Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Μουσείο-μνημείο για το ΔΣΕ θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 19/8 στο Θεοτόκο Ιωαννίνων

«Κλέφτης, Κάμενικ, Μπουλιάνα

κάστρα άπαρτα της λευτεριάς

κάθε πέτρα ταμπούρι και κάστρο

παληκάρια παντού λεβεντιά»

Με αυτούς τους στίχους από το τραγούδι του Γράμμου αρχίζει το κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ προς τους κατοίκους των Μαστοροχωρίων και των άλλων χωριών της ευρύτερης περιοχής, για τα εγκαίνια του Μουσείου – Μνημείου του ΔΣΕ που θα πραγματοποιηθούν αυτό το Σάββατο, 19 Αυγούστου, στις 11 π.μ., στο χωριό Θεοτόκος στο Γράμμο. Στα εγκαίνια θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο χώρο, που βρέθηκε όταν τα παιδιά του αείμνηστου σ. Χρήστου Ζούνη, αντάρτη του ΔΣΕ, δώρισαν, στη μνήμη του πατέρα τους, την κατοικία του με το κτήμα, με την ακούραστη εθελοντική δουλειά συντρόφων και φίλων, όλα είναι έτοιμα για να υποδεχτούν τους εκατοντάδες που αναμένεται να παρευρεθούν στη σημαντική αυτή στιγμή.

Οι καθημερινές εξορμήσεις στα γύρω χωριά με το κάλεσμα της ΚΕ του Κόμματος αποτυπώνουν το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Αλλωστε, τα πάνω από 400 ονόματα, ταξινομημένα ανά χωριό, που βρίσκονται αναρτημένα στις πλάκες που περιβάλλουν το Μνημείο, δείχνουν τους δεσμούς αίματος με το Κόμμα, την προσφορά των χιλιάδων κατοίκων της περιοχής, που συμμετείχαν και στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις τον δίκαιο και ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ.

Πρόκειται για ένα χρέος που εκπληρώνεται. Οπως σημειώνεται εξάλλου στο κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ: «Οφείλουμε στις γενιές που έρχονται τη γνώση πως οι χιλιάδες μαχητές του ΔΣΕ που έπεσαν στη μάχη, έδωσαν τη ζωή τους για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες σ’ αυτόν τον τόπο. Και είναι στοιχείο περηφάνιας για τους κατοίκους αυτής της περιοχής το γεγονός ότι ακριβώς εδώ, τα ένοπλα τμήματα του λαού μας, πλάι πλάι με την ασίγαστη δουλειά των κατοίκων, έδωσαν τα πρώτα δείγματα μιας εξουσίας που πήγαζε πράγματι από το λαό».

Από την συλλογή του Μουσείου.

Από την συλλογή του Μουσείου.

Πλούτος υλικού στο Μουσείο

Το νέο αυτό Μουσείο – Μνημείο στη Θεοτόκο έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, αλλά αποτελεί και μέρος ενός ευρύτερου πανελλαδικού δικτύου ιστορικών χώρων και μνημείων που φιλοτέχνησε το Κόμμα μας, τιμώντας την 100χρονη πορεία του και τις κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης, τη δράση του ΔΣΕ, τους χιλιάδες νεκρούς του.

Στο εσωτερικό του Μουσείου, χωρισμένο ανά ενότητες, θα εκτίθεται φωτογραφικό και άλλο υλικό, σπάνια ντοκουμέντα που αφορούν άμεσα την ευρύτερη περιοχή, όπου αποτυπώνονται εικόνες από την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ, όπως αυτή καταγράφηκε σ’ αυτά τα βουνά (στον Γράμμο, στον Σμόλικα και στο Βόιο).

«Σημαντικό στοιχείο που έκανε δυνατή τη δημιουργία του στη Θεοτόκο», σημειώνει η ΚΕ στο κάλεσμά της, «είναι η διάσωση του Ιστορικού Αρχείου του ΚΚΕ, στο οποίο περιέχονται χιλιάδες σελίδες γραμμένες σ’ αυτά εδώ τα χώματα και είτε αφορούν αυτήν καθαυτή την καθημερινή ζωή των ανθρώπων στις λεύτερες περιοχές, είτε αφορούν την ένοπλη πάλη του λαού μας στην αντιπαράθεσή του με την αστική εξουσία και τους ιμπεριαλιστές συμμάχους της. Στοιχεία όπως η είδηση από το 1947, που αναφέρει πως “οι κάτοικοι των χωριών Στράτσανη, Πυρσόγιαννη, Βούρμπιανη, Γοργοπόταμος και άλλων, με την κατασκευή της μεγάλης γέφυρας στον Σαραντάπορο απαλλάγηκαν από τα 100 δράμια καλαμπόκι που έδιναν για κάθε πέρασμα άλλοτε”, ή η επίσης είδηση “η φετινή παραγωγή στο χωριό Λυκόρραχη ξεπέρασε την παλιά κατά 10.000 οκάδες και πάνω, γιατί οι κάτοικοι καλλιέργησαν καινούργια εκχερσωμένα χωράφια”, παρμένα από την εφημερίδα “Εξόρμηση” της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης, η έδρα της οποίας ήταν σ’ αυτόν εδώ τον τόπο, συγκροτούν ψηφίδα ψηφίδα το μεγάλο μωσαϊκό της Ελεύθερης Ελλάδας».

Παράλληλα, στον προαύλιο χώρο του Μουσείου όπου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση του Σαββάτου, βρίσκεται ήδη στημένη υπαίθρια έκθεση με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και ντοκουμέντα για τον τρίχρονο ηρωικό και δίκαιο αγώνα του ΔΣΕ.

Για το Μουσείο – Μνημείο έγραψε στον Κυριακάτικο «Ριζοσπάστη» (13/6) η Φωτεινή Τσώλου, μέλος της ΕΠ Ηπείρου – Κέρκυρας – Λευκάδας του ΚΚΕ:

«Η Ιστορία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας θα εμπνέει πάντα τις νέες γενιές κομμουνιστών και κομμουνιστριών, των μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αλλά και όσων άλλων καταφέρουν να έρθουν σε επαφή με την ηρωική πάλη του λαού μας κόντρα στα συμφέροντα της αστικής τάξης και των απανταχού συμμάχων της.

Η περιοχή της Κόνιτσας, τα Μαστοροχώρια, το Δίστρατο, το Ελεύθερο και τόσα άλλα μέρη αυτής της γεωγραφικής ζώνης θα σηματοδοτούν πάντα την αποφασιστικότητα που μπορεί να δείξει ο λαός μας με καθοδηγητή του το ΚΚΕ στην προσπάθεια να αποτινάξει από πάνω του την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Η Πίνδος, ο Γράμμος, ο Σμόλικας δεν είναι απλά κάποιες περιοχές εξέχουσας ομορφιάς ανάμεσα στις πολλές που έχει αυτός ο τόπος.

Είναι η καρδιά, η ψυχή του Δημοκρατικού Στρατού που δεν έπαψε να χτυπά ούτε καν μετά την ήττα.

Τα χωριά αυτά σήμερα – στην πλειοψηφία τους – είναι ερημωμένα. Ομως, δεν υπάρχει πέτρα που να σηκώσεις και από κάτω να μη βρεις ένα όνομα γραμμένο, που έδωσε τη ζωή του για το δίκιο και την αξιοπρέπεια του λαού μας. Το όνομα αυτό μπορεί να έχει ξεθωριάσει με τον καιρό, αλλά δεν χάθηκε. Τρανή απόδειξη, οι δεκάδες απλοί άνθρωποι από τα χωριά της Κόνιτσας, που πήραν μέρος στην προσπάθεια καταγραφής των ονομάτων των μαχητών και μαχητριών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας που κατάγονταν από την ευρύτερη περιοχή της Κόνιτσας και έδωσαν τη ζωή τους την περίοδο 1946 – 1949. Ανθρωποι που σήμερα μένουν σε διαφορετικά μέρη της Ελλάδας: Αλλος στην Αθήνα, άλλος στη Λάρισα, άλλος στη Θεσσαλονίκη …που, όμως, όταν το Κόμμα τούς απευθύνθηκε ζητώντας τη βοήθειά τους για να μπορεί η αποτύπωση των ονομάτων στο μάρμαρο του χρέους να είναι ακριβής, δεν δίστασαν να ανασκαλέψουν τη μνήμη τους, να θυμηθούν, να ρωτήσουν, να φτιάξουν τις λίστες των συγγενών, των φίλων, των συγχωριανών, που έπεσαν αλλά δεν χάθηκαν!Τους ευχαριστούμε όλους και έναν – έναν ξεχωριστά γι’ αυτήν τους την προσπάθεια. Οι όποιες παραλείψεις, τα τυχόν λάθη που μπορεί να υπάρξουν σε μια τόσο δύσκολη και χρονοβόρα προσπάθεια, δεν είναι από πρόθεση και γι’ αυτό θέλουμε να διορθωθούν με τις καλοπροαίρετες παρατηρήσεις όλων όσοι θα συμμετάσχουν στη μεγάλη εκδήλωση των εγκαινίων του Μουσείου και του Μνημείου για τον ΔΣΕ, στο χωριό Θεοτόκος, στις 19 Αυγούστου 2017.

Άποψη του ευρύτερου χώρου του μνημείου (902.gr)

Άποψη του ευρύτερου χώρου που έχει στηθεί το μνημείο (902.gr)

Η συγκεκριμένη εκδήλωση έχει πολλούς συμβολισμούς. Ανάμεσά τους, ξεχωριστή σημασία για την Οργάνωση Περιοχής Ηπείρου – Κέρκυρας – Λευκάδας του ΚΚΕ, είναι η προσφορά από την οικογένεια του συντρόφου Χρήστου Ζούνη μαχητή του ΔΣΕ του σπιτιού τους και του αύλειου χώρου στο ΚΚΕ, στην περιοχή που θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση. Είναι και αυτή μια πράξη που δείχνει την ανιδιοτέλεια του κομμουνιστή, που δεν επαναπαύεται στις περγαμηνές που απέκτησε με τον αγώνα του – τον δικό του και των συντρόφων του – στις δύσκολες ώρες της φωτιάς και του πολέμου. Αλλά με πλήρη συνείδηση των πράξεών του, “τιμά με τα στερνά του, τα πρώτα”.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την εθελοντική δουλειά των συντρόφων μας από την ΚΟΒ Κατασκευών Ιωαννίνων, που μαζί με άλλους συντρόφους οικοδόμους από Αθήνα και Κοζάνη, αλλά και οπαδούς του Κόμματος από την περιοχή των Ιωαννίνων, δούλεψαν ακούραστα πολλές μέρες, για να μεταμορφωθεί αυτός ο χώρος σε πραγματικά χώρο τιμής και μνήμης για τους μαχητές και τις μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Ιδιαίτερη αναφορά χρειάζεται να γίνει σε σύντροφό μας από το Κεφαλοχώρι (Λυκόραχη) Κόνιτσας, που ήταν παρών από την πρώτη στιγμή στο μεγάλο αυτό εγχείρημα, με πάθος για το περιεχόμενο αυτής της δουλειάς αλλά και με πολλή, εθελοντική, προσωπική εργασία μέχρι τέλους.

Σημαντική ήταν και η συμβολή της ΚΟΒ Κόνιτσας στην προσπάθεια διασταύρωσης των ονομάτων των πεσόντων μαχητών. Ευχαριστούμε και όλους εκείνους τους απλούς ανθρώπους της περιοχής που πρόσφεραν αφιλοκερδώς διαφόρα οικοδομικά υλικά για την ανέγερση του Μνημείου του ΔΣΕ.

Ευχαριστούμε όλους όσοι συνέβαλαν – ο καθένας με το δικό του τρόπο – στην υλοποίηση του σχεδίου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, να λειτουργήσει το Μουσείο για τον ΔΣΕ στη Θεοτόκο Κόνιτσας καθώς επίσης και για την ανέγερση του Μνημείου που πλέον θα κοσμεί το χώρο.

Η ΕΠ Ηπείρου – Κέρκυρας – Λευκάδας, και ιδιαίτερα η ΚΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, συνεχίζει την προσπάθεια για την προπαγάνδιση της εκδήλωσης στις 19/8/2017, με παρουσία σε κάθε χωριό της Κόνιτσας που είχε έστω και έναν νεκρό μαχητή – μαχήτρια του ΔΣΕ κατά την τρίχρονη εποποιία του, συσκέψεις και συγκεντρώσεις που θα κορυφωθούν την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου στην περιοχή, αλλά και πλατύ κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους στην περιοχή μας, σε χώρους δουλειάς, χωριά και γειτονιές της πόλης, για συμμετοχή στα εγκαίνια του Μουσείου και του Μνημείου.

Για την ΕΠ Ηπείρου – Κέρκυρας – Λευκάδας του ΚΚΕ η ύπαρξη και λειτουργία του Μουσείου του ΔΣΕ στον τόπο μας – στον Γράμμο – αποτελεί ιδιαίτερη τιμή, στο “βάρος” της οποίας θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Τιμή και δόξα στους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ. Τιμή και δόξα στο ΚΚΕ».

Πηγή / Φωτό: 902.gr, Κυριακάτικος «Ριζοσπάστης».