Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μουσείο-μνημείο για το ΔΣΕ θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 19/8 στο Θεοτόκο Ιωαννίνων

«Κλέ­φτης, Κάμε­νικ, Μπουλιάνα

κάστρα άπαρ­τα της λευτεριάς

κάθε πέτρα ταμπού­ρι και κάστρο

παλη­κά­ρια παντού λεβεντιά»

Με αυτούς τους στί­χους από το τρα­γού­δι του Γράμ­μου αρχί­ζει το κάλε­σμα της ΚΕ του ΚΚΕ προς τους κατοί­κους των Μαστο­ρο­χω­ρί­ων και των άλλων χωριών της ευρύ­τε­ρης περιο­χής, για τα εγκαί­νια του Μου­σεί­ου — Μνη­μεί­ου του ΔΣΕ που θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν αυτό το Σάβ­βα­το, 19 Αυγού­στου, στις 11 π.μ., στο χωριό Θεο­τό­κος στο Γράμ­μο. Στα εγκαί­νια θα παρευ­ρε­θεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, και θα μιλή­σει ο Δημή­τρης Γόντι­κας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο χώρο, που βρέ­θη­κε όταν τα παι­διά του αεί­μνη­στου σ. Χρή­στου Ζού­νη, αντάρ­τη του ΔΣΕ, δώρι­σαν, στη μνή­μη του πατέ­ρα τους, την κατοι­κία του με το κτή­μα, με την ακού­ρα­στη εθε­λο­ντι­κή δου­λειά συντρό­φων και φίλων, όλα είναι έτοι­μα για να υπο­δε­χτούν τους εκα­το­ντά­δες που ανα­μέ­νε­ται να παρευ­ρε­θούν στη σημα­ντι­κή αυτή στιγμή.

Οι καθη­με­ρι­νές εξορ­μή­σεις στα γύρω χωριά με το κάλε­σμα της ΚΕ του Κόμ­μα­τος απο­τυ­πώ­νουν το πολύ μεγά­λο ενδια­φέ­ρον. Αλλω­στε, τα πάνω από 400 ονό­μα­τα, ταξι­νο­μη­μέ­να ανά χωριό, που βρί­σκο­νται αναρ­τη­μέ­να στις πλά­κες που περι­βάλ­λουν το Μνη­μείο, δεί­χνουν τους δεσμούς αίμα­τος με το Κόμ­μα, την προ­σφο­ρά των χιλιά­δων κατοί­κων της περιο­χής, που συμ­με­τεί­χαν και στή­ρι­ξαν με όλες τους τις δυνά­μεις τον δίκαιο και ηρω­ι­κό αγώ­να του ΔΣΕ.

Πρό­κει­ται για ένα χρέ­ος που εκπλη­ρώ­νε­ται. Οπως σημειώ­νε­ται εξάλ­λου στο κάλε­σμα της ΚΕ του ΚΚΕ: «Οφεί­λου­με στις γενιές που έρχο­νται τη γνώ­ση πως οι χιλιά­δες μαχη­τές του ΔΣΕ που έπε­σαν στη μάχη, έδω­σαν τη ζωή τους για να ξημε­ρώ­σουν καλύ­τε­ρες μέρες σ’ αυτόν τον τόπο. Και είναι στοι­χείο περη­φά­νιας για τους κατοί­κους αυτής της περιο­χής το γεγο­νός ότι ακρι­βώς εδώ, τα ένο­πλα τμή­μα­τα του λαού μας, πλάι πλάι με την ασί­γα­στη δου­λειά των κατοί­κων, έδω­σαν τα πρώ­τα δείγ­μα­τα μιας εξου­σί­ας που πήγα­ζε πράγ­μα­τι από το λαό».

Από την συλλογή του Μουσείου.

Από την συλ­λο­γή του Μουσείου.

Πλού­τος υλι­κού στο Μουσείο

Το νέο αυτό Μου­σείο — Μνη­μείο στη Θεο­τό­κο έχει τα ιδιαί­τε­ρα χαρα­κτη­ρι­στι­κά του, αλλά απο­τε­λεί και μέρος ενός ευρύ­τε­ρου πανελ­λα­δι­κού δικτύ­ου ιστο­ρι­κών χώρων και μνη­μεί­ων που φιλο­τέ­χνη­σε το Κόμ­μα μας, τιμώ­ντας την 100χρονη πορεία του και τις κορυ­φαί­ες στιγ­μές της ταξι­κής πάλης, τη δρά­ση του ΔΣΕ, τους χιλιά­δες νεκρούς του.

Στο εσω­τε­ρι­κό του Μου­σεί­ου, χωρι­σμέ­νο ανά ενό­τη­τες, θα εκτί­θε­ται φωτο­γρα­φι­κό και άλλο υλι­κό, σπά­νια ντο­κου­μέ­ντα που αφο­ρούν άμε­σα την ευρύ­τε­ρη περιο­χή, όπου απο­τυ­πώ­νο­νται εικό­νες από την τρί­χρο­νη επο­ποι­ία του ΔΣΕ, όπως αυτή κατα­γρά­φη­κε σ’ αυτά τα βου­νά (στον Γράμ­μο, στον Σμό­λι­κα και στο Βόιο).

«Σημα­ντι­κό στοι­χείο που έκα­νε δυνα­τή τη δημιουρ­γία του στη Θεο­τό­κο», σημειώ­νει η ΚΕ στο κάλε­σμά της, «είναι η διά­σω­ση του Ιστο­ρι­κού Αρχεί­ου του ΚΚΕ, στο οποίο περιέ­χο­νται χιλιά­δες σελί­δες γραμ­μέ­νες σ’ αυτά εδώ τα χώμα­τα και είτε αφο­ρούν αυτήν καθαυ­τή την καθη­με­ρι­νή ζωή των ανθρώ­πων στις λεύ­τε­ρες περιο­χές, είτε αφο­ρούν την ένο­πλη πάλη του λαού μας στην αντι­πα­ρά­θε­σή του με την αστι­κή εξου­σία και τους ιμπε­ρια­λι­στές συμ­μά­χους της. Στοι­χεία όπως η είδη­ση από το 1947, που ανα­φέ­ρει πως “οι κάτοι­κοι των χωριών Στρά­τσα­νη, Πυρ­σό­γιαν­νη, Βούρ­μπια­νη, Γορ­γο­πό­τα­μος και άλλων, με την κατα­σκευή της μεγά­λης γέφυ­ρας στον Σαρα­ντά­πο­ρο απαλ­λά­γη­καν από τα 100 δρά­μια καλα­μπό­κι που έδι­ναν για κάθε πέρα­σμα άλλο­τε”, ή η επί­σης είδη­ση “η φετι­νή παρα­γω­γή στο χωριό Λυκόρ­ρα­χη ξεπέ­ρα­σε την παλιά κατά 10.000 οκά­δες και πάνω, για­τί οι κάτοι­κοι καλ­λιέρ­γη­σαν και­νούρ­για εκχερ­σω­μέ­να χωρά­φια”, παρ­μέ­να από την εφη­με­ρί­δα “Εξόρ­μη­ση” της Προ­σω­ρι­νής Δημο­κρα­τι­κής Κυβέρ­νη­σης, η έδρα της οποί­ας ήταν σ’ αυτόν εδώ τον τόπο, συγκρο­τούν ψηφί­δα ψηφί­δα το μεγά­λο μωσαϊ­κό της Ελεύ­θε­ρης Ελλάδας».

Παράλ­λη­λα, στον προ­αύ­λιο χώρο του Μου­σεί­ου όπου θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί η εκδή­λω­ση του Σαβ­βά­του, βρί­σκε­ται ήδη στη­μέ­νη υπαί­θρια έκθε­ση με πλού­σιο φωτο­γρα­φι­κό υλι­κό και ντο­κου­μέ­ντα για τον τρί­χρο­νο ηρω­ι­κό και δίκαιο αγώ­να του ΔΣΕ.

Για το Μου­σείο — Μνη­μείο έγρα­ψε στον Κυρια­κά­τι­κο «Ριζο­σπά­στη» (13/6) η Φωτει­νή Τσώ­λου, μέλος της ΕΠ Ηπεί­ρου — Κέρ­κυ­ρας — Λευ­κά­δας του ΚΚΕ:

«Η Ιστο­ρία του Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού Ελλά­δας θα εμπνέ­ει πάντα τις νέες γενιές κομ­μου­νι­στών και κομ­μου­νι­στριών, των μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αλλά και όσων άλλων κατα­φέ­ρουν να έρθουν σε επα­φή με την ηρω­ι­κή πάλη του λαού μας κόντρα στα συμ­φέ­ρο­ντα της αστι­κής τάξης και των απα­ντα­χού συμ­μά­χων της.

Η περιο­χή της Κόνι­τσας, τα Μαστο­ρο­χώ­ρια, το Δίστρα­το, το Ελεύ­θε­ρο και τόσα άλλα μέρη αυτής της γεω­γρα­φι­κής ζώνης θα σημα­το­δο­τούν πάντα την απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα που μπο­ρεί να δεί­ξει ο λαός μας με καθο­δη­γη­τή του το ΚΚΕ στην προ­σπά­θεια να απο­τι­νά­ξει από πάνω του την εκμε­τάλ­λευ­ση ανθρώ­που από άνθρωπο.

Η Πίν­δος, ο Γράμ­μος, ο Σμό­λι­κας δεν είναι απλά κάποιες περιο­χές εξέ­χου­σας ομορ­φιάς ανά­με­σα στις πολ­λές που έχει αυτός ο τόπος.

Είναι η καρ­διά, η ψυχή του Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού που δεν έπα­ψε να χτυ­πά ούτε καν μετά την ήττα.

Τα χωριά αυτά σήμε­ρα — στην πλειο­ψη­φία τους — είναι ερη­μω­μέ­να. Ομως, δεν υπάρ­χει πέτρα που να σηκώ­σεις και από κάτω να μη βρεις ένα όνο­μα γραμ­μέ­νο, που έδω­σε τη ζωή του για το δίκιο και την αξιο­πρέ­πεια του λαού μας. Το όνο­μα αυτό μπο­ρεί να έχει ξεθω­ριά­σει με τον και­ρό, αλλά δεν χάθη­κε. Τρα­νή από­δει­ξη, οι δεκά­δες απλοί άνθρω­ποι από τα χωριά της Κόνι­τσας, που πήραν μέρος στην προ­σπά­θεια κατα­γρα­φής των ονο­μά­των των μαχη­τών και μαχη­τριών του Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού Ελλά­δας που κατά­γο­νταν από την ευρύ­τε­ρη περιο­χή της Κόνι­τσας και έδω­σαν τη ζωή τους την περί­ο­δο 1946 — 1949. Ανθρω­ποι που σήμε­ρα μένουν σε δια­φο­ρε­τι­κά μέρη της Ελλά­δας: Αλλος στην Αθή­να, άλλος στη Λάρι­σα, άλλος στη Θεσ­σα­λο­νί­κη …που, όμως, όταν το Κόμ­μα τούς απευ­θύν­θη­κε ζητώ­ντας τη βοή­θειά τους για να μπο­ρεί η απο­τύ­πω­ση των ονο­μά­των στο μάρ­μα­ρο του χρέ­ους να είναι ακρι­βής, δεν δίστα­σαν να ανα­σκα­λέ­ψουν τη μνή­μη τους, να θυμη­θούν, να ρωτή­σουν, να φτιά­ξουν τις λίστες των συγ­γε­νών, των φίλων, των συγ­χω­ρια­νών, που έπε­σαν αλλά δεν χάθηκαν!Τους ευχα­ρι­στού­με όλους και έναν — έναν ξεχω­ρι­στά γι’ αυτήν τους την προ­σπά­θεια. Οι όποιες παρα­λεί­ψεις, τα τυχόν λάθη που μπο­ρεί να υπάρ­ξουν σε μια τόσο δύσκο­λη και χρο­νο­βό­ρα προ­σπά­θεια, δεν είναι από πρό­θε­ση και γι’ αυτό θέλου­με να διορ­θω­θούν με τις καλο­προ­αί­ρε­τες παρα­τη­ρή­σεις όλων όσοι θα συμ­με­τά­σχουν στη μεγά­λη εκδή­λω­ση των εγκαι­νί­ων του Μου­σεί­ου και του Μνη­μεί­ου για τον ΔΣΕ, στο χωριό Θεο­τό­κος, στις 19 Αυγού­στου 2017.

Άποψη του ευρύτερου χώρου του μνημείου (902.gr)

Άπο­ψη του ευρύ­τε­ρου χώρου που έχει στη­θεί το μνη­μείο (902.gr)

Η συγκε­κρι­μέ­νη εκδή­λω­ση έχει πολ­λούς συμ­βο­λι­σμούς. Ανά­με­σά τους, ξεχω­ρι­στή σημα­σία για την Οργά­νω­ση Περιο­χής Ηπεί­ρου — Κέρ­κυ­ρας — Λευ­κά­δας του ΚΚΕ, είναι η προ­σφο­ρά από την οικο­γέ­νεια του συντρό­φου Χρή­στου Ζού­νη μαχη­τή του ΔΣΕ του σπι­τιού τους και του αύλειου χώρου στο ΚΚΕ, στην περιο­χή που θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί η εκδή­λω­ση. Είναι και αυτή μια πρά­ξη που δεί­χνει την ανι­διο­τέ­λεια του κομ­μου­νι­στή, που δεν επα­να­παύ­ε­ται στις περ­γα­μη­νές που απέ­κτη­σε με τον αγώ­να του — τον δικό του και των συντρό­φων του — στις δύσκο­λες ώρες της φωτιάς και του πολέ­μου. Αλλά με πλή­ρη συνεί­δη­ση των πρά­ξε­ών του, “τιμά με τα στερ­νά του, τα πρώτα”.

Η συγκε­κρι­μέ­νη εκδή­λω­ση δεν θα μπο­ρού­σε να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί χωρίς την εθε­λο­ντι­κή δου­λειά των συντρό­φων μας από την ΚΟΒ Κατα­σκευών Ιωαν­νί­νων, που μαζί με άλλους συντρό­φους οικο­δό­μους από Αθή­να και Κοζά­νη, αλλά και οπα­δούς του Κόμ­μα­τος από την περιο­χή των Ιωαν­νί­νων, δού­λε­ψαν ακού­ρα­στα πολ­λές μέρες, για να μετα­μορ­φω­θεί αυτός ο χώρος σε πραγ­μα­τι­κά χώρο τιμής και μνή­μης για τους μαχη­τές και τις μαχή­τριες του Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού Ελλάδας.

Ιδιαί­τε­ρη ανα­φο­ρά χρειά­ζε­ται να γίνει σε σύντρο­φό μας από το Κεφα­λο­χώ­ρι (Λυκό­ρα­χη) Κόνι­τσας, που ήταν παρών από την πρώ­τη στιγ­μή στο μεγά­λο αυτό εγχεί­ρη­μα, με πάθος για το περιε­χό­με­νο αυτής της δου­λειάς αλλά και με πολ­λή, εθε­λο­ντι­κή, προ­σω­πι­κή εργα­σία μέχρι τέλους.

Σημα­ντι­κή ήταν και η συμ­βο­λή της ΚΟΒ Κόνι­τσας στην προ­σπά­θεια δια­σταύ­ρω­σης των ονο­μά­των των πεσό­ντων μαχη­τών. Ευχα­ρι­στού­με και όλους εκεί­νους τους απλούς ανθρώ­πους της περιο­χής που πρό­σφε­ραν αφι­λο­κερ­δώς δια­φό­ρα οικο­δο­μι­κά υλι­κά για την ανέ­γερ­ση του Μνη­μεί­ου του ΔΣΕ.

Ευχα­ρι­στού­με όλους όσοι συνέ­βα­λαν — ο καθέ­νας με το δικό του τρό­πο — στην υλο­ποί­η­ση του σχε­δί­ου της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του ΚΚΕ, να λει­τουρ­γή­σει το Μου­σείο για τον ΔΣΕ στη Θεο­τό­κο Κόνι­τσας καθώς επί­σης και για την ανέ­γερ­ση του Μνη­μεί­ου που πλέ­ον θα κοσμεί το χώρο.

Η ΕΠ Ηπεί­ρου — Κέρ­κυ­ρας — Λευ­κά­δας, και ιδιαί­τε­ρα η ΚΟ Ιωαν­νί­νων του ΚΚΕ, συνε­χί­ζει την προ­σπά­θεια για την προ­πα­γάν­δι­ση της εκδή­λω­σης στις 19/8/2017, με παρου­σία σε κάθε χωριό της Κόνι­τσας που είχε έστω και έναν νεκρό μαχη­τή — μαχή­τρια του ΔΣΕ κατά την τρί­χρο­νη επο­ποι­ία του, συσκέ­ψεις και συγκε­ντρώ­σεις που θα κορυ­φω­θούν την περί­ο­δο του Δεκα­πε­νταύ­γου­στου στην περιο­χή, αλλά και πλα­τύ κάλε­σμα σε όλους τους εργα­ζό­με­νους στην περιο­χή μας, σε χώρους δου­λειάς, χωριά και γει­το­νιές της πόλης, για συμ­με­το­χή στα εγκαί­νια του Μου­σεί­ου και του Μνημείου.

Για την ΕΠ Ηπεί­ρου — Κέρ­κυ­ρας — Λευ­κά­δας του ΚΚΕ η ύπαρ­ξη και λει­τουρ­γία του Μου­σεί­ου του ΔΣΕ στον τόπο μας — στον Γράμ­μο — απο­τε­λεί ιδιαί­τε­ρη τιμή, στο “βάρος” της οποί­ας θα προ­σπα­θή­σου­με να αντα­πο­κρι­θού­με με όλες μας τις δυνάμεις.

Τιμή και δόξα στους μαχη­τές και τις μαχή­τριες του ΔΣΕ. Τιμή και δόξα στο ΚΚΕ».

Πηγή / Φωτό: 902.gr, Κυρια­κά­τι­κος «Ριζο­σπά­στης».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο