Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

8 Μαΐου 1945: Η Γερμανία συνθηκολογεί άνευ όρων

Μάης του 1945. Η φασι­στι­κή Γερ­μα­νία πνέ­ει τα λοί­σθια. Ενα μεγά­λο μέρος της χώρας έχει κατα­λη­φθεί από τα σοβιε­τι­κά και τα άλλα συμ­μα­χι­κά στρα­τεύ­μα­τα, ο χιτλε­ρι­κός στρα­τός καταρ­ρέ­ει. Ομως ακό­μα και την ύστα­τη στιγ­μή, οι διά­δο­χοι του Χίτλερ προ­σπα­θούν να έρθουν σε επα­φή με τους Αγγλους και του Αμε­ρι­κα­νούς, για να δια­πραγ­μα­τευ­τούν, ώστε να συνε­χι­στούν οι επι­χει­ρή­σεις στο ανα­το­λι­κό μέτω­πο κατά της Σοβιε­τι­κής Ενωσης.

Την 1η Μάη 1945, ο διά­δο­χος του Χίτλερ ναύ­αρ­χος Ντέ­νιτς, με μήνυ­μά του από το ραδιό­φω­νο, δηλώ­νει ότι είναι ανά­γκη να συνε­χι­στεί ο αγώ­νας κατά της ΕΣΣΔ, προ­α­ναγ­γέλ­λο­ντας τον τερ­μα­τι­σμό των επι­χει­ρή­σε­ων στο δυτι­κό μέτω­πο. Τα ξημε­ρώ­μα­τα της 3ης Μάη οι διοι­κη­τές των γερ­μα­νι­κών δυνά­με­ων στο βορειο­δυ­τι­κό μέτω­πο υπέ­γρα­ψαν συμ­φω­νία με τον διοι­κη­τή των συμ­μα­χι­κών δυνά­με­ων στρα­τάρ­χη Μοντ­γκό­με­ρι. Η συμ­φω­νία έδι­νε τη δυνα­τό­τη­τα στα ναζι­στι­κά στρα­τεύ­μα­τα να συνε­χί­σουν τις πολε­μι­κές επι­χει­ρή­σεις κατά των σοβιε­τι­κών δυνά­με­ων. Στις 4 Μάη παρα­δό­θη­καν στους συμ­μά­χους τα λεί­ψα­να των γερ­μα­νι­κών στρα­τιών στον Ελβα. Ο διοι­κη­τής των ναυ­τι­κών δυνά­με­ων της Γερ­μα­νί­ας ναύ­αρ­χος Φρί­ντε­μπουργκ σε συνεν­νό­η­ση με τον Ντέ­νιτς επι­χεί­ρη­σε να κλεί­σει συμ­φω­νία με τον Αϊζεν­χά­ου­ερ (αρχι­στρά­τη­γο των συμ­μα­χι­κών δυνά­με­ων στην ευρω­παϊ­κή ήπει­ρο) με ανά­λο­γο περιε­χό­με­νο. Ο Αϊζεν­χά­ου­ερ, κατα­λα­βαί­νο­ντας ότι κάτι τέτοιο θα οδη­γού­σε σε ανοι­χτή ρήξη με την ΕΣΣΔ, αξί­ω­σε από τους Γερ­μα­νούς να υπο­γρά­ψουν συν­θη­κο­λό­γη­ση σε όλα τα μέτω­πα. Στις 7 Μάη το πρωί στο στρα­τη­γείο του Αϊζεν­χά­ου­ερ στη Ρεμς υπο­γρά­φη­κε το προ­κα­ταρ­κτι­κό πρω­τό­κολ­λο για τη χωρίς όρους συν­θη­κο­λό­γη­ση όλων των ενό­πλων δυνά­με­ων της Γερ­μα­νί­ας- ξηράς, θάλασ­σας και αέρα. Η γενι­κή πρά­ξη για τη χωρίς όρους συν­θη­κο­λό­γη­ση ύστε­ρα από απαί­τη­ση της σοβιε­τι­κής κυβέρ­νη­σης υπο­γρά­φη­κε στο Βερολίνο.

Ετσι, στις 8 Μάη 1945 στο προ­ά­στιο του Βερο­λί­νου Κάρλ­σχορστ οι πλη­ρε­ξού­σιοι της γερ­μα­νι­κής ανώ­τα­της διοί­κη­σης στρα­τάρ­χης Κάι­τελ, ναύ­αρ­χος Φρί­ντε­μπουργκ και στρα­τη­γός της αερο­πο­ρί­ας Στου­μπφ, υπέ­γρα­ψαν ενώ­πιον των αντι­προ­σώ­πων των ενό­πλων δυνά­με­ων: της Σοβιε­τι­κής Ενω­σης- στρα­τάρ­χη Γ.Κ. Ζού­κοφ, της Αγγλί­ας- στρα­τάρ­χη Τέντερ, των ΗΠΑ — στρα­τη­γού Σπά­ατς, της Γαλ­λί­ας- στρα­τη­γού ντε Λατρ ντε Τασι­νί την Πρά­ξη για τη χωρίς όρους συν­θη­κο­λό­γη­ση της Γερμανίας.

Υστε­ρα από την υπο­γρα­φή της Πρά­ξης συν­θη­κο­λό­γη­σης παρα­δό­θη­καν στα σοβιε­τι­κά στρα­τεύ­μα­τα αιχ­μά­λω­τοι από τις 9 ως τις 17 Μάη 1945 1.390.000 άνδρες. Ο πόλε­μος στην Ευρώ­πη τελεί­ω­σε. Τα κρά­τη του αντι­φα­σι­στι­κού συνα­σπι­σμού με επι­κε­φα­λής τη Σοβιε­τι­κή Ενω­ση κέρ­δι­σαν πλή­ρη νίκη.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο