Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

49ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή: Μεγάλο αφιέρωμα στην εξέγερση του Πολυτεχνείου στις κεντρικές εκδηλώσεις της Αθήνας

Με σύν­θη­μα «Με το ΚΚΕ για τον σοσια­λι­σμό, για “να γενού­νε τα σκο­τά­δια λάμ­ψη” (Ν. Χικ­μέτ)» το 49ο Φεστι­βάλ ΚΝΕ — «Οδη­γη­τή» θα ταξι­δέ­ψει σε όλη τη χώρα, ενώ οι εκδη­λώ­σεις του θα κορυ­φω­θούν στις 21, 22 και 23 Σεπτεμ­βρί­ου στην Αθή­να, στον χώρο του Πάρ­κου Περι­βαλ­λο­ντι­κής Ευαι­σθη­το­ποί­η­σης «Αντώ­νης Τρίτσης».

Χιλιά­δες μέλη και φίλοι της ΚΝΕ ρίχνο­νται στην όμορ­φη μάχη της προ­ε­τοι­μα­σί­ας των Φεστι­βάλ σε όλη την Ελλά­δα, ενώ η προ­σμο­νή ανε­βαί­νει για το «τι θα έχου­με» φέτος στον μεγα­λύ­τε­ρο πολι­τι­κό και πολι­τι­στι­κό σταθ­μό της χρονιάς.

Το πρό­γραμ­μα δια­μορ­φώ­νε­ται με δυνα­τά αφιε­ρώ­μα­τα για δυνα­τές εμπει­ρί­ες. Παρα­κά­τω ρίχνου­με κάποιες πρώ­τες «ματιές» στο πρό­γραμ­μα των κεντρι­κών εκδη­λώ­σε­ων στην Αθή­να, ιδιαί­τε­ρα στα αφιε­ρώ­μα­τα που προ­γραμ­μα­τί­ζο­νται στις Σκηνές.

3 μέρες — 5 σκηνές — 350 καλλιτέχνες

Κεντρική Σκηνή

Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη

Αφιέ­ρω­μα στο αντι­δι­κτα­το­ρι­κό τρα­γού­δι με αφορ­μή τα 50 χρό­νια από την ηρω­ι­κή εξέ­γερ­ση του Πολυ­τε­χνεί­ου, τον Νοέμ­βρη του 1973.

Αυτή η περί­ο­δος και ο από­η­χός της ενέ­πνευ­σαν μία ολό­κλη­ρη γενιά καλ­λι­τε­χνών. Η αντι­δι­κτα­το­ρι­κή πάλη γέν­νη­σε σπου­δαία μου­σι­κή, τρα­γού­δια που χτυ­πούν ακό­μα δυνα­τά στις καρ­διές, στις δια­δη­λώ­σεις, στους αγώ­νες μας.

Επι­μέ­λεια αφιε­ρώ­μα­τος: Γιάν­νης Παπαζαχαριάκης.

Συμ­με­τέ­χουν (μέχρι στιγ­μής) οι: Γιώρ­γος Ντα­λά­ρας, Βασί­λης Παπα­κω­στα­ντί­νου, Μαρία Φαραντούρη.

Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη

Αφιέ­ρω­μα στον αγα­πη­μέ­νο φίλο του Φεστι­βάλ ΚΝΕ — «Οδη­γη­τή», Λαυ­ρέ­ντη Μαχαιρίτσα.

Πέρα­σαν 4 χρό­νια χωρίς τον Λαυ­ρέ­ντη Μαχαι­ρί­τσα, όμως η φωνή του είναι πάντα εκεί όταν …«ρίχνου­με κόκ­κι­νο στη νύχτα», όπως ανα­μέ­νε­ται να γίνει το βρά­δυ της Παρα­σκευ­ής. Τα τρα­γού­δια του Λαυ­ρέ­ντη γνω­στά και αγα­πη­μέ­να, τα τρα­γού­δη­σε ο ίδιος πολ­λές φορές στη σκη­νή του Φεστι­βάλ ΚΝΕ — «Οδη­γη­τή» που θα τον τιμήσει.

Επι­μέ­λεια αφιε­ρώ­μα­τος: Διο­νύ­σης Τσακνής.

Συμ­με­τέ­χουν (μέχρι στιγ­μής) οι: «Κίτρι­να Ποδή­λα­τα», Δήμη­τρα Παπί­ου, Μιρέ­λα Πάχου, Μπά­μπης Στό­κας, Διο­νύ­σης Τσακνής.

Σάββατο 23 Σεπτέμβρη

Αφιέ­ρω­μα του Οδυσ­σέα Ιωάν­νου. Αφού ακό­μα …«κρυ­βό­μα­στε στη μου­σι­κή να βρού­με τη γενιά μας», τα τρα­γού­δια που θα ακου­στούν είναι σίγου­ρο ότι θα ταξι­δέ­ψουν σε μία πολύ­πλευ­ρη και δημιουρ­γι­κή πορεία δεκα­ε­τιών τους θεατές.

Επι­μέ­λεια αφιε­ρώ­μα­τος: Οδυσ­σέ­ας Ιωάννου.

Συμ­με­τέ­χουν οι: Ρίτα Αντω­νο­πού­λου, Γιώ­τα Νέγκα, Μίλ­τος Πασχα­λί­δης, Κώστας Τριανταφυλλίδης.

Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων

Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη

Αφιέ­ρω­μα στους Παύ­λο Σιδη­ρό­που­λο — Νικό­λα Ασι­μο — Κατε­ρί­να Γώγου.

Σε συνέ­χεια του περ­σι­νού, ιδιαί­τε­ρα επι­τυ­χη­μέ­νου αφιε­ρώ­μα­τος στο ελλη­νι­κό ροκ, συνε­χί­ζου­με φέτος με τους τρεις «ποι­η­τές» του ροκ. Με τη συμ­με­το­χή πολ­λών καλ­λι­τε­χνών, στους οποί­ους περι­λαμ­βά­νο­νται οι Στέ­λιος Μαγα­λιός, Μάρω Μαρ­κέλ­λου, Δημή­τρης Μητσο­τά­κης («Ενδε­λέ­χεια»), Στέ­λιος Σαλ­βα­δόρ («Μωρά στη Φωτιά»), Εύα Τσά­χρα, Θανά­σης Χου­λια­ράς, Παρα­σκευάς Θεο­δω­ρά­κης κ.ά., θα ακου­στούν ορι­σμέ­να μόνο από τα τρα­γού­δια που άφη­σαν επο­χή. Τρεις ποι­η­τές, τρεις έντο­νες προ­σω­πι­κό­τη­τες, τρεις καλ­λι­τέ­χνες πολύπλευροι.

Το αφιέ­ρω­μα επι­με­λεί­ται ο Στέ­λιος Μαγαλιός.

Μαθητική Σκηνή

Αφιέ­ρω­μα με αφορ­μή τα 10 χρό­νια από τη δολο­φο­νία του Παύ­λου Φύσσα.

Φέτος συμπλη­ρώ­νο­νται 10 χρό­νια από τη δολο­φο­νία του Παύ­λου Φύσ­σα από τους ναζί εγκλη­μα­τί­ες της Χρυ­σής Αυγής στις 18/9/2013. Δεν θα μπο­ρού­σε λοι­πόν να λεί­πει ξεχω­ρι­στή μέρα αφιε­ρω­μέ­νη στον αντι­φα­σί­στα μου­σι­κό Παύ­λο Φύσ­σα. Θα αντη­χή­σουν συν­θή­μα­τα όπως «Μπλό­κο στους φασί­στες σε κάθε γει­το­νιά!», υπεν­θυ­μί­ζο­ντας ότι με τον φασι­σμό δεν ξεμπερ­δεύ­ου­με ορι­στι­κά αν δεν ξεμπερ­δέ­ψου­με με το σάπιο σύστη­μα που τον γεννά.

Επι­μέ­λεια αφιε­ρώ­μα­τος: Tiny Jackal.

Λαϊκή Σκηνή

Αφιέ­ρω­μα«Ελλά­δα — σταυ­ρο­δρό­μι προσφυγιάς».

Η χώρα μας όλο τον προη­γού­με­νο αιώ­να έχει υπο­δε­χτεί ξερι­ζω­μέ­νους Μικρα­σιά­τες, Πόντιους, Αρμέ­νιους κ.ά., αφού η φτώ­χεια, ο πόλε­μος, η προ­σφυ­γιά είναι η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα των ιμπε­ρια­λι­στι­κών αντα­γω­νι­σμών για τους λαούς. Η ορχή­στρα «Μαΐ­στρος» του δεξιο­τέ­χνη μου­σι­κού Πάνου Δημη­τρα­κό­που­λου θα μας ταξι­δέ­ψει στους τόπους προ­έ­λευ­σης και στις φτω­χο­γει­το­νιές των προ­σφύ­γων, με όχη­μα την παρα­δο­σια­κή μου­σι­κή. Μαζί τους θα βρε­θούν ο Παντε­λής Θαλασ­σι­νός, η Σοφία Παπά­ζο­γλου, η Ντι­λέκ Κοτς και ο Χάιγκ Για­ζι­τζιάν, σε μια μονα­δι­κή συνάντηση.

Σάββατο 23 Σεπτέμβρη

Αφιέ­ρω­μα στον Νίκο Ξυλού­ρη, έναν από τους σπου­δαιό­τε­ρους Ελλη­νες μου­σι­κούς, με τη φωνή του να είναι καθο­λι­κά γνω­στή και τόσο συν­δε­δε­μέ­νη με ορι­σμέ­να από τα πιο σημα­ντι­κά τρα­γού­δια της επο­χής του. Ενα αφιέ­ρω­μα για όλες τις μου­σι­κές πτυ­χές του Ξυλού­ρη, από το οποίο δεν θα λεί­ψει ο αυθε­ντι­κός ήχος της κρη­τι­κής λύρας! Το αφιέ­ρω­μα επι­με­λεί­ται ο Μανό­λης Ανδρουλιδάκης.

Στέκι Πολιτισμού

Στον γνω­στό πλέ­ον χώρο, το «Θεα­τρά­κι», το Στέ­κι Πολι­τι­σμού θα συγκε­ντρώ­σει το ενδια­φέ­ρον παρου­σιά­ζο­ντας πολι­τι­στι­κές παρα­γω­γές της ΚΝΕ, νέα ενδια­φέ­ρο­ντα θέμα­τα, δίνο­ντας βήμα και σε νέους δημιουρ­γούς! Η Θεα­τρι­κή Ομά­δα της ΚΝΕ, φτιαγ­μέ­νη με «υλι­κά» τη συλ­λο­γι­κό­τη­τα, την εθε­λο­ντι­κή προ­σπά­θεια, το μερά­κι, την αγά­πη για το θέα­τρο, θα ανε­βά­σει φέτος το έργο «Απο­σύ­μπλε­ξη» του Remi De Vos, Γάλ­λου θεα­τρι­κού συγ­γρα­φέα. Το θέμα του έργου «ακου­μπά­ει» σύγ­χρο­να προ­βλή­μα­τα των εργα­σια­κών σχέ­σε­ων και το πώς αυτά καθο­ρί­ζουν τις ζωές των ανθρώπων.

Η εικα­στι­κή έκθε­ση σύγ­χρο­νου έργου συνε­χί­ζε­ται και φέτος, μετά την περ­σι­νή πρώ­τη πετυ­χη­μέ­νη από­πει­ρα, έπει­τα από δεκα­ε­τί­ες. Η έκθε­ση διορ­γα­νώ­νε­ται με ανοι­χτό κάλε­σμα συμ­με­το­χής σε εικα­στι­κούς, ενώ το θέμα της, σε συνο­χή με τη θεα­τρι­κή παρά­στα­ση, σχε­τί­ζε­ται με τις σύγ­χρο­νες εργα­σια­κές σχέ­σεις και την έντα­ση της εκμετάλλευσης.

Ακό­μα, προ­γραμ­μα­τί­ζε­ται εκδή­λω­ση για τον Ιάν­νη Ξενά­κη, έναν πρω­το­πό­ρο συν­θέ­τη, θεω­ρη­τι­κό της μου­σι­κής, αρχι­τέ­κτο­να, μηχα­νι­κό, μαθη­μα­τι­κό και έναν από τους πιο προ­ο­δευ­τι­κούς και δημιουρ­γι­κούς στο­χα­στές του δεύ­τε­ρου μισού του 20ού αιώνα.

Οι εκδη­λώ­σεις που παρου­σιά­ζο­νται κάθε χρό­νο στο Στέ­κι Πολι­τι­σμού είναι πρω­τό­τυ­πες τόσο στο περιε­χό­με­νο όσο και στη μορ­φή τους. Ετσι και φέτος, θα κατα­φέ­ρου­με να προ­σεγ­γί­σου­με, να γνω­ρί­σου­με και να εμβα­θύ­νου­με στο «σύμπαν» του Ξενά­κη, χωρίς απα­ραί­τη­τα ούτε να ξέρου­με μαθη­μα­τι­κά, ούτε να έχου­με εντρυ­φή­σει στην τεχνη­τή νοημοσύνη…

Ταυ­τό­χρο­να θα λει­τουρ­γεί στον χώρο και εκθε­σια­κό τμή­μα για τον Ιάν­νη Ξενάκη.

Η έκθεση του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ — «Οδηγητή»

Η κεντρι­κή έκθε­ση του Φεστι­βάλ θα είναι αφιε­ρω­μέ­νη στη συμπλή­ρω­ση των 50 χρό­νων από τον ηρω­ι­κό ξεση­κω­μό του Πολυτεχνείου.

Στον χώρο της έκθε­σης ο επι­σκέ­πτης θα έρθει σε επα­φή με τα γεγο­νό­τα της περιό­δου, εκκι­νώ­ντας από τη δεκα­ε­τία του ’50 και φτά­νο­ντας μέχρι την ανα­τρο­πή της επτα­ε­τούς δικτα­το­ρί­ας και τη μετα­πο­λί­τευ­ση. Η έκθε­ση θα φωτί­ζει τους παρά­γο­ντες που οδή­γη­σαν στην επι­βο­λή της στρα­τιω­τι­κής δικτα­το­ρί­ας, καθώς και τον χαρα­κτή­ρα και τον ρόλο της.

Ιδιαί­τε­ρη πλευ­ρά που συγκι­νεί και εμπνέ­ει αφο­ρά τη δρά­ση των κομ­μου­νι­στών σε δύσκο­λες συν­θή­κες, σε συν­θή­κες παρα­νο­μί­ας, την αλύ­γι­στη στά­ση τους, που πηγά­ζει από την πίστη στο δίκιο της εργα­τι­κής τάξης και του λαού. Θα ανα­δει­κνύ­ε­ται η πάλη του Κόμ­μα­τος και της ΚΝΕ κόντρα στις διώ­ξεις και τον συμ­βι­βα­σμό, στις αντι­λή­ψεις ότι η χού­ντα ήταν ακλό­νη­τη, κατα­φέρ­νο­ντας να απο­τε­λέ­σουν την καρ­διά και το μυα­λό του αντι­δι­κτα­το­ρι­κού αγώνα.

Μπρο­στά στον επι­σκέ­πτη θα ζωντα­νέ­ψουν οι ηρω­ι­κοί αγώ­νες του λαού και της νεο­λαί­ας, η σύγκρου­ση με τους μηχα­νι­σμούς του αστι­κού κρά­τους, οι εικό­νες του Πολυ­τε­χνεί­ου, που απο­τέ­λε­σε απο­κο­ρύ­φω­μα της αντι­δι­κτα­το­ρι­κής πάλης.

«Ριζο­σπά­στης»

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο