Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

8ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-«ΟΔΗΓΗΤΗ» σημαδεμένο από το θάνατο του Μάνου

Το 8ο Φεστι­βάλ ΚΝΕ — «Οδη­γη­τή» πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στις 16 —  19 Σεπτέμ­βρη 1982 στο Άλσος Περιστερίου.

Η ανακοίνωση του θανάτου του Μάνου Λοΐζου τη 2η μέρα, συγκλόνισε τους χιλιάδες νέους και νέες, το λαό της Αθήνας. Σε όλους τους χώρους του Φεστιβάλ ακούστηκαν τραγούδια του και διαβάστηκε ανακοίνωση του ΚΣ της ΚΝΕ ενώ την επόμενη μέρα έγινε μεγάλη συναυλία στη μνήμη του.

Δια­γω­νι­σμοί με καλ­λι­τε­χνι­κό ενδιαφέρον

Για πρώ­τη φορά η Οργα­νω­τι­κή Επι­τρο­πή του Φεστι­βάλ προ­κή­ρυ­ξε τρεις δια­γω­νι­σμούς: έντε­χνου λαϊ­κού τρα­γου­διού, ποι­ή­μα­τος — διη­γή­μα­τος και θεα­τρι­κού έργου. Η αντα­πό­κρι­ση ήταν σημα­ντι­κή, πήραν μέρος 56 δημιουρ­γοί με 140 τρα­γού­δια, ανά­με­σά τους γνω­στοί και κατα­ξιω­μέ­νοι καλ­λι­τέ­χνες της επο­χής. Eπι­λέ­χτη­καν 38 τρα­γού­δια που παρου­σιά­στη­καν στο κεντρι­κό τετρα­ή­με­ρο.

Την Κρι­τι­κή Επι­τρο­πή του δια­γω­νι­σμού απο­τε­λού­σαν οι: Γιάν­νης Ρίτσος, Μίκης Θεο­δω­ρά­κης, Φοί­βος Ανω­γεια­νά­κης (μου­σι­κο­λό­γος), Γιάν­νης Κακου­λί­δης (στι­χουρ­γός), Γ. Μανιά­της (φιλό­λο­γος), Α. Αλα­βά­νου (αρχι­συ­ντά­κτρια του «Οδη­γη­τή»), Θ. Μπα­λω­μέ­νος (εκπρό­σω­πος εργα­τι­κού σωμα­τεί­ου). Ο δια­γω­νι­σμός τρα­γου­διού θα συντρο­φέ­ψει το Φεστι­βάλ και τα επό­με­να χρό­νια. Αντί­στοι­χα οργα­νώ­θη­κε δια­γω­νι­σμός ποι­ή­μα­τος — διη­γή­μα­τος όπου πήραν μέρος 86 δημιουρ­γοί με 217 έργα, αλλά και δια­γω­νι­σμός θεα­τρι­κού έργου.

Επί­σης στο Πρό­γραμ­μα περι­λαμ­βα­νό­ταν εκδή­λω­ση παρου­σί­α­σης ανέκ­δο­των δημο­τι­κών αντάρ­τι­κων τρα­γου­διών της Θεσ­σα­λί­ας. Τα τρα­γού­δια κατέ­γρα­ψαν ΚNί­τες της περιο­χής οργώ­νο­ντας τα χωριά της Θεσ­σα­λί­ας, κατα­γρά­φο­ντας τις ζωντα­νές μνή­μες των αγω­νι­στών της ΕΑΜι­κής Αντίστασης.

Ο χώρος της εργα­ζό­με­νης νεο­λαί­ας ονο­μά­ζε­ται «το σωμα­τείο» και ο χώρος του πολι­τι­σμού ονο­μά­ζε­ται «πολι­τι­στι­κός σύλ­λο­γος» και μέσα από τη λει­τουρ­γία τους και το πρό­γραμ­μά τους αυτοί οι χώροι ανα­δει­κνύ­ουν την πρό­τα­ση της ΚΝΕ για το πώς πρέ­πει να λει­τουρ­γεί ένα σωμα­τείο κι ένας πολι­τι­στι­κός σύλ­λο­γος.

Ο δια­γω­νι­σμός του έντε­χνου λαϊ­κού τρα­γου­διού, κατέ­λη­ξε στη βρά­βευ­ση 14 τρα­γου­διών που έγι­ναν δίσκος και που δεν συμπε­ρι­λή­φθη­καν στα κατο­πι­νά χρό­νια σε κάποια άλλη δισκο­γρα­φι­κή δου­λειά (κομ­μά­τια του Χρή­στου Λεο­ντή και του Λευ­τέ­ρη Παπα­δό­που­λου, του Μάριου Τόκα και του Γιάν­νη Ρίτσου, του Μιχά­λη Τερ­ζή και του Κωστή Παλα­μά, του Σπύ­ρου Σαμο­ΐ­λη και του Νότη Περ­γιά­λη, της Στέλ­λας Κυπραί­ου και της Τασού­λας Πολί­τη, του Χρύ­σαν­θου Μου­ζα­κί­τη και του Θεό­φι­λου Βερύ­κιου, του Γιάν­νη Ιωάν­νου και του Γιώρ­γου Καρ­ρά, ένα τρα­γού­δι γραμ­μέ­νο από τον Γιάν­νη Ρίτσο για τον Νίκο Μπε­λο­γιάν­νη, σε μου­σι­κή του Βαγ­γέ­λη Κυρί­τση καθώς και το «Τρα­γού­δι για καφε­νεία» του Μάνου Ελευ­θε­ρί­ου με τον Θέμη Ανδρεάδη)

Τα τρα­γού­δια

  1. Μιλώ γι’ αυτούς (Χρή­στος Λεο­ντής – Λευ­τέ­ρης Παπα­δό­που­λος) Σοφία Βόσσου
  2. Πλα­στή ταυ­τό­τη­τα (Στέλ­λα Κυπραί­ου – Τασού­λα Πολί­τη) Γιάν­νης Θωμόπουλος
  3. Στου ήλιου τα γιο­φύ­ρια (Χρύ­σαν­θος Μου­ζα­κί­της – Θεό­φι­λος Βερύ­κιος) Νικό­λας Μητσοβολέας
  4. Πυρε­τός (Ανα­κρέ­ων Παπα­γε­ωρ­γί­ου – Νικη­φό­ρος Βρετ­τά­κος) Αιμι­λία Σαρρή
  5. Ελπί­δες έχου­με πολ­λές (Γιάν­νης Ιωάν­νου – Γιώρ­γος Καρ­ράς) Κώστας Λεο­ντί­δης – Ελέ­νη Τσαγκαράκη
  6. Στου κόσμου το φτω­χο­ντου­νιά (Σπύ­ρος Σαμο­ΐ­λης – Νίκος Περ­γιά­λης) Γιάν­νης Μπογδάνος
  7. Ο άνθρω­πος με το γαρύ­φαλ­λο (Βαγ­γέ­λης Κυρί­τσης – Γιάν­νης Ρίτσος) Μιχά­λης Δημη­τριά­δης & χορωδία
  8. Μαί­ρι­λυν (Μιχά­λης Τρα­νου­δά­κης – Γιώρ­γος Χρο­νάς) Σοφία Μιχαηλίδου
  9. Πρω­ι­νό άστρο (Μάριος Τόκας – Γιάν­νης Ρίτσος) Θωμάς Θωμα­ΐ­δης – Φωτει­νή Σαββατιανού
  10. Ηθο­ποιός (Γιάν­νης Καλα­τζό­που­λος) Θανά­σης Νικόπουλος
  11. Απόρ­ρη­το (Γιώρ­γος Θεο­χα­ρό­που­λος – Θανά­σης Αβρα­μί­δης) Φωτει­νή Σαββατιανού
  12. Το σπί­τι που γεν­νή­θη­κα (Μιχά­λης Τερ­ζής – Κωστής Παλα­μάς) Νίκος Λόλης – Κατε­ρί­να Τζαμάκου
  13. Τρα­γού­δι για καφε­νεία (Θέμης Ανδρε­ά­δης – Μάνος Ελευ­θε­ρί­ου) Θέμης Ανδρε­ά­δης – Σοφία Μιχαηλίδου
  14. Ο ιδρώ­τας του εργά­τη (Δημή­τρης Σκα­μά­γκας) Δημή­τρης Σκαμάγκας

Έπαι­ξαν σπου­δαί­οι μου­σι­κοί (κάποιοι στα πρώ­τα τους τότε βήμα­τα πχ. η Ρεμπού­τσι­κα ήταν 24) : Θανά­σης Νικό­που­λος (πιά­νο), Σταύ­ρος Καβα­λιε­ρά­τος (μπά­σο, κιθά­ρα), Γιάν­νης Λογο­θέ­της (ηλε­κτρι­κή & ακου­στι­κή κιθά­ρα, μπα­γλα­μάς), Νίκος Του­λιά­τος (ντραμς, τύμπα­να), Στέλ­λα Κυπραί­ου (λαου­το­κι­θά­ρα, κλα­σι­κή κιθά­ρα), Εύη Ρεμπού­τσι­κα (βιο­λί), Πλού­ταρ­χος Ρεμπού­τσι­κας (τσέ­λο), Κώστας Ζαρι­δά­κης (σόλο μπου­ζού­κι), Βασί­λης Ηλιά­δης (μπου­ζού­κι), Γιώρ­γος Σπύ­ρου (μπου­ζού­κι), Βαγ­γέ­λης Παπαγ­γε­λί­δης (φυσαρ­μό­νι­κα), Θανά­σης Κατε­ρι­νά­κης (κλα­ρί­νο), Πέτρος Μιχα­ήλ (κόρ­νο), Τάκης Πασβά­ντης (κορ­ντέ­τα), Σωτή­ρης Σκορ­δα­λός (τρο­μπό­νι), Τάκης Τσι­κού­δης (φλά­ου­το), Γιάν­νης Ιωάν­νου (ακορ­ντε­όν), Μιχά­λης Τρα­νου­δά­κης (ακορ­ντε­όν, synthesizer). Η διεύ­θυν­ση ορχή­στρας ήταν του Θανά­ση Νικό­που­λου, ο οποί­ος ενορ­χή­στρω­σε τα τρα­γού­δια 9, 10, 11 και 14. Το «Τρα­γού­δι για καφε­νεία» ενορ­χή­στρω­σε ο Τάσος Καρα­κα­τσά­νης. (Για τα υπό­λοι­πα τρα­γού­δια δεν υπάρ­χουν στοι­χεία για τους ενορ­χη­στρω­τές. Προ­φα­νώς η επι­μέ­λεια έγι­νε από τους συν­θέ­τες τους).
Η ηχο­γρά­φη­ση πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στο «Studio Acustics Sound» από τον Κώστα Πρι­κό­που­λο με βοη­θό τον Χρή­στο Μανω­λί­τση. Η φωτο­γρα­φία ήταν του Χρή­στου Ζου­λιά­τη και του Χάρη Στα­θό­που­λου, ενώ το εξώ­φυλ­λο επι­με­λή­θη­καν ο Τζα­νέ­τος Πετρο­που­λέ­ας και ο Πανα­γιώ­της Μαυρόπουλος.

8ο Φεστιβάλ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ 14 Νέα Τραγούδια

Το «ευχα­ρι­στώ» της Οργα­νω­τι­κής Επιτροπής

Η καθιέ­ρω­ση του δια­γω­νι­σμού έντε­χνου λαϊ­κού τρα­γου­διού του Φεστι­βάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ, έρχε­ται να επι­βε­βαιώ­σει ότι όσο δύσκο­λη τόσο ελπι­δο­φό­ρα και ζωντα­νή είναι η υπό­θε­ση του έντε­χνου λαϊ­κού τρα­γου­διού.
Η μεγά­λη συμ­με­το­χή (56 συν­θέ­τες), η επα­φή του νέου συν­θέ­τη με τη νεο­λαία έξω και αντί­θε­τα από τις καθιε­ρω­μέ­νες δια­δι­κα­σί­ες, η προ­σπά­θεια προ­σέγ­γι­σης του μου­σι­κού έργου στα λαϊ­κά και νεο­λαι­ί­στι­κα προ­βλή­μα­τα, είναι ενθαρ­ρυ­ντι­κά στοι­χεία της μέχρι τώρα προ­σπά­θειας.
Ο δίσκος αυτός δεν έρχε­ται να «λύσει» κάποιο πρό­βλη­μα αλλά, να υπο­γραμ­μί­σει από την πλευ­ρά μας μερι­κές από τις δυνα­τό­τη­τες που ξανοί­γο­νται μπρο­στά στην έντε­χνη λαϊ­κή δημιουργία.
Η κρι­τι­κή επι­τρο­πή του δια­γω­νι­σμού απο­τε­λού­με­νη από τους Γιάν­νη Ρίτσο, Μίκη Θεο­δω­ρά­κη, Φοί­βο Ανω­γεια­νά­κη, Γιάν­νη Κακου­λί­δη, Θανά­ση Μπα­λω­μέ­νο, Γιώρ­γο Μανιά­τη και Αριά­δνη Αλα­βά­νου βρά­βευ­σε τα 14 τρα­γού­δια του δίσκου και την ευχα­ρι­στού­με. Τέλος, ευχα­ρι­στού­με όλους όσους συμ­με­τεί­χαν και βοή­θη­σαν για την πραγ­μα­το­ποί­η­ση του δίσκου.
Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ — (Το σημεί­ω­μα στο οπι­σθό­φυλ­λο του δίσκου).

8ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή Μάνος Λοΐζος8ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή ΜΙΚΗΣ+ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ8ο Φεστιβάλ ΚΝΕ Οδηγητή 58ο Φεστιβάλ ΚΝΕ Οδηγητή 48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ Οδηγητή 28ο Φεστιβάλ ΚΝΕ Οδηγητή 1

Επι­μέ­λεια  Ομά­δα ¡H.lV.S!

Επι­κοι­νω­νία — [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] — Blog


όλο το αφιέ­ρω­μα στην ιστο­ρία των Φεστι­βάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ |> εδώ <|


 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο