Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

7 Οκτωβρίου 1949: Ανακηρύσσεται η Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας

Η κοσμοϊ­στο­ρι­κή νίκη του αντι­χι­τλε­ρι­κού συνα­σπι­σμού, κύρια δύνα­μη του οποί­ου υπήρ­ξε η Σοβιε­τι­κή Ενω­ση, κατά της φασι­στι­κής Γερ­μα­νί­ας στο Β‘ Παγκό­σμιο Πόλε­μο δημιούρ­γη­σε τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις για τον εκδη­μο­κρα­τι­σμό της κοι­νω­νι­κής και πολι­τι­κής ζωής της Γερ­μα­νί­ας. Με την καθο­δή­γη­ση του Ενιαί­ου Σοσια­λι­στι­κού Κόμ­μα­τος της Γερ­μα­νί­ας (ΕΣΚΓ) η εργα­τι­κή τάξη, συμ­μα­χώ­ντας και με άλλα στρώ­μα­τα εργα­ζο­μέ­νων και έχο­ντας την πολύ­πλευ­ρη υπο­στή­ρι­ξη και βοή­θεια της Σοβιε­τι­κής Στρα­τιω­τι­κής Διοί­κη­σης, που εφάρ­μο­σε πιστά τις απο­φά­σεις της Συν­διά­σκε­ψης του Πότσ­δαμ του 1945, πραγ­μα­το­ποί­η­σε μεγά­λους επα­να­στα­τι­κούς μετα­σχη­μα­τι­σμούς, ξερί­ζω­σε το φασι­σμό και το μιλι­τα­ρι­σμό και εγκα­θί­δρυ­σε ένα αντι­φα­σι­στι­κό, δημο­κρα­τι­κό καθεστώς.
Οι ιθύ­νο­ντες κύκλοι των Δυτι­κών Δυνά­με­ων, από κοι­νού με τη μεγά­λη αστι­κή τάξη της Δυτι­κής Γερ­μα­νί­ας, την οποία υπο­στή­ρι­ζαν οι δεξιοί ηγέ­τες της σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας, παρα­βιά­ζο­ντας τις απο­φά­σεις της Συν­διά­σκε­ψης του Πότσ­δαμ υιο­θέ­τη­σαν μια πολι­τι­κή με στό­χο την ανα­γέν­νη­ση του γερ­μα­νι­κού μιλι­τα­ρι­σμού. Τα γερ­μα­νι­κά μονο­πώ­λια και οι δυτι­κές αρχές κατο­χής ενέ­τει­ναν την επι­θε­τι­κό­τη­τά τους ενα­ντί­ον των δημο­κρα­τι­κών δυνά­με­ων, με σκο­πό τον ολο­κλη­ρω­τι­κό δια­με­λι­σμό της χώρας. Απο­τέ­λε­σμα αυτής, της δια­σπα­στι­κής πολι­τι­κής ήταν ο σχη­μα­τι­σμός, το Σεπτέμ­βρη του 1949, ενός ξεχω­ρι­στού Δυτι­κο­γερ­μα­νι­κού κρά­τους, της Ομο­σπον­δια­κής Δημο­κρα­τί­ας της Γερ­μα­νί­ας (ΟΔΓ). Στις 7 Οκτώ­βρη του 1949, οι εργα­ζό­με­νοι του ανα­το­λι­κού τμή­μα­τος της Γερ­μα­νί­ας ανα­κή­ρυ­ξαν το σχη­μα­τι­σμό της Λαο­κρα­τι­κή Δημο­κρα­τί­ας Γερ­μα­νί­ας (ΛΔΓ). Το Γερ­μα­νι­κό Συμ­βού­λιο του Λαού, που ιδρύ­θη­κε το Μάρ­τη του 1948, μετα­σχη­μα­τί­στη­κε σε προ­σω­ρι­νή Βου­λή του Λαού, που έθε­σε σε εφαρ­μο­γή το Σύνταγ­μα της ΛΔΓ. Στις 11 Οκτώ­βρη του 1949, το προ­σω­ρι­νό κοι­νο­βού­λιο εξέ­λε­ξε τον Β. Πικ Πρό­ε­δρο της ΛΔΓ, ενώ στις 12 Οκτώ­βρη σχη­μα­τί­στη­κε η προ­σω­ρι­νή κυβέρ­νη­ση της ΛΔΓ, με επι­κε­φα­λής τον Ο. Γκρότεβολχ.

Η δημιουρ­γία της ΛΔΓ ήταν ένα σημα­ντι­κό ιστο­ρι­κό γεγο­νός στη ζωή του γερ­μα­νι­κού λαού και μια καμπή στην ιστο­ρία της Γερ­μα­νί­ας. Ο σχη­μα­τι­σμός της ΛΔΓ ήταν νομο­τε­λεια­κό απο­τέ­λε­σμα της αντι­φα­σι­στι­κής, δημο­κρα­τι­κής αλλα­γής και απά­ντη­ση των προ­ο­δευ­τι­κών δυνά­με­ων του γερ­μα­νι­κού λαού στη διά­σπα­ση της Γερ­μα­νί­ας από τις Δυτι­κές Δυνά­μεις και την αντί­δρα­ση της Δυτι­κής Γερμανίας.

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο