Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πειραματόζωα, νόμιμα βασανιστήρια

Γρά­φει η Φαίη Λιά­ρα //

ΣΟΚ προ­κά­λε­σαν στην κοι­νή γνώ­μη βίντεο και εικό­νες από το εργα­στή­ριο LPT στην Γερ­μα­νία από τα απί­στευ­τα βασα­νι­στή­ρια στα οποία υπο­βάλ­λο­νται τα πει­ρα­μα­τό­ζωα. Δεί­χνουν δηλα­δή με λίγα λόγια αυτά που συμ­βαί­νουν ανά τον πλα­νή­τη, με τα πρω­τεία στην Ευρώ­πη να τα έχει η Γερ­μα­νία, όπου βρί­σκο­νται τα περισ­σό­τε­ρα και τα πιο φρι­κτά βασα­νι­ζό­με­να πει­ρα­μα­τό­ζωα. Σκύ­λοι, γάτες, ποντί­κια, πιθη­κά­κια, γου­ρου­νά­κια, δελ­φί­νια, κότες και ψάρια μετα­ξύ άλλων. Φυσι­κά και δεν προ­έρ­χο­νται από τους δρό­μους, δεν είναι ο Μπού­μπης, ο αδέ­σπο­τος από τις γει­το­νιές της Ελλά­δας, καθώς η επι­χεί­ρη­ση θέλει να είναι σίγου­ρη για το «προ­ϊ­όν» της. Τα «παρά­γει»’ λοι­πόν η ίδια ή ανα­λαμ­βά­νουν ειδι­κές φάρ­μες «παρα­γω­γής» πει­ρα­μα­τό­ζω­ων. Από σκυ­λιά, «προ­τι­μού­νται» κυρί­ως τα beagle.

peiramatozoa2

Ουσια­στι­κά μιλά­με για νόμι­μη ΑΓΡΙΑ κακο­ποί­η­ση ζώων. Τα πει­ρά­μα­τα έχουν επί­ση­μες ονο­μα­σί­ες και περι­λαμ­βά­νουν πνί­ξι­μο, κάψι­μο, τύφλω­ση, ακρω­τη­ρια­σμό, κομ­μά­τια­σμα, σπά­σι­μο οστών, λιώ­σι­μο, ηλε­κτρο­σόκ, ασφυ­ξία, τάι­σμα με δηλη­τη­ριώ­δεις ουσί­ες, στέ­ρη­ση νερού και τρο­φής και άλλα πολ­λά, τα οποία εννο­εί­ται ότι συμ­βαί­νουν πίσω από κλει­στές πόρ­τες και πάντα με μονα­δι­κό κίνη­τρο το κέρ­δος. Τα ζώα ακι­νη­το­ποιού­νται ολό­κλη­ρα ή μόνο το κεφά­λι και πολ­λές φορές τους κόβουν τις φωνη­τι­κές χορ­δές ώστε να μην ακού­γο­νται τα ουρ­λια­χτά του πόνου. Περιτ­τό να ανα­φέ­ρου­με ότι όλα τα ζώα ‘κατα­λή­γουν κάποια στιγ­μή, λογι­κό άλλω­στε ποιος αντέ­χει σε χρό­νια βασα­νι­στή­ρια. Υπο­λο­γί­ζε­ται ότι κάθε χρό­νο 100 εκα­τομ­μύ­ρια πει­ρα­μα­τό­ζωα βασα­νί­ζο­νται και δολο­φο­νού­νται, κάτι βέβαια που δεν θα μάθου­με ποτέ με ακρί­βεια καθώς οι μεγά­λες αυτές εται­ρεί­ες δεν δίνουν επί­ση­μα στοιχεία.

peiramatozoa1Με λίγα λόγια μπο­ρεί αν κακο­ποι­ή­σεις τον σκύ­λο σου να έχεις αυστη­ρό­τα­τες κυρώ­σεις ‑και πολύ σωστά θα πάθεις- αν όμως τυχαί­νει να είσαι πολυ­ε­θνι­κή, μεγά­λη εται­ρεία, μπο­ρείς να δολο­φο­νείς και βασα­νί­ζεις ανε­νό­χλη­τος. Για­τί πολύ απλά στον καπι­τα­λι­σμό εκεί που ξεκι­νά­ει το μεγά­λο κέρ­δος, τελειώ­νει ΚΑΘΕ δικαί­ω­μα. Δεν υπάρ­χουν εναλ­λα­κτι­κές; Φυσι­κά και υπάρ­χουν. Οι επι­στή­μο­νες μιλά­νε για παρά­δειγ­μα για τα βλα­στο­κύτ­τα­ρα, για μελέ­τη μορια­κής δομής μέσω υπο­λο­γι­στών, για καλ­λιέρ­γεια ανθρώ­πι­νων ιστών κτλ. Για­τί προ­τι­μώ­νται τα ζώα για τα πει­ρά­μα­τα; Σίγου­ρα όχι για­τί είναι τα πιο ασφα­λή και πετυ­χη­μέ­να, το αντί­θε­το μάλι­στα. Τα ζώα προ­τι­μώ­νται για­τί πολύ απλά έχουν ελά­χι­στο κόστος. Αν ήθε­λαν να αντι­κα­τα­στή­σουν τα πει­ρα­μα­τό­ζωα, θα το είχαν ήδη κάνει. Κατά­φε­ραν να δημιουρ­γή­σουν ατο­μι­κή βόμ­βα και να φτά­σουν στο φεγγάρι.

Αντί­στοι­χα με τη βιο­μη­χα­νι­κή κτη­νο­τρο­φία, οι νόμοι για την προ­στα­σία των ζώων κατα­πα­τού­νται όλοι. Όποιος γεν­ναί­ος επι­στή­μο­νας καταγ­γεί­λει, απλά χάνει την δου­λειά του και εκβιά­ζε­ται. Υπάρ­χουν καταγ­γε­λί­ες κτη­νιά­τρων στην Γερ­μα­νία για το θέμα. Εύκο­λα μπο­ρεί να κατα­λά­βει κάποιος για­τί δίνε­ται αγώ­νας ώστε τα ζώα να «αντι­κει­με­νι­κο­ποι­η­θούν», να πιστεύ­ει κανείς ότι έχει απέ­να­ντί του ένα «κομ­μά­τι», ένα «αντι­κεί­με­νο» και όχι ένα πλά­σμα που νιώ­θει. Δίνουν τα ρέστα τους με την προ­πα­γάν­δα και την παραπληροφόρηση

peiramatozoa4

Η από­λυ­τη υπο­κρι­σία της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης, της «πολι­τι­σμέ­νης» κατά τα άλλα Ευρώ­πης, στην οποία διά­φο­ροι αρι­στε­ρι­στές και οικο­λό­γοι Ευρω­βου­λευ­τές, μιλά­νε για δικαιω­μα­τι­κές χάρ­τες και πρά­σι­να οικο­λο­γι­κά άλο­γα, κου­νά­νε το δάχτυ­λο εκεί όπου δεν θα υπάρ­χουν επι­πτώ­σεις στην καριέ­ρα τους, ανταλ­λά­σουν φιλο­φρο­νή­σεις, μας υπό­σχο­νται ότι το τέρας ρεφορ­μί­ζε­ται, ότι θα το «φτιά­ξουν», θα το κάνουν όμορ­φο. Και κυρί­ως ότι δεν υπάρ­χει άλλος δρό­μος. ThereIsNoAlternative. Ο δρό­μος του καπι­τα­λι­σμού είναι ο μονα­δι­κός. Ποτέ να μην το ξεχνάς αυτό.

Εμείς πάλι τους λέμε ότι υπάρ­χει. Ένας καλύ­τε­ρος κόσμος είναι εφι­κτός, ένας κόσμος όπου κανέ­νας δεν θα βασα­νί­ζε­ται, πει­νά­ει, ταλαιπωρείται. 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο