Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο Σπύρος Μερκούρης

Έφυ­γε από τη ζωή ο Σπύ­ρος Μερ­κού­ρης, αδελ­φός της Μελί­νας Μερ­κού­ρη. Ο Σπύ­ρος Μερ­κού­ρης άφη­σε την τελευ­ταία του πνοή σήμε­ρα, Παρα­σκευή 24 Αυγού­στου, στο νοσο­κο­μείο ΝΙΜΤΣ, όπου και μετα­φέρ­θη­κε έπει­τα από αδια­θε­σία. Η κατά­στα­ση της υγεί­ας του ήταν ιδιαί­τε­ρα επιβαρυμένη.

Ο Σπύ­ρος Μερ­κού­ρης προ­ερ­χό­ταν από πολι­τι­κή οικο­γέ­νεια. Γονείς του ήταν ο πολι­τι­κός, βου­λευ­τής και υπουρ­γός Στα­μά­της Μερ­κού­ρης και η Ειρή­νη Λάπ­πα, και παπ­πούς του ο Σπύ­ρος Μερ­κού­ρης, για πολ­λά χρό­νια δήμαρ­χος Αθηναίων.

Σπού­δα­σε νομι­κά στο Πανε­πι­στή­μιο Αθη­νών ενώ στη διάρ­κεια της κατο­χής έλα­βε μέρος στην εθνι­κή αντί­στα­ση. Υπήρ­ξε μέλος της νεο­λαί­ας της ΕΠΕΚ, μέλος της Δημο­κρα­τι­κής Άμυ­νας στη διάρ­κεια της απρι­λια­νής δικτα­το­ρί­ας και ιδρυ­τι­κό μέλος του ΠΑΣΟΚ. Οργά­νω­σε περιο­δεία της αδελ­φής του Μελί­νας Μερ­κού­ρη σε 14 χώρες της Ευρώ­πης κατά την περί­ο­δο του αντι­δι­κτα­το­ρι­κού αγώ­να (Μάρ­της-Απρί­λης 1968). Χρη­μά­τι­σε Σύμ­βου­λος του Υπουρ­γεί­ου Πολι­τι­σμού (1981–1989), συντο­νι­στής της πρώ­της πολι­τι­στι­κής πρω­τεύ­ου­σας της Ευρώ­πης, μέλος της Επι­τρο­πής των Συντο­νι­στών του Ευρω­παϊ­κού Πολι­τι­στι­κού Δικτύ­ου για τις πόλεις της Ευρώπης.

Με πρω­το­βου­λία του πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν στην Ελλά­δα και στο εξω­τε­ρι­κό από το υπουρ­γείο Πολι­τι­σμού εκθέ­σεις που πρό­βα­λαν τον ελλη­νι­κό πολι­τι­σμό στην πορεία του από την αρχαιό­τη­τα ως σήμε­ρα, σε συνερ­γα­σία με το Μου­σείο Μπε­νά­κη, με το Εθνι­κό Αρχαιο­λο­γι­κό Μου­σείο, με το Βυζα­ντι­νό Μου­σείο κ.λπ.

Συμ­με­τεί­χε σε ελλη­νι­κές και ξένες παρα­γω­γές, όπως στις ται­νί­ες “Ο Χρι­στός ξανα­σταυ­ρώ­νε­ται”, “Ποτέ την Κυρια­κή” (σκη­νο­θε­σία του γαμπρού του Ζυλ Ντα­σέν) κ.ά. Γύρι­σε τις τηλε­ο­πτι­κές ται­νί­ες “Οι ποι­η­τές τρα­γου­δούν την Ελλά­δα”, “Ταξι­δεύ­ο­ντας στο μύθο και στο χρό­νο”, “Η πολι­τι­στι­κή κλη­ρο­νο­μιά του Ωνά­ση” και σει­ρά τηλε­ο­πτι­κών ται­νιών για το Βυζά­ντιο. Ήταν επί­τι­μος πρό­ε­δρος στο ίδρυ­μα «Σπί­τι του ηθοποιού».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο