Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πολυτεχνείο 2016 – Μια καταγραφή

Γράφει ο Σφυροδρέπανος //

Δέκα σημεία-στιγμιότυπα από το φετινό τριήμερο εορτασμό.

-Μπορεί να μην είχαμε κρατικές δολοφονίες από τις δυνάμεις καταστολής, όπως το 80′. Γιορτάσαμε όμως τιμώντας έναν μακελάρη των λαών, όπως ο Ομπάμα, κι όχι κάποιους ερασιτέχνες. Αυτό θα πει πρόοδος κι εξέλιξη.

-Αν το Πολυτεχνείο άνοιξε τον κύκλο της Μεταπολίτευσης, τι πιο εμφατικός τρόπος να σφραγίσουν το τέλος του και το ξεπούλημα της “γενιάς” του (που δεν ήταν ποτέ κάτι ενιαίο) με μια βαθιά υπόκλιση σε έναν Αμερικάνο πρόεδρο.

-Ο Παυλόπουλος έλεγε “μη παρακαλώ σας μη λησμονάτε τη χώρα μου” με υπόκρουση Θεοδωράκη και το Imagine του Lennon -γιατί είμαστε κι αριστεροί, μην το ξεχνάμε αυτό. Ενώ ο μικρός, ποταμίσιος Θεοδωράκης αφιέρωνε μια μαντινάδα στον Ομπάμα, τον προστάτη των φτωχών και τρόμο των ολίγων. Κι η Αυγή τον έβγαλε “της δικαιοσύνης ήλιο νοητό”, ούτε λίγο ούτε πολύ.
Άξιος, άξιος (εστί) ο μισθός τους…

22708121

Είναι ο ιμπεριαλισμός ηλίθιε

-Πιο προκλητική κι από την επίσκεψη Ομπάμα ήταν η παρουσία ενός μπλοκ Συριζαίων στην πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Φώναζαν μάλιστα “μέχρι τις Βρυξέλλες να ακουστεί καλά, δε θα ξεμπερδέψετε με την Αριστερά”, ενώ οι ίδιοι έχουν ξεμπερδέψει προ πολλού μαζί της και γιορτάζουν τις κοινές τους αξίες με τους ιμπεριαλιστές.

-Τους ξεπέρασε όμως όλους ο πρωθυπουργός με την άπταιστη ανεκδοτολογικού τύπου ελληνοαμερικάνικη προφορά του. Μπορεί να μην είπε “καλώς τα ναυτάκια τα ζουμπουρλούδικα”, αλλά προφανώς κάνει μαθήματα Αγγλικών με τον Κωνσταντίνου και επηρεάστηκε ο πρρόεδρος Τσίπρρρας…

566702

Του Ιάκωβου Βάη από το Ριζοσπάστη

-Το μαύρο του “κινήματος” έδωσε πάτημα στο μαύρο της καταστολής, με τη φαντασίωση μιας επανάληψης της “εξέγερσης του 95′”, κι ένιψαν κι οι δυο μαζί το μαύρο της αντίδρασης.
Αλήθεια, με εκείνη τη χρήση χημικών ενάντια στους διαδηλωτές που θα την καταργούσε το Μαξίμου, τι γίνεται;

-Μια μαυρούλα (καμία σχέση με τους από πάνω) πέρασε φευγαλέα την Τρίτη από τις γραμμές μας, έχοντας κολλημένο στην πλάτη της ένα χαρτί που έλεγε “Fuck white people hating Obama”. Μες στην επικαιρότητα και την ουσία του πράγματος…

15032661_556413597903100_2630758394878411876_n

Του Πάνου Ζάχαρη

-Για κάποιους όμως το μήνυμα του Πολυτεχνείου παραμένει επίκαιρο.
Έξω οι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ. Έξω από κάθε ιμπεριαλιστικό οργανισμό και τις “ειρηνευτικές” τους επεμβάσεις.
Ψωμί, κι όχι μισθούς πείνας και ανεργία.
Παιδεία κι όχι παπαδοκρατία και πτυχία κουρελόχαρτα.
Ελευθερία κι όχι απαγόρευση διαδηλώσεων.

-Η συγκέντρωση στα Χαυτεία ήταν μαζική και μαχητική. Το κόμμα έκλεισε 98 χρόνια λειτουργίας κι επαναστατικής δράσης κι είναι “καταδικασμένο” να γιορτάζει κάθε χρόνο τα γενέθλιά του στο δρόμο και στους λαϊκούς αγώνες.

-Η μεγαλύτερη τιμή στην εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν είναι άλλη παρά η συνέχιση του αγώνα. Μπροστά μας είναι η πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ κι η μάχη για την οργάνωση της πανεργατικής απεργίας στις 8 του Δεκέμβρη. Ας μην πάει ούτε μέρα χαμένη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο