Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

WWF: Από ποια φίδια κινδυνεύουμε στην Ελλάδα;

Με αφορ­μή το περι­στα­τι­κό με την άτυ­χη γυναί­κα στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, που δαγκώ­θη­κε από οχιά όταν κλή­θη­κε να την απο­μα­κρύ­νει από σχο­λείο, το WWF έδω­σε στη δημο­σιό­τη­τα πλη­ρο­φο­ρί­ες για τις οχιές και τα φίδια γενι­κό­τε­ρα στην Ελλά­δα, αλλά και οδη­γί­ες για το τι πρέ­πει να κάνεις αν τα συνα­ντή­σεις και αν σε δαγκώσουν.

Σύμ­φω­να με την περι­βαλ­λο­ντι­κή οργά­νω­ση, ανα­λυ­τι­κές οδη­γί­ες αλλά και όλα τα φίδια όπως και τα άλλα ερπε­τά της Ελλά­δας είναι κατα­γε­γραμ­μέ­να στο αξιό­πι­στο ερπε­το­λο­γι­κό site herpetofauna.gr.

Τα φίδια που έχουν δηλη­τή­ριο στη χώρα μας, είναι ο σαπί­της, το αγιό­φι­δο και οι οχιές. Τα δύο πρώ­τα έχουν δηλη­τή­ριο στα πίσω δόντια και άρα είναι πάρα πολύ δύσκο­λο να δαγκώ­σουν με τρό­πο που να εγχύ­σουν δηλη­τή­ριο σε άνθρω­πο. Σχε­τι­κά με τις οχιές, πέντε είναι τα είδη που υπάρ­χουν στην Ελλά­δα, αλλά μόνο ένα, η Vipera ammodytes, εξα­πλώ­νε­ται σε όλη τη χώρα.

Ειδι­κό­τε­ρα, οι οχιές είναι αργά φίδια και αν νιώ­σουν απει­λή μένουν ακί­νη­τες ώστε να μη γίνουν αντι­λη­πτές και στη συνέ­χεια απο­μα­κρύ­νο­νται όσο το δυνα­τόν γρη­γο­ρό­τε­ρα για να απο­φύ­γουν τον κίν­δυ­νο. Στην περί­πτω­ση που τις πλη­σιά­σει κάποιος αρκε­τά αρχί­ζουν να συρί­ζουν δυνα­τά (συριγ­μός) και κου­λου­ριά­ζο­νται σε θέση άμυ­νας, ενώ είναι έτοι­μες να χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν την έσχα­τη άμυ­νά τους, το δάγκω­μα, εάν τις πλη­σιά­σουν σε από­στα­ση λιγό­τε­ρη του μισού μέτρου. Οι οχιές δεν θα επι­τε­θούν ποτέ εάν κάποιος δεν τις αρπά­ξει ή έρθει κοντά τους, εάν δεν νιώ­σουν δηλα­δή άμε­ση απει­λή για τη ζωή τους. Ακό­μα όμως και σε αυτή την περί­πτω­ση είναι πιο πιθα­νό να δαγκώ­σουν «στε­γνά», δηλα­δή χωρίς έγχυ­ση δηλη­τη­ρί­ου, ως προει­δο­ποί­η­ση μόνο.

Σύμ­φω­να με πάντα με το WWF: Δεν υπάρ­χει κάποιος τρό­πος να είμα­στε βέβαιοι ότι έχου­με απο­μα­κρύ­νει τα φίδια από τον χώρο μας για πάντα. Μπο­ρού­με όμως να εστιά­σου­με στο τι τα προ­σελ­κύ­ει, λαμ­βά­νο­ντας τα απα­ραί­τη­τα μέτρα για να τα απο­φύ­γου­με και να προ­στα­τευ­τού­με. Οι συνη­θέ­στε­ροι εξάλ­λου λόγοι που ένα φίδι θα βρε­θεί μέσα στην οικία μας ή σε άλλον κλει­στό χώρο, είναι είτε για­τί έχει ανα­κα­λύ­ψει κάποια πηγή τρο­φής, είτε για­τί θέλει να βρει μια κρυ­ψώ­να για να ξεκου­ρα­στεί.

Τέλος, σύμ­φω­να με την οργά­νω­ση, λόγω της σύν­θε­σης του δηλη­τη­ρί­ου των φιδιών στην Ελλά­δα, μετά από ένα δηλη­τη­ριώ­δες δάγκω­μα δια­θέ­του­με υπε­ραρ­κε­τό χρό­νο ώστε να επι­σκε­φτού­με εγκαί­ρως ένα νοσο­κο­μείο για τις πρώ­τες βοή­θειες. Εξαί­ρε­ση απο­τε­λεί η περί­πτω­ση δαγκώ­μα­τος στον λαι­μό ή στο κεφά­λι, λόγω του ότι κατά τον σχη­μα­τι­σμό οιδή­μα­τος ενδέ­χε­ται να προ­κλη­θεί από­φρα­ξη της ανα­πνευ­στι­κής οδού, όπως και η περί­πτω­ση ανα­φυ­λα­κτι­κής αντί­δρα­σης, όπως συνέ­βη με τη γυναί­κα στη Θεσσαλονίκη.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο