Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

89 νεκροί από την επίθεση βομβιστή-καμικάζι στο Πακιστάν

Ο απο­λο­γι­σμός των θυμά­των της επί­θε­σης βομ­βι­στή-καμι­κά­ζι με στό­χο το αρχη­γείο της αστυ­νο­μί­ας στην Πεσά­βαρ αυξή­θη­κε περαι­τέ­ρω, φθά­νο­ντας τους του­λά­χι­στον 89 νεκρούς, ανα­κοί­νω­σαν οι αρχές, αφή­νο­ντας να εννοη­θεί πως μπο­ρεί να γίνει ακό­μη πιο βαρύς.

«Του­λά­χι­στον 89 άνθρω­ποι έχα­σαν τη ζωή τους», δήλω­σε ο Αγιάζ Χαν, εκπρό­σω­πος της αστυ­νο­μί­ας στην πόλη αυτή του βορειο­δυ­τι­κού Πακι­στάν, στο Γερ­μα­νι­κό Πρακτορείο.

Συνο­λι­κά 221 άνθρω­ποι τραυ­μα­τί­στη­καν όταν έγι­νε η έκρη­ξη σε γεμά­το πιστούς ισλα­μι­κό τέμε­νος μέσα στο αρχη­γείο της αστυ­νο­μί­ας, σε αυστη­ρά φυλασ­σό­με­νη περιο­χή της πόλης, κάπου πενή­ντα χιλιό­με­τρα από τα σύνο­ρα με το Αφγανιστάν.

Του­λά­χι­στον 10 από τους τραυ­μα­τί­ες βρί­σκο­νται σε κρί­σι­μη κατά­στα­ση, σύμ­φω­να με τον Μου­χά­μαντ Άσιμ Χαν, εκπρό­σω­πο του νοσο­κο­μεί­ου Lady Reading της Πεσάβαρ.

Κατά τη διάρ­κεια της νύχτας ανα­σύρ­θη­καν ακό­μη δέκα πτώ­μα­τα από τα συντρίμ­μια του χώρου λατρεί­ας, όπου η ορο­φή και τοί­χος κατέρ­ρευ­σαν εξαι­τί­ας της έκρηξης.

Στη συντρι­πτι­κή τους πλειο­νό­τη­τα, τα θύμα­τα «ήταν αστυ­νο­μι­κοί», επι­βε­βαί­ω­σε ο κ. Χαν.

Η επί­θε­ση, την ώρα της μεσημ­βρι­νής προ­σευ­χής, είναι από τις πιο πολύ­νε­κρες των τελευ­ταί­ων ετών στο Πακιστάν.

Διε­νερ­γεί­ται έρευ­να για να εξα­κρι­βω­θεί πώς παρα­βιά­στη­καν τα δρα­κό­ντεια μέτρα ασφα­λεί­ας του χώρου, όπου έχουν την έδρα τους στην περιο­χή πρά­κτο­ρες δια­φό­ρων υπη­ρε­σιών πληροφοριών.

Η πρω­τεύ­ου­σα και η υπό­λοι­πη χώρα, ειδι­κά τομείς στα σύνο­ρα με το Αφγα­νι­στάν, τέθη­καν σε κατά­στα­ση ακό­μη υψη­λό­τε­ρης επαγρύπνησης.

Η χθε­σι­νή ενέρ­γεια ήταν «επί­θε­ση ενα­ντί­ον του Πακι­στάν», έκρι­νε ο πακι­στα­νός πρω­θυ­πουρ­γός Σαμπάζ Σαρίφ.

Δεν έχει υπάρ­ξει ανά­λη­ψη της ευθύ­νης για την ενέρ­γεια σε αυτό το στάδιο.

Το Πακι­στάν είναι αντι­μέ­τω­πο εδώ και μήνες, ειδι­κά αφό­του ανα­κα­τέ­λα­βαν την εξου­σία στο Αφγα­νι­στάν οι Ταλι­μπάν, τον Αύγου­στο του 2021, με ραγδαία επι­δεί­νω­ση της κατά­στα­σης ασφάλειας.

Έπει­τα από λίγα χρό­νια συγκρι­τι­κής ηρε­μί­ας, οι επι­θέ­σεις δια­δέ­χο­νται η μια την άλλη και πάλι· απο­δί­δο­νται κυρί­ως στο Κίνη­μα των Ταλι­μπάν του Πακι­στάν (ΚΤΠ), στο λεγό­με­νο Ισλα­μι­κό Κρά­τος στο Χορα­σάν (ΙΚΧ), καθώς και σε αυτο­νο­μι­στι­κές οργα­νώ­σεις των Βελού­χων, μειο­νό­τη­τας που ζει κυρί­ως στην επαρ­χία Μπαλουτσιστάν.

Οι ειρη­νευ­τι­κές δια­πραγ­μα­τεύ­σεις ανά­με­σα στο Ισλα­μα­μπάντ και το ΚΤΠ κατέρ­ρευ­σαν τον Νοέμβριο.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο