Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αρχαίο κόμικ σε έναν τάφο στη βόρεια Ιορδανία

Αρχαιο­λό­γοι ανα­κά­λυ­ψαν μια αρχαία μορ­φή κόμικ σε έναν τάφο στη βόρεια Ιορ­δα­νία. Ο αρχαί­ος αυτός τάφος που χρο­νο­λο­γεί­ται από τον 1ο αιώ­να μ.Χ. εντο­πί­στη­κε κατά λάθος τον Νοέμ­βριο του 2016 στη διάρ­κεια οδι­κών εργα­σιών στην πόλη Μπάιτ Ρας της Ιορ­δα­νί­ας. Έκτο­τε οι αρχαιο­λό­γοι ερευ­νούν το συγκρό­τη­μα αυτό που απο­τε­λεί­ται από δύο μεγά­λους ταφι­κούς θαλά­μους στους οποί­ους υπάρ­χει μια σαρ­κο­φά­γος από βασάλτη.

Όμως η ομά­δα του Γάλ­λου αρχαιο­λό­γου Ζου­λιέν Αλι­κό θεώ­ρη­σε ιδιαί­τε­ρα ενδια­φέ­ρου­σες τις τοι­χο­γρα­φί­ες που στο­λί­ζουν τους τοί­χους και την ορο­φή του τάφου.

Αυτές παρου­σιά­ζουν εικό­νες από την καθη­με­ρι­νή ζωή, αλλά και από τον κόσμο των θεών. Δια­κό­σιες εξή­ντα φιγού­ρες ανθρώ­πων, θεών και ζώων, κάποιες από τις οποί­ες συνο­δεύ­ο­νται από περί­που 60 μικρές λεζά­ντες δίπλα από τα κεφά­λια διά­φο­ρων χαρα­κτή­ρων, σε μια τεχνι­κή που θυμί­ζει τα σύγ­χρο­να κόμιξ. Όπως και στα κόμιξ οι λεζά­ντες αυτές περι­γρά­φουν τι λένε ή τι κάνουν οι διά­φο­ροι χαρακτήρες.

Σύμ­φω­να με τους αρχαιο­λό­γους, οι σκη­νές αυτές του αρχαί­ου κόμικ παρου­σιά­ζουν την κατα­σκευή της πόλης Καπι­τω­λί­ας στην άκρη της Ρωμαϊ­κής Αυτοκρατορίας.

Ωστό­σο αν και ο συν­δυα­σμός εικό­νας- κει­μέ­νου είναι εκπλη­κτι­κός για τους αρχαιο­λό­γους στην Ιορ­δα­νία, η παρου­σί­α­ση αυτή σε στυλ κόμικ δεν είναι μονα­δι­κή. Ακό­μη και οι αρχαί­οι Αιγύ­πτιοι έβα­ζαν λεζά­ντες σε κάποιες τοι­χο­γρα­φί­ες τους προ­κει­μέ­νου να διη­γη­θούν μια ιστορία.

Οι επι­γρα­φές στην Ιορ­δα­νία έχουν ακό­μη ένα ξεχω­ρι­στό χαρα­κτη­ρι­στι­κό. «Τα περί­που 60 κεί­με­να είναι στα αρα­μαϊ­κά, τη γλώσ­σα της περιο­χής, όμως είναι γραμ­μέ­να με ελλη­νι­κά γράμ­μα­τα», εξή­γη­σε ο αρχαιο­λό­γος Ζαν-Μπα­τίστ Ιόν που συμ­με­τεί­χε στην ανασκαφή.

Ο συν­δυα­σμός των δύο αυτών γλωσ­σών είναι πολύ σπά­νιος και γι’ αυτό τον λόγο ο Ιόν πιστεύ­ει ότι οι στι­χο­μυ­θί­ες που εντο­πί­στη­καν μπο­ρούν να βελ­τιώ­σουν την κατα­νό­η­σή μας της δομής και της εξέ­λι­ξης των αραμαϊκών.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο