Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Αντρέ Σεγκόβια, η σημαντικότερη προσωπικότητα στην ιστορία της κιθάρας

Στις 21 Φεβρουαρίου 1893 γεννιέται ο  Ισπανός βιρτουόζος της κιθάρας Αντρέ Σεγκόβια στο Λινάρες της Ανδαλουσίας, μια κωμόπολη στα νότια της Ισπανίας κοντά στη Γρανάδα και πέθανε στη Μαδρίτη στις 2 Ιουνίου 1987.

Υπήρξε ένας από τους κορυφαίους μουσικούς εκτελεστές του 20ού αιώνα και αναμφισβήτητα η σημαντικότερη προσωπικότητα στην ιστορία της κιθάρας

Ο Σεγκόβια ήταν από τους ελάχιστους καλλιτέχνες που μπορούσε να επικοινωνεί με το κοινό και κυριολεκτικά να το συναρπάζει. Διέθετε αυτό το χάρισμα που οι Ισπανοί ονομάζουν ‘ντουέντε’.

Από την ηλικία των 14 ετών άρχισε να δίνει κονσέρτα σε όλο τον κόσμο. Από τις πρώτες χώρες που επισκέφθηκε, ήταν η Σοβιετική Ενωση και στη συνέχεια οι Ηνωμένες Πολιτείες. Μέχρι το τέλος της ζωής του, συνέχισε τις εμφανίσεις του.

Διασκεύασε για κιθάρα πολλά κομμάτια κλασικής και σύγχρονης μουσικής. Εξαιρετικής έμπνευσης θεωρούνται οι διασκευές του σε έργα των Μπαχ και Χέντελ. Ανέδειξε την κιθάρα σε όργανο του σοβαρού κλασικού ρεπερτορίου.

Η μουσική κληρονομιά του Σεγκόβια είναι τεράστια. Πέρα από τους δεκάδες δίσκους, έχει αφήσει πίσω του πολλές μεταγραφές, μελέτες, άρθρα, σπουδές.

Ο Σεγκόβια τιμήθηκε για τη γενικότερη προσφορά του στη μουσική με 14 χρυσά μετάλλια και μεγαλόσταυρους σε διάφορες χώρες του κόσμου, ονομάστηκε επίτιμος διδάκτορας σε 9 πανεπιστήμια ενώ σε 3 πόλεις πήρε τον τίτλο του επίτιμου πολίτη. Πέθανε σε ηλικία 94 ετών, κάνοντας εμφανίσεις μέχρι τέλους και αποτελεί ένα από αυτά τα ‘ιερά τέρατα’  που η διαδρομή και το έργο τους σφράγισαν ανεξίτηλα τον αιώνα που έζησαν.