Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

DW: Αυξάνονται οι άστεγοι στην Αγγλία

Στην Αγγλία οι άστε­γοι έχουν διπλα­σια­στεί τα τελευ­ταία χρό­νια. 60% περισ­σό­τε­ροι άστε­γοι ζουν σήμε­ρα σε ειδι­κούς ξενώ­νες από ό,τι το 2011. Αρκεί ένα νέο κυβερ­νη­τι­κό νομο­σχέ­διο για να επι­λύ­σει το πρόβλημα;

Περί­που 300.000 άστε­γοι υπάρ­χουν σήμε­ρα στην Αγγλία υπο­λο­γί­ζει η οργά­νω­ση Shelter. Από τις απαρ­χές της πολι­τι­κής λιτό­τη­τας της συντη­ρη­τι­κής κυβέρ­νη­σης το 2010 ο αριθ­μός των αστέ­γων έχει αυξη­θεί σημα­ντι­κά, ανα­φέ­ρει η βρε­τα­νι­κή οργά­νω­ση αρω­γής. Πριν από λίγες μέρες ο αρμό­διος υπουρ­γός Τζέιμς Μπρό­κεν­σαϊρ παρου­σί­α­σε ένα νομο­σχέ­διο με τον φιλό­δο­ξο στό­χο να μηδε­νί­σει τον αριθ­μό των αστέ­γων μέχρι το 2027. Ήδη από τον Απρί­λιο η τοπι­κή αυτο­διοί­κη­ση υπο­χρε­ού­ται να παρά­σχει βοή­θεια σε όσους ανα­γκά­στη­καν να μεί­νουν στον δρό­μο λόγω καταγ­γε­λί­ας συμ­βο­λαί­ων ενοικίασης.

Εδώ και αρκε­τά χρό­νια οι συντη­ρη­τι­κοί βρί­σκο­νται υπό πίε­ση, μιας και το πρό­βλη­μα με τους αστέ­γους διο­γκώ­νε­ται συνε­χώς, όχι μόνο στο Λον­δί­νο λόγω των εξω­φρε­νι­κών τιμών ακι­νή­των, αλλά και σε άλλες μικρό­τε­ρες πόλεις, όπως το Σέφιλντ στη βόρεια Αγγλία. Πρό­βλη­μα παρα­τη­ρεί­ται ωστό­σο και στο Μάν­σε­στερ, όπου ο δήμαρ­χος της ευρύ­τε­ρης περιο­χής Άντι Μπέρ­μαν εξε­λέ­γη με την υπό­σχε­ση ότι θα δια­θέ­τει το 15% του μισθού του για την ανα­κού­φι­ση αστέ­γων. Ας σημειω­θεί ότι σε ολό­κλη­ρη την Αγγλία ζουν σήμε­ρα 60% περισ­σό­τε­ροι άστε­γοι σε ειδι­κούς ξενώ­νες από ό,τι το 2011. Την ίδια στιγ­μή ο αριθ­μός των αστέ­γων έχει διπλασιαστεί.

Οι κοινωνικοί λειτουργοί έχουν άλλες προτεραιότητες

Είναι σωστό να δίνε­ται περισ­σό­τε­ρο βάρος στην πρό­βλε­ψη, δηλώ­νει ο κοι­νω­νιο­λό­γος Τζον Ντιν από το Πανε­πι­στή­μο του Σέφιλντ. Ο νέος νόμος ωστό­σο δεν αντι­με­τω­πί­ζει το κακό στη ρίζα του μιας και προ­βλέ­πει μεν τη στή­ρι­ξη των οικο­νο­μι­κά ασθε­νέ­στε­ρων, αλλά δια­θέ­τει μόλις 80 εκα­τομ. ευρώ για τρία χρό­νια σε εκα­το­ντά­δες δήμους και κοι­νό­τη­τες. Σε κάθε άστε­γο αντι­στοι­χεί εν τέλει ένα υπερ­βο­λι­κά μικρό ποσό, δια­πι­στώ­νει ο βρε­τα­νός καθηγητής.

Κατά την εκτί­μη­ση του κοι­νω­νιο­λό­γου ένας λόγος για την άνο­δο του αριθ­μού των αστέ­γων είναι οι περι­κο­πές κοι­νω­νι­κών επι­δο­μά­των: «Κυρί­ως οι αυστη­ρές ποι­νές ενα­ντί­ον όσων λαμ­βά­νουν κοι­νω­νι­κά επί­δο­μα ενί­σχυ­σαν τελι­κά το αριθ­μό των αστέ­γων. Όποιος δεν έρθει σε ραντε­βού της υπη­ρε­σί­ας χάνει ένα μέρος του επι­δό­μα­τος». Παράλ­λη­λα οι οργα­νώ­σεις αρω­γής επι­κρί­νουν το γεγο­νός ότι τα νοί­κια σε πολ­λές περιο­χές της χώρας αυξά­νο­νται πιο γρή­γο­ρα από ό,τι τα επι­δό­μα­τα ενοικίου.

Και σαν να μην έφθα­ναν όλα αυτά η Ρέι­τσελ Πάρ­τσμεντ, διευ­θύ­ντρια κέντρου φιλο­ξε­νί­ας αστέ­γων στο Σέφιλντ, δηλώ­νει ότι όλοι οι κοι­νω­νι­κοί λει­τουρ­γοί της πόλης οι οποί­οι απέ­μει­ναν μετά τις περι­κο­πές ασχο­λού­νται κυρί­ως με θύμα­τα κακο­ποί­η­σης και έχουν αφή­σει στη μοί­ρα τους τους αστέ­γους, οι οποί­οι χρειά­ζο­νται, όπως λέει η ίδια, επει­γό­ντως τη βοή­θεια των αρμό­διων αρχών.

Deutsche Welle / Έρικ Άλμπρεχτ / Στέ­φα­νος Γεωργακόπουλος

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο