Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

49ο Φεστιβάλ ΚΝΕ — «Οδηγητή»: Χιλιάδες λαού και νεολαίας στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης» την Πέμπτη, πρώτη μέρα των εκδηλώσεων

Χιλιά­δες λαού και νεο­λαί­ας κατέ­κλυ­σαν την «κόκ­κι­νη πολι­τεία» του 49ου Φεστι­βάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή» στο πάρ­κο «Αντ. Τρί­τσης» από το από­γευ­μα της Πέμ­πτης 21 Σεπτεμ­βρί­ου, πρώ­της μέρας των τρι­ή­με­ρων εκδη­λώ­σε­ων του Φεστιβάλ.

Λίγο μετά τις οκτώ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρης Κου­τσού­μπας πέρα­σε τις πύλες του Φεστι­βάλ. Τον υπο­δέ­χτη­καν και τον ξενά­γη­σαν στον χώρο ο Θοδω­ρής Κωτσα­ντής, γραμ­μα­τέ­ας του ΚΣ της ΚΝΕ και ο Θοδω­ρής Χιώ­νης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και γραμ­μα­τέ­ας της ΚΟ Αττι­κής του ΚΚΕ.

Κατά την περι­ή­γη­σή του, ο Δ. Κου­τσού­μπας επι­σκέ­φτη­κε τα περί­πτε­ρα της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης», όπου συζή­τη­σε με τον υπο­ψή­φιο περι­φε­ρειάρ­χη Αττι­κής Γιάν­νη Πρω­τού­λη και με τον υπο­ψή­φιο δήμαρ­χο Αθή­νας Νίκο Σοφια­νό. Συζή­τη­σε επί­σης με υπο­ψή­φιους στα περί­πτε­ρα της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης» Θεσ­σα­λο­νί­κης και Πάτρας. Λίγο αργό­τε­ρα είχε εγκάρ­δια συνά­ντη­ση με τη Μάγδα Φύσ­σα στο περί­πτε­ρο του Συλ­λό­γου Πολι­τι­σμού “Παύ­λος Killah Φύσσας”.

Η κεντρι­κή Έκθε­ση στην «καρ­διά» του Φεστι­βάλ είναι αφιε­ρω­μέ­νη, με πολύ σημα­ντι­κά ντο­κου­μέ­ντα μιας ολό­κλη­ρης περιό­δου, στα 50 χρό­νια από τον ξεση­κω­μό του Πολυτεχνείου.

Η έναρ­ξη των συναυ­λιών της Κεντρι­κής Σκη­νής δόθη­κε με το αφιέ­ρω­μα στο αντι­δι­κτα­το­ρι­κό τρα­γού­δι, με τον τίτλο «Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρό­μος…». Ερμη­νευ­τές στο αφιέ­ρω­μα, κατά σει­ρά εμφά­νι­σης, ήταν οι Βασί­λης Σκου­λάς, Μυρ­τώ Βασι­λεί­ου, Γιάν­νης Διο­νυ­σί­ου, Γιώρ­γος Ντα­λά­ρας, Μαρία Φαρα­ντού­ρη, η φωνή που έχει συν­δε­θεί όσο καμιά άλλη με εκεί­να τα χρό­νια και με τα τρα­γού­δια του αγώ­να, και η νεα­ρή Ελέ­νη Καρτελιά.

Τη συμ­βο­λή της ΚΝΕ στην πρω­το­πο­ρία των αγώ­νων της νεο­λαί­ας αλλά και στην προ­βο­λή του πολι­τι­σμού, της ποί­η­σης και των τρα­γου­διών στο Φεστι­βάλ, εξή­ρε η Μαρία Φαραντούρη.

Έπει­τα από το αφιέ­ρω­μα αυτό, ακο­λού­θη­σε στην κατά­με­στη Κεντρι­κή Σκη­νή, συναυ­λία του Βασί­λη Παπακωνσταντίνου.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρης Κου­τσού­μπας είχε εγκάρ­δια συνά­ντη­ση με καλ­λι­τέ­χνες που συμ­με­τεί­χαν στο αφιέ­ρω­μα στο αντι­δι­κτα­το­ρι­κό τρα­γού­δι, με αφορ­μή τη συμπλή­ρω­ση 50 χρό­νων από τον ξεση­κω­μό του Πολυτεχνείου.

Τοπό­ση­μο στο φετι­νό Φεστι­βάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή» είναι ο χώρος της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης», του συν­δυα­σμού που στη­ρί­ζει το ΚΚΕ σε δήμους και περι­φέ­ρειες στις εκλο­γές της 8ης Οκτω­βρί­ου. Λει­τουρ­γούν περί­πτε­ρα που αφο­ρούν την Περι­φέ­ρεια Αττι­κής, τις περι­φε­ρεια­κές ενό­τη­τες μαζί με τους δήμους που τις απο­τε­λούν, καθώς και για τους μεγα­λύ­τε­ρους δήμους της χώρας και συγκε­κρι­μέ­να της Αθή­νας, του Πει­ραιά, της Θεσ­σα­λο­νί­κης και της Πάτρας.

Οι εργα­σια­κές σχέ­σεις και η εκμε­τάλ­λευ­ση στους χώρους δου­λειάς απο­τε­λούν κοι­νή θεμα­τι­κή του Στε­κιού Πολι­τι­σμού, όπου το βρά­δυ της Πέμ­πτης η Θεα­τρι­κή Ομά­δα της ΚΝΕ με ανα­νε­ω­μέ­νο δυνα­μι­κό, παλιές και και­νού­ριες συμ­με­το­χές, παρου­σί­α­σε το έργο«Αποσύμπλεξη» του RemiDeVos.

Η Θεα­τρι­κή Ομά­δα της ΚΝΕ αφιέ­ρω­σε την παρά­στα­ση στο στέ­λε­χος του ΚΚΕ Γιώρ­γο Αντω­να­κά­κη, που έφυ­γε πρό­σφα­τα από την ζωή, είχε πολύ σπου­δαία προ­σφο­ρά σε όλους τους τομείς με τους οποί­ους κατα­πιά­στη­κε και μετα­ξύ άλλων ήταν δάσκα­λος υπο­κρι­τι­κής και διε­τέ­λε­σε για πολ­λά χρό­νια σκη­νο­θέ­της της Θεα­τρι­κής Ομά­δας της ΚΝΕ.

Το σπον­δυ­λω­τό έργο πραγ­μα­τεύ­ε­ται τις σύγ­χρο­νες σχέ­σεις εργα­σί­ας, την ανερ­γία, την εργα­σια­κή επι­σφά­λεια και τις προ­ε­κτά­σεις τους στις δια­προ­σω­πι­κές σχέ­σεις των ανθρώ­πων, αλλά και τον αντί­κτυ­πο που έχουν αυτές σε όλες τις εκφάν­σεις της σύγ­χρο­νης ζωής και της καθημερινότητας.

Στα πλαί­σια του 49ου Φεστι­βάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ στο Στέ­κι Πολι­τι­σμού λει­τουρ­γεί, επί­σης, για 2η συνε­χό­με­νη χρο­νιά, εικα­στι­κή έκθε­ση με τίτλο «Τα κέρ­δη τους ή οι ζωές μας».

Το φαι­νό­με­νο της «μετα­τρο­πής του σώμα­τος και της σεξουα­λι­κό­τη­τας σε εμπο­ρεύ­μα­τα, στο έδα­φος ενός συστή­μα­τος στο οποίο όλα που­λιού­νται και αγο­ρά­ζο­νται», έθε­σε στο επί­κε­ντρο του προ­βλη­μα­τι­σμού η εκδή­λω­ση που έγι­νε το από­γευ­μα της Πέμ­πτης στο Στέ­κι των γυναικών.

Στην εκδή­λω­ση μίλη­σε η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, επι­κε­φα­λής του Τμή­μα­τος της ΚΕ για την Ισο­τι­μία και τη Χει­ρα­φέ­τη­ση των Γυναι­κών, και βου­λευ­τής του κόμ­μα­τος, ενώ έγι­ναν σύντο­μες παρεμβάσεις.

Ιδιαί­τε­ρο ενδια­φέ­ρον συγκέ­ντρω­σε η συζή­τη­ση με θέμα «Σύγ­χρο­νο κρά­τος: Έξυ­πνο και ψηφια­κό, αλλά πάντα εχθρι­κό για τον λαό» που έγι­νε στο Στέ­κι Φοι­τη­τών και Νέων Εργαζομένων.

«Ο σοσια­λι­σμός δεν είναι ουτο­πία, είναι ανά­γκη για την κοι­νω­νία. Χρεια­ζό­μα­στε επει­γό­ντως το δικό μας κρά­τος, το ψηφια­κό κρά­τος της εργα­τι­κής εξου­σί­ας» υπο­γράμ­μι­σαν οι ομι­λη­τές Μάκης Παπα­δό­που­λος μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Φρί­ξου Μπρούζ­γος, μέλους του Γρα­φεί­ου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Ανα­τρέ­χο­ντας στα όσα έζη­σε και ζει ο λαός το τελευ­ταίο διά­στη­μα, ο Μ. Παπα­δό­που­λος έδω­σε έμφα­ση στο γεγο­νός πως όλα αυτά συμ­βαί­νουν την ώρα που έχουν απο­γειω­θεί οι τεχνο­λο­γι­κές δυνα­τό­τη­τες για να ικα­νο­ποι­η­θούν οι λαϊ­κές ανάγκες.

«Το πρό­βλη­μα για εμάς, για το λαό δεν είναι ότι δεν υπάρ­χει κρά­τος. Είναι ότι υπάρ­χει το σημε­ρι­νό κρά­τος, το κρά­τος της δικτα­το­ρί­ας του κεφα­λαί­ου», ένα κρά­τος πολύ ικα­νό να στη­ρί­ζει την κερ­δο­φο­ρία των μεγά­λων ομί­λων και ακρι­βώς γι’ αυτόν το λόγο ανί­κα­νο να ικα­νο­ποι­ή­σει τις ανά­γκες μας», τόνισε.

Με πλή­θος παρα­δειγ­μά­των ανέ­δει­ξε ότι «η λει­τουρ­γία του αστι­κού κρά­τους έχει στό­χο να δια­σφα­λί­σει και να οργα­νώ­σει την κυριαρ­χία της άρχου­σας τάξης των καπι­τα­λι­στών, να συμ­βά­λει στη δια­μόρ­φω­ση της στρα­τη­γι­κής της, να προ­ω­θή­σει τις κοι­νω­νι­κές συμ­μα­χί­ες της και η κυριαρ­χία του καπι­τα­λι­σμού είναι το πραγ­μα­τι­κό εμπό­διο για την ικα­νο­ποί­η­ση των λαϊ­κών αναγκών».

«Οποιο πρό­βλη­μα κι αν εξε­τά­σου­με θα δια­πι­στώ­σου­με ότι ο σοσια­λι­σμός δεν είναι ουτο­πία, είναι ανά­γκη για την κοι­νω­νία», σημεί­ω­σε. «Για αυτή την ανώ­τε­ρη οργά­νω­ση της κοι­νω­νί­ας, γι’ αυτό το δικό μας κρά­τος, το δικό μας κρά­τος, αξί­ζει να παλέ­ψου­με. Οι δυνά­μεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ το κάνου­με καθη­με­ρι­νά. Βαδί­ζου­με στα­θε­ρά, μαχη­τι­κά, απο­φα­σι­στι­κά στον δρό­μο της ανα­τρο­πής και θα νική­σου­με», τόνι­σε, κλεί­νο­ντας με το κάλε­σμα προς όλους και όλες «να πάρουν τη θέση τους δίπλα στο ΚΚΕ και ο λαός θα πει την τελευ­ταία λέξη».

Απα­ντώ­ντας σε σχε­τι­κή ερώ­τη­ση από το κοι­νό, ο Μ. Παπα­δό­που­λος ανα­φέρ­θη­κε στη συζή­τη­ση γύρω από τις εξε­λί­ξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώ­νο­ντας μετα­ξύ άλλων πως «δεν πρό­κει­ται για επο­χή της μετα-πολι­τι­κής, όπως λένε κάποιοι, αλλά βαθιά πολι­τι­κή επί­θε­ση που γίνεται».

Σημεί­ω­σε, τέλος, ότι ο προ­ο­δευ­τι­κός άνθρω­πος που προ­βλη­μα­τί­ζε­ται, «να σκε­φτεί την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρ­νη­ση και αντι­πο­λί­τευ­ση, την κοι­νή στρα­τη­γι­κή στά­ση όλων των τάσε­ων του στα μεγά­λα ζητή­μα­τα, να απε­γκλω­βι­στεί και να πάρει τη θέση μάχης δίπλα στο ΚΚΕ για να ανα­με­τρη­θεί με τον πραγ­μα­τι­κό αντί­πα­λο, με ταξι­κό κριτήριο».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο