Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Forbes: Κάιρο, «η πιο μολυσμένη πόλη στη γη»

«Ως την πιο μολυ­σμέ­νη πόλη στη γη» παρου­σιά­ζει το Κάι­ρο, μελέ­τη που παρου­σιά­στη­κε από την ιστο­σε­λί­δα του περιο­δι­κού Forbes και διε­ξή­χθη από την εται­ρεία The Eco Experts. Η μελέ­τη ανα­με­τα­δί­δε­ται από την ιστο­σε­λί­δα της αιγυ­πτια­κής «Egypt Independent».

Η μελέ­τη συγκρί­νει τα επί­πε­δα ρύπαν­σης σε 48 πόλεις από 24 χώρες, όσον αφο­ρά τον αέρα, το θόρυ­βο και το φως στην πόλη.

Ανα­λυ­τι­κό­τε­ρα, σύμ­φω­να με την έρευ­να, όπως παρου­σιά­ζε­ται στον αιγυ­πτια­κό Τύπο, το Κάι­ρο παρου­σιά­ζει το υψη­λό­τε­ρο συνο­λι­κό ποσο­στό ρύπαν­σης, ακο­λου­θού­με­νο από το Δελ­χί, το Πεκί­νο, τη Μόσχα, την Κων­στα­ντι­νού­πο­λη, την Γκουαν­γκ­ζού, τη Σαγκάη, το Μπου­έ­νος Άιρες, το Παρί­σι και το Λος Άντζελες.

Σύμ­φω­να με την ίδια έρευ­να, η αιγυ­πτια­κή πρω­τεύ­ου­σα θεω­ρεί­ται ως η τρί­τη πιο θορυ­βώ­δης πόλη στον κόσμο, μετά την Γκουαν­γκ­ζού και το Δελ­χί. Σύμ­φω­να με μελέ­τη του Εθνι­κού Κέντρου Ερευ­νών της Αιγύ­πτου, που ανα­φέ­ρε­ται στο άρθρο, η ηχο­ρύ­παν­ση στην πόλη φτά­νει κατά μέσο όρο τα 85 ντε­σι­μπέλ καθη­με­ρι­νά, που σύμ­φω­να με την αιγυ­πτια­κή εφη­με­ρί­δα συγκρί­νε­ται ‑μάλ­λον κατά υπερ­βο­λι­κό τρό­πο- με την ηχο­ρύ­παν­ση ενός εργοστασίου.

Στην αντί­πε­ρα όχθη, η Ζυρί­χη απο­δει­κνύ­ε­ται ως η καθα­ρό­τε­ρη πόλη του κόσμου, ακο­λου­θού­με­νη από το Όσλο, το Μόνα­χο και τη Βιέννη.

Όπως επι­ση­μαί­νει η αιγυ­πτια­κή «Egypt Independent», «δεν είναι η πρώ­τη φορά που το Κάι­ρο κατα­τάσ­σε­ται στις πιο μολυ­σμέ­νες πόλεις του κόσμου. Τον Μάιο του 2018, ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας τοπο­θέ­τη­σε το Κάι­ρο στη δεύ­τε­ρη θέση στον παγκό­σμιο κατά­λο­γο των πιο μολυ­σμέ­νων μεγά­λων πόλε­ων — όπου η ατμο­σφαι­ρι­κή ρύπαν­ση μελε­τή­θη­κε παγκο­σμί­ως μετα­ξύ 2011 και 2015.

Το 2017, το Περι­βαλ­λο­ντι­κό Πρό­γραμ­μα των Ηνω­μέ­νων Εθνών ισχυ­ρί­στη­κε ότι 40.000 άνθρω­ποι σε όλη την Αίγυ­πτο πέθα­ναν από τη ρύπαν­ση, επι­ση­μαί­νο­ντας την απου­σία δέντρων στην πρω­τεύ­ου­σα της Αιγύ­πτου ως πρω­ταρ­χι­κού παρά­γο­ντα της ατμο­σφαι­ρι­κής ρύπαν­σης. Παρά ταύ­τα, δεν παύ­ει, ωστό­σο, να απο­τε­λεί μία από τις πιο ενδια­φέ­ρου­σες πόλεις στον κόσμο ‑πράγ­μα που απο­τυ­πώ­νε­ται στον αριθ­μό των εκα­τομ­μυ­ρί­ων επι­σκε­πτών της κατ’ έτος- ίσως και λόγω ακρι­βώς των ιδιαί­τε­ρα φιλό­ξε­νων κατοί­κων της.

Μια άλλη έκθε­ση τον Μάρ­τιο του 2018 από τον Παγκό­σμιο Δεί­κτη Ακο­ής κατέ­λη­ξε στο συμπέ­ρα­σμα ότι το Κάι­ρο είναι σχε­δόν η πιο θορυ­βώ­δης πόλη στον κόσμο, με την Γκουαν­γκ­ζού της Κίνας, το Παρί­σι, το Πεκί­νο και το Δελ­χί να ακολουθούν.

Τελι­κά, ως επί­λο­γος, μας μένει το ερώ­τη­μα: θα μπο­ρού­σε κανείς να σκε­φτεί το Κάι­ρο χωρίς τους θορύ­βους του και την πολύ­βουη αλλά τελεί­ως κοσμο­πο­λί­τι­κη και μονα­δι­κή του ατμόσφαιρα;

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο