Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πέθανε ο κουβανός επαναστάτης Αρμάντο Χαρτ

Μια ιστορική φιγούρα της Κουβανικής Επανάστασης, ο Αρμάντο Χαρτ, πέθανε σε ηλικία 87 ετών στην Αβάνα. Σύμφωνα με τα κουβανικά μέσα ενημέρωσης, ως αιτία θανάτου αναφέρεται η αναπνευστική ανεπάρκεια.

Ο Χαρτ, ο οποίος ηγήθηκε της εκστρατείας αλφαβητισμού αμέσως μετά την επανάσταση της Κούβας και για δεκαετίες υπήρξε υπουργός Παιδείας και κατόπιν Πολιτισμού, καθώς και μέλος του πολιτικού γραφείου της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ο Χαρτ, δικηγόρος στο επάγγελμα, είχε στρατευθεί στο πλευρό του Κάστρο μετά την επίθεση στη Μονκάδα το 1953 κι εντάχθηκε στους παράνομους αστικούς πυρήνες του Κινήματος της 26ης Ιουλίου. Είχε φυλακιστεί και βασανιστεί επί των ημερών του καθεστώτος του δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα, πριν εξοριστεί ως το 1959.

Μετά τη νίκη της επανάστασης, ανέλαβε υπουργός Παιδείας κι άρχισε εθνική εκστρατεία αλφαβητισμού το 1961. Το 1965, αναδείχθηκε στην κεντρική επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος κι εξελέγη μέλος του πολιτικού γραφείου, στο οποίο παρέμεινε μέχρι το 1991. Το 1976 ανέλαβε το νεοσύστατο τότε υπουργείο Πολιτισμού και παρέμεινε επικεφαλής του μέχρι το 1997.

Ο μαρξιστής διανοούμενοςπαντρεύτηκε την Χάϊντε Σανταμαρία (1922-1980), πρωτοπόρο μέλος των γυναικών της Κουβανικής Επανάστασης, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, την Σέλια και τον Αμπέλ αλλά και τα δύο σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 2008.

Από το 1997 και μετά ο Χαρτ αφιέρωσε τη ζωή του στην προστασία της κληρονομιάς και στη διάδοση του έργου του ποιητή Χοσέ Μαρτί (1853-1895), του απόστολου της ανεξαρτησίας της Κούβας, αναλαμβάνοντας επικεφαλής του εθνικού κέντρου της Κούβας για τον λογοτέχνη και αγωνιστή, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του.

Ο Χαρτ (δεξιά) με τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Δεκαετία 1960.

Ο Χαρτ (δεξιά) με τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Δεκαετία 1960.