. Στις εκλο­γές του 2015 η ΔΗΜΑΡ κατέ­βη­κε με το ΠΑΣΟΚ και το 2019 ό,τι είχε απο­μεί­νει, επέ­στρε­ψε στον ΣΥΡΙΖΑ, με σημείο καμπής τη συμ­φω­νία της ΔΗΜΑΡ με τη ΝΑΤΟι­κή Συμ­φω­νία των Πρε­σπών. Για «μικρό κόμ­μα» μια χαρά την έκα­νε τη δου­λί­τσα για λογα­ρια­σμό του συστή­μα­τος.

Επί­σης το 2012 ένα «μικρό κόμ­μα», για να υπο­δε­χτεί όσους κυρί­ως απο­χω­ρού­σαν από τη Νέα Δημο­κρα­τία, ήταν το ακρο­δε­ξιό κόμ­μα Ανε­ξάρ­τη­τοι Έλλη­νες του πρώ­ην βου­λευ­τή και υπουρ­γού της Νέας Δημο­κρα­τί­ας Πάνου Καμ­μέ­νου. Στις επα­να­λη­πτι­κές εκλο­γές του 2012 οι ΑΝΕΛ πήραν 7,5%. Ύστε­ρα από διά­φο­ρες μετα­γρα­φές και απο­χω­ρή­σεις οι ΑΝΕΛ συγκυ­βέρ­νη­σαν με τον ΣΥΡΙΖΑ για 4 χρό­νια (2015–2019), απο­χώ­ρη­σε από την κυβέρ­νη­ση δια­φω­νώ­ντας με τη Συμ­φω­νία των Πρε­σπών, με αντι­δρα­στι­κό — εθνι­κι­στι­κό σκε­πτι­κό που άφη­νε στο απυ­ρό­βλη­το την αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κή σφρα­γί­δα των Πρε­σπών. Βέβαια στε­λέ­χη των ΑΝΕΛ στή­ρι­ξαν εντέ­λει τη ΝΑΤΟι­κή συμ­φω­νία και τελι­κά ορι­σμέ­νοι εντά­χθη­καν δια­μορ­φώ­νο­ντας πλέ­ον σήμε­ρα τη «συνι­στώ­σα ΑΝΕΛ» μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Για «μικρό κόμ­μα» μια χαρά την έκα­νε τη δου­λί­τσα του τσο­ντά­ρο­ντας με βου­λευ­τές όπου είχε ανά­γκη σε κάθε φάση το σύστη­μα, σπρώ­χνο­ντας ακρο­δε­ξιούς πολι­τευ­τές και ψηφο­φό­ρους είτε προς την ΝΔ είτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το 2012 με τον μαν­δύα του αντι­συ­στη­μι­κού «μικρού κόμ­μα­τος» εξέ­λε­ξε βου­λευ­τές η ναζι­στι­κή εγκλη­μα­τι­κή Χρυ­σή Αυγή για πρώ­τη φορά. Ποτί­στη­κε με «χορη­γούς» το αστι­κό πολι­τι­κό σύστη­μα, τα αστι­κά ΜΜΕ ‑είτε συντη­ρη­τι­κής, είτε σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κής κοπής- στη­ρί­χτη­κε από τμή­μα­τα του μεγά­λου κεφα­λαί­ου ως τρο­μο­κρα­τι­κό μαντρό­σκυ­λο της μεγά­λης εργο­δο­σί­ας ενά­ντια στο εργα­τι­κό — λαϊ­κό κίνη­μα, στους κομ­μου­νι­στές και άλλους αγω­νι­στές, δολο­φό­νη­σε τον αντι­φα­σί­στα μου­σι­κό Παύ­λο Φύσ­σα και τον Σαχτζάτ Λουκ­μάν. Η χορη­γία τόσο από τη δεξιά όσο και από τη σοσιαλ­δη­μο­κρα­τία ήταν ολο­φά­νε­ρη: Οι μεν υιο­θε­τού­σαν την ατζέ­ντα της Χρυ­σής Αυγής, τη θεμα­το­λο­γία που αξιο­ποί­η­σε η ναζι­στι­κή οργά­νω­ση για να σπεί­ρει ρατσι­σμό και εθνι­κι­σμό, οι δε κινού­με­νοι με μικρο­κομ­μα­τι­κά κρι­τή­ρια και υπο­λο­γί­ζο­ντας σε κομ­μα­τι­κά οφέ­λη δεν δίστα­ζαν να χαϊ­δεύ­ουν τα αυτιά του ναζι­στι­κού μορ­φώ­μα­τος. Τελι­κά, όλα τα κόμ­μα­τα ‑εκτός του ΚΚΕ- επέ­δει­ξαν εγκλη­μα­τι­κή ανο­χή απέ­να­ντι στους ναζί και όλοι βέβαια επέν­δυ­σαν στον κάλ­πι­κο αντι­φα­σι­σμό την περί­ο­δο της από­φα­σης για την κατα­δί­κη της ως ναζι­στι­κής εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης της Χρυ­σής Αυγής. Άρα­γε να είναι τυχαία σήμε­ρα η προ­βο­λή διά­φο­ρων ακρο­δε­ξιών και φασι­στι­κών μορ­φω­μά­των με τον μαν­δύα του «αντι­συ­στη­μι­κού» από τα αστι­κά επι­τε­λεία; Κοί­τα κάτι συμπτώσεις…

Το 2014 ιδρύ­θη­κε το κόμ­μα Ποτά­μι. Πρό­ε­δρός του ήταν ο δημο­σιο­γρά­φος (που πήρε πρό­σφα­τα την …πλυ­ντη­ρια­κή συνέ­ντευ­ξη από τον πρω­θυ­πουρ­γό) Σταύ­ρος Θεο­δω­ρά­κης. Στις ευρω­ε­κλο­γές του 2014 το Ποτά­μι πήρε 6,6%! Το Ποτά­μι στή­ρι­ξε την άτυ­πη συγκυ­βέρ­νη­ση που δια­μορ­φώ­θη­κε το καλο­καί­ρι του 2015 για να ψηφι­στεί το 3ο μνη­μό­νιο. Οι πατε­ρί­τσες τότε της κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ ήταν… η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτά­μι που ένω­σαν τα κου­κιά τους να εγκρι­θεί το νέο μνη­μό­νιο. Η Κοι­νο­βου­λευ­τι­κή του Ομά­δα «εξαϋ­λώ­θη­κε» από την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σήμε­ρα στε­λέ­χη του Ποτα­μιού (π.χ. Μαυ­ρω­τάς, Αμυ­ράς, Ψαρια­νός, Για­τρο­μα­νω­λά­κης) στε­λε­χώ­νουν την κυβέρ­νη­ση και επι­τε­λεία της και άλλοι γίνα­νε πολι­τευ­τές του ΣΥΡΙΖΑ (Δανέλ­λης). Για «μικρό κόμ­μα» την έκα­νε τη δου­λί­τσα του για λογα­ρια­σμό του συστή­μα­τος.

Τον Σεπτέμ­βρη του 2015 το «μικρό κόμ­μα» που έλα­βε 3,43% και μπή­κε στη Βου­λή ήταν η Ένω­ση Κεντρώ­ων του Βασί­λη Λεβέ­ντη. Βου­λευ­τές του κατέ­λη­ξαν λίγο αργό­τε­ρα στη ΝΔ (π.χ. Καλ­λιά­νος), στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ! Ακό­μα και σήμε­ρα ορι­σμέ­νοι ανα­ρω­τιού­νται «πώς μπή­κε ο Λεβέ­ντης στη Βου­λή», ωστό­σο η απά­ντη­ση δεν είναι επτα­σφρά­γι­στο μυστι­κό, αφού έχει «ομο­λο­γη­θεί» πως επι­χει­ρη­μα­τι­κοί κύκλοι στη Β. Ελλά­δα έδω­σαν ώθη­ση στο εν λόγω κόμμα-ανέκδοτο…

Το 2019 το αρι­στε­ρό «μικρό κόμ­μα» με τη μεγά­λη προ­ε­κλο­γι­κή προ­βο­λή ιδιαί­τε­ρα από τα συστη­μι­κά ΜΜΕ ήταν το κόμ­μα του Βαρου­φά­κη, ο οποί­ος απο­χώ­ρη­σε από την κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ ύστε­ρα από ένα 7μηνο αντι­λαϊ­κών ενσή­μων που κόλ­λη­σε ως υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών το 2015. Το κόμ­μα Βαρου­φά­κη μπή­κε στη Βου­λή το 2019, ενώ δια­τη­ρεί την Κοι­νο­βου­λευ­τι­κή του Ομά­δα με νύχια και με δόντια αφού 3 γυναί­κες έχουν απο­χω­ρή­σει από το κόμ­μα του Βαρου­φά­κη με προ­ο­ρι­σμό είτε το… άγνω­στο, είτε τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε το ΠΑΣΟΚ. Το ΜέΡΑ25 ψάχνει κάποια σημεία προ­ε­κλο­γι­κά για να συμ­φω­νή­σει σε συγκυ­βέ­ρη­ση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν κλεί­νει την πόρ­τα ούτε στη ΝΔ. Παράλ­λη­λα το κόμ­μα Βαρου­φά­κη έχει στη­ρί­ξει αντι­λαϊ­κά νομο­σχέ­δια της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ, όπως το νομο­σχέ­διο για την κατ’ όνο­μα προ­στα­σία των προ­σω­πι­κών δεδο­μέ­νων, που οδη­γεί στο γενι­κευ­μέ­νο φακέ­λω­μα (άλλω­στε το νομο­σχέ­διο ενσω­μα­τώ­νει Οδη­γία της ΕΕ).

Το 2019 επί­σης μπή­κε στη Βου­λή το ακρο­δε­ξιό «μικρό κόμ­μα» Βελό­που­λου. Ο Κυρ. Βελό­που­λος. Ο Βελό­που­λος, προ­ερ­χό­με­νος από το ΠΑΣΟΚ, διε­τέ­λε­σε βου­λευ­τής του παλιού ακρο­δε­ξιού κόμ­μα­τος Λαϊ­κός Ορθό­δο­ξος Συνα­γερ­μός, ψήφι­σε το πρώ­το μνη­μό­νιο το 2010, στή­ρι­ξε τη συγκρό­τη­ση συγκυ­βέρ­νη­σης ΝΔ — ΠΑΣΟΚ — ΛΑ.Ο.Σ., το 2012 έφυ­γε από τον ΛΑ.Ο.Σ. για τη Νέα Δημο­κρα­τία, από την οποία απο­χώ­ρη­σε το 2015 για να φτιά­ξει την Ελλη­νι­κή Λύση το 2016. Τελι­κά, η παρου­σία του στη Βου­λή εξα­ντλεί­ται στην υπερ­ψή­φι­ση των περισ­σό­τε­ρων νομο­σχε­δί­ων της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ, στο μίσος για το εργα­τι­κό — λαϊ­κό κίνη­μα, τον εθνι­κι­σμό. Τα αλλη­θω­ρί­σμα­τα προς την καπι­τα­λι­στι­κή Ρωσία του Πού­τιν δεν τον εμπο­δί­ζουν να ψηφί­ζει σωρη­δόν τους ΝΑΤΟι­κούς εξο­πλι­σμούς… Αν μη τι άλλο, για «μικρό κόμ­μα» είναι χρή­σι­μα τα κου­κιά του στη στή­ρι­ξη της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής.

Ανα­φέ­ρου­με όλα τα παρα­πά­νω γιατί:

  1. Το «σπρώ­ξι­μο», ιδιαί­τε­ρα από προ­σω­πι­κό­τη­τες των media, «μικρών κομ­μά­των» δεν είναι κάτι και­νούρ­γιο, γίνε­ται σχε­δόν σε κάθε εκλο­γι­κή ανα­μέ­τρη­ση με στό­χο να μην πάρει η όποια αγα­νά­κτη­ση ριζο­σπα­στι­κά χαρακτηριστικά.
  2. Από το πριν και το μετά αυτών των κομ­μά­των απο­δει­κνύ­ε­ται ότι έχουν ισχυ­ρούς και ακα­τά­λυ­τους δεσμούς με το ίδιο το σύστη­μα, το έχουν στη­ρί­ξει σε πολύ κρί­σι­μες φάσεις (όπως η περί­ο­δος των μνη­μο­νί­ων ή η στή­ρι­ξη σε σημα­ντι­κές ΝΑΤΟι­κές… απο­στο­λές, όπως η Συμ­φω­νία των Πρεσπών).
  3. Τα λεγό­με­να μικρά κόμ­μα­τα απο­τε­λούν διάτ­το­ντες αστέ­ρες που επι­στρα­τεύ­ο­νται από το κατε­στη­μέ­νο όταν τα χρεια­στεί. Γι’ αυτό τα περισ­σό­τε­ρα «μικρά κόμ­μα­τα» κλεί­νουν τον κύκλο τους αρκε­τά γρή­γο­ρα, σε αντί­θε­ση με τα στε­λέ­χη τους που μία χαρά βρί­σκουν θέση στους πιο ισχυ­ρούς πόλους του αστι­κού πολι­τι­κού συστήματος.
  4. Το γεγο­νός ότι βου­λευ­τές μετα­πη­δούν από το ένα κόμ­μα στο άλλο με μεγά­λη ευκο­λία δεί­χνει πως οι δια­φο­ρές αυτών των κομ­μά­των, που ανταλ­λά­ζουν βου­λευ­τές, δεν είναι τελι­κά και τόσο χαώ­δεις. Τους ενώ­νουν η στή­ρι­ξη στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στην καπι­τα­λι­στι­κή εξου­σία και ιδιο­κτη­σία, στις προ­τε­ραιό­τη­τες του μεγά­λου κεφαλαίου.
  5. Από την παρα­πά­νω σύντο­μη ανα­δρο­μή στην πορεία των λεγό­με­νων μικρών κομ­μά­των απο­δει­κνύ­ε­ται ότι μόνο όταν ψηφί­ζεις ΚΚΕ ξέρεις τι θα σου βγει, ξέρεις ότι η ψήφος σου θα μεί­νει ΚΚΕ. Δεν θα μεταλ­λα­χτεί, δεν θα εκλέ­ξεις π.χ. κάποια βου­λευ­τή με το ΜέΡΑ25 για να την δεις μετά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τελι­κά τα λεγό­με­να μικρά κόμ­μα­τα απο­δει­κνύ­ο­νται χρή­σι­μοι σύμ­μα­χοι του μεγά­λου ενό­χου για τα προ­βλή­μα­τα του λαού. Η ψήφος είναι όπλο όταν αξιο­ποιεί­ται για να απο­δυ­να­μω­θούν τα κόμ­μα­τα του συστή­μα­τος, όταν αξιο­ποιεί­ται για να δυνα­μώ­σει ο πόλος της αντί­στα­σης, του αγώ­να και της προ­ο­πτι­κής ενά­ντια στον σημε­ρι­νό βούρ­κο της φτώ­χειας και της εκμε­τάλ­λευ­σης. Η ψήφος είναι όπλο όταν κατα­τί­θε­ται στο ΚΚΕ, για­τί αυτήν την ψήφο την κερ­δί­ζεις από την επό­με­νη μέρα των εκλο­γών, την βλέ­πεις δίπλα σου και όχι απέ­να­ντί σου σε παζά­ρια για κυβερ­νη­τι­κές καρέ­κλες. Δυνα­τό ΚΚΕ, λοι­πόν, σε όλες τις εκλο­γές για­τί μόνο ο λαός σώζει τον λαό!

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο