Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

DEBATE — Δ. Κουτσούμπας: Με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό μπορούν να αξιοποιηθούν όλες οι μορφές ενέργειας

Η πέμ­πτη θεμα­τι­κή ενό­τη­τα του debate αφο­ρού­σε το Περι­βάλ­λον και την Ενέργεια.Παραθέτουμε τις απα­ντή­σεις που έδω­σε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κουτσούμπας:

Μάρα Ζαχα­ρέα: Κύριε Γραμ­μα­τέα, η ανοι­κο­δό­μη­ση σε δημο­φι­λή νησιά, κυρί­ως στις Κυκλά­δες, έχει πάρει ανε­ξέ­λεγ­κτες δια­στά­σεις με προ­φα­νή περι­βαλ­λο­ντι­κά ζητή­μα­τα. Κρα­τι­κές υπη­ρε­σί­ες για δεκα­ε­τί­ες κάνουν τα στρα­βά μάτια. Πως βλέ­πε­τε να εξε­λίσ­σε­ται αυτή η κατά­στα­ση και τι θα μπο­ρού­σε να κάνει το δικό σας κόμ­μα για να βοη­θή­σει στο να μπει φρένο.

Δ. Κου­τσού­μπας: Το βασι­κό πρό­βλη­μα με το ζήτη­μα της Ενέρ­γειας και κατ’ επέ­κτα­ση της προ­στα­σί­ας του περι­βάλ­λο­ντος και της ανοι­κο­δό­μη­σης εργα­τι­κών κυρί­ως κατοι­κιών και όχι των πλου­σί­ων, των λεφτά­δων, αυτών που δεν ξέρουν τι έχουν, μιας και μιλά­με για Κυκλά­δες. Για­τί ε, δεν πάνε συνή­θως οι εργά­τες, οι αγρό­τες της πατρί­δας μας, οι αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι επαγ­γελ­μα­τί­ες, να οικο­δο­μή­σουν εκεί και ανε­ξέ­λεγ­κτα να φτιά­ξουν τις βιλά­ρες τους. Αρα λοι­πόν πρέ­πει να μπει ένα φρέ­νο, που αυτό μπο­ρεί να το κάνει όμως μια δια­φο­ρε­τι­κή δια­κυ­βέρ­νη­ση, μια άλλη εξου­σία, μια πραγ­μα­τι­κή εργα­τι­κή — λαϊ­κή εξου­σία. Κι εδώ ερχό­μα­στε στο ζήτη­μα ξανά της Ενέρ­γειας και της “πρά­σι­νης μετά­βα­σης”. Η εγκλη­μα­τι­κή πολι­τι­κή όλων των μέχρι σήμε­ρα κυβερ­νή­σε­ων και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, της απε­λευ­θέ­ρω­σης της αγο­ράς Ενέρ­γειας, της απο­λι­γνι­το­ποί­η­σης, του χρη­μα­τι­στή­ριου Ενέρ­γειας που ξεκί­νη­σε ο κύριος Τσί­πρας, ο ΣΥΡΙΖΑ. Και βεβαί­ως θα του έλε­γα να σκε­φτεί καλύ­τε­ρα να μην ξύνε­ται, για­τί ξύνε­ται πολύ στην γκλί­τσα του τσο­πά­νη όλη αυτή την προ­ε­κλο­γι­κή περί­ο­δο απευ­θυ­νό­με­νος στο ΚΚΕ για την προ­ο­δευ­τι­κή κυβέρ­νη­σή του μού­φα, που την προ­βά­λει προς τον ελλη­νι­κό λαό παρό­τι του έχουν απα­ντη­θεί επα­νει­λημ­μέ­να. Κι αυτό αφο­ρά και την Ενέρ­γεια, αφο­ρά και τις Μετα­φο­ρές, αφο­ρά και την Παι­δεία που συζη­τού­σα­με πριν και άλλα ζητήματα.

Μάρα Ζαχα­ρέα: Κύριε Γραμ­μα­τέα θα μεί­νω στο θέμα της Ενέρ­γειας. Πόσο προ­βλέ­πε­τε να κρα­τά αυτή η κρί­ση, κατά τη γνώ­μη σας, και αν τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί για τη στή­ρι­ξη των νοι­κο­κυ­ριών εσείς τα θεω­ρεί­τε επαρ­κή ή θα έπρε­πε να γίνει και κάτι άλλο, κι αν ναι τι ακριβώς.

Δ. Κου­τσού­μπας: Εάν δεν αξιο­ποι­η­θούν όλες οι εγχώ­ριες πηγές ενέρ­γειας με κοι­νω­νι­κο­ποί­η­ση, δηλα­δή το ποιος έχει την ιδιο­κτη­σία, και με έναν κεντρι­κό επι­στη­μο­νι­κό σχε­δια­σμό του κρά­τους, με τη συμ­με­το­χή των εργα­ζο­μέ­νων αλλά και των επι­στη­μό­νων σε αυτή την υπό­θε­ση, δε θα λυθεί το πρό­βλη­μα. Κι αυτή είναι η πρό­τα­ση και το πρό­γραμ­μα του ΚΚΕ. Η Ελλά­δα είναι πλού­σιος τόπος, έχει παρα­γω­γι­κές δυνα­τό­τη­τες, μπο­ρεί να αξιο­ποι­ή­σει όλες τις μορ­φές ενέρ­γειας. Και τον λιγνί­τη, και τη γεω­θερ­μία, και τον υδροη­λε­κτρι­σμό, και τις ανα­νε­ώ­σι­μες πηγές ενέρ­γειας, τα πάντα. Αρα λοι­πόν, το ζήτη­μα βρί­σκε­ται στο τι ρότα τρα­βάς, πως πας στην ανά­πτυ­ξη ως κρά­τος, ως κοι­νω­νία και βεβαί­ως ποιος έχει αυτή την εξου­σία και αυτή την ιδιοκτησία.

 

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο