Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Δήμος Πατρέων: Ηχηρό «όχι» στους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς για εγκατάσταση πυρηνικών στον Αραξο

Να καλέσει την κυβέρνηση να απαντήσει δημόσια εάν ισχύουν οι καταγγελίες περί εγκατάστασης πυρηνικών στον Αραξο και με ξεκάθαρη την απαίτηση να σταματήσουν άμεσα αυτοί οι σχεδιασμοί, αποφάσισε ομόφωνα απόγευμα της Πέμπτης το Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας, ύστερα από σχετική εισήγηση του δημάρχου Κώστα Πελετίδη

Πιο συγκεκριμένα, στο Δημοτικό Συμβούλιο συζητήθηκε το θέμα των καταγγελιών που αφορούν στην μεταφορά και εγκατάσταση πυρηνικών όπλων, από το Ιντσιρλίκ της Τουρκίας στη βάση του Αραξου. Οι δημοτικοί σύμβουλοι είχαν υπόψη τους την ανακοίνωση – καταγγελία της Ελληνικής Επιτροπής για την Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, στην οποία επισημαίνεται η εμβάθυνση της ελληνικής εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει προχωρήσει στις αναγκαίες εργασίες για συντήρηση και εκσυγχρονισμό της βάσης του Αραξου, προκειμένου να εγκατασταθούν εκεί τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα.

Ολόκληρο το κείμενο της εισήγησης του δημάρχου που ψηφίστηκε ομόφωνα είναι το ακόλουθο:

«Πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε, και μέχρι τώρα δεν έχει διαψευστεί από την κυβέρνηση, ότι προωθείται εγκατάσταση πυρηνικών στη βάση του Αραξου.

Θυμίζουμε ότι στη βάση του Αραξου είχαν αποθηκευτεί πυρηνικές κεφαλές του ΝΑΤΟ από το 1962. Αυτές απομακρύνθηκαν το 2001 και με τους αγώνες του λαού μας.

Η συγκεκριμένη βάση είναι σταθερά ενταγμένη στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και έχει χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια για μετασταθμεύσεις και εφοδιασμό πολεμικών αεροσκαφών σε ΝΑΤΟικές επιδρομές σε άλλες χώρες. Τώρα φαίνεται ότι ανοίγει νέος σχεδιασμός χρησιμοποίησής της με πυρηνικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα και τους λαούς της περιοχή μας.

Ανησυχούμε, λοιπόν, γιατί οι γενικότερες εξελίξεις είναι επικίνδυνες και απειλούν την ασφάλεια και τη ζωή του λαού.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τη νέα συμφωνία που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έκανε με τις ΗΠΑ (ΦΕΚ 125 ΤΑ/29-8- 2017) για επέκταση της βάσης της Σούδας. Τη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στη χώρα μας καλά κρατούν και εμπλέκουν τη χώρα μας και το λαό στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για ό,τι καταγγέλλεται και αφορά την εγκατάσταση πυρηνικών στον Αραξο.

Καλούμε την κυβέρνηση να απαντήσει δημόσια εάν έχουν ισχύ αυτοί οι ΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί στην περιοχή. Απαιτούμε να τους σταματήσει.

Με βάση τη σημερινή μας απόφαση, παίρνουμε αντίστοιχες πρωτοβουλίες με τους δήμους της περιοχής, ενάντια στην εγκατάσταση πυρηνικών στη χώρα μας και στη βάση του Αραξου».

Πηγή: Ριζοσπάστης.