Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πάμπλο Νερούδα-Βιογραφικό σημείωμα

Στις 23 Σεπτεμβρίου του 1973, έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος Χιλιανός κομμουνιστής ποιητής και ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές του 20ου αιώνα Πάμπλο Νερούδα (το πραγματικό του όνομα ήταν Νεφτάλι Ρικάρντο Ρέγιες).

Γεννήθηκε στις 12 Ιούλη του 1904. Ήταν μαθητής Γυμνασίου όταν δημοσίευσε ποιήματά του σε εφημερίδες και περιοδικά, με διάφορα ψευδώνυμα.

Μετά τις σπουδές του ακολούθησε διπλωματική καριέρα. Το διάστημα 1934-1937 υπηρέτησε στην πρεσβεία της Χιλής στην Ισπανία και πήρε μέρος στον αντιφασιστικό αγώνα του ισπανικού λαού. Από το 1941 ως το 1944 υπηρέτησε ως πρόξενος στο Μεξικό όπου έγραψε τα «Δύο τραγούδια για το Στάλινγκραντ».

Μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Χιλής από το 1945 και της Κεντρικής του Επιτροπής από το 1958. Ο ίδιος έλεγε: «Ποίηση και πάλη των τάξεων οι στίχοι μου». Το 1948 όντας παράνομος ολοκλήρωσε το πιο γνωστό έργο του, το  Κάντο Χενεράλ (Canto General, Γενικό Άσμα), ένα επικό ποίημα για τη Λατινική Αμερική. Υπήρξε φλογερός υποστηρικτής των δυνάμεων του συνασπισμού της Λαϊκής Ενότητας, με επικεφαλής τον Σαλβαδόρ Αλιέντε, στη Χιλή.

Λίγες μέρες πριν από τον θάνατό του είχε μεταφερθεί σε νοσοκομείο του Σαντιάγο της Χιλής. Μετά το θάνατό του στρατιωτικοί και οπαδοί της χούντας του Πινοσέτ έκαψαν και λεηλάτησαν το σπίτι του και τα βιβλία του.

Διαβάστε στις σελίδες του περιοδικού: