Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Απίστευτος, εκπληκτικός, μοναδικός ο Ολυμπιακός!

Απί­στευ­τος, εκπλη­κτι­κός, μονα­δι­κός! Ο Ολυ­μπια­κός «τρέ­λα­νε» για άλλη μία φορά φέτος την ποδο­σφαι­ρι­κή Ευρώ­πη, «κούρ­σε­ψε» το Villa Park με το εκπλη­κτι­κό 4–2 επί της Άστον Βίλα στον πρώ­το ημι­τε­λι­κό του Europa Conference League, πήρε πολύ μεγά­λο προ­βά­δι­σμα και πλέ­ον «αγγί­ζει» τον τελι­κό της 29ης Μαΐ­ου που θα διε­ξα­χθεί στην OPAP Arena. Κόντρα στην 4η ομά­δα της εφε­τι­νής Premier League, ο Ολυ­μπια­κός άρι­στα στη­μέ­νος τακτι­κά και παρά τα μικρο­λα­θά­κια του, επέ­βαλ­λε το δικό του τέμπο και πήρε ένα ιστο­ρι­κό διπλό, χάρις το χατ-τρικ του Αγιούμπ Ελ Καα­μπί (16’, 28’, 56’ πέν.) και το γκολ του Σαντιά­γο Έσε (67’). Η Βίλα ισο­φά­ρι­σε προ­σω­ρι­νά σε 2–2 με τους Γουότ­κινς (45’+1’) και Ντια­μπί (52’), έχα­σε πέναλ­τι (δοκά­ρι κι άουτ) με τον Ντί­αζ, όμως η βρα­διά ήταν κατα­κόκ­κι­νη. Και σε μία εβδο­μά­δα (9/5, 22:00) στη ρεβάνς στο «Γ. Καραϊ­σκά­κης», ο Ολυ­μπια­κός έχει την ιστο­ρι­κή ευκαι­ρία να «σφρα­γί­σει» για πρώ­τη φορά στην Ιστο­ρία του την πρό­κρι­ση σε τελι­κή ευρω­παϊ­κής διοργάνωσης.

Ο Ολυ­μπια­κός ξεκί­νη­σε με πίε­ση ψηλά για να δυσκο­λέ­ψει τις προ­σπά­θειες των παι­κτών της Βίλα, όμως οι γηπε­δού­χοι ήταν εκεί­νοι που έχα­σαν την πρώ­τη μεγά­λη ευκαι­ρία στο 6’, όταν ο Ρότζερς βρή­κε χώρο και πλά­σα­ρε απ’ το ύψος της περιο­χής, όμως ο Τζο­λά­κης με εντυ­πω­σια­κή επέμ­βα­ση έδιω­ξε σε κόρ­νερ με τα ακρο­δά­κτυ­λά του.

Στο 9ο λεπτό ο Μπέι­λι βρή­κε δίχτυα, όμως το γκολ του ακυ­ρώ­θη­κε, καθώς είχε προη­γη­θεί επι­θε­τι­κό φάουλ του Λαγκλέ πάνω στον Ιμπό­ρα, ενώ στο 16’ ο Ολυ­μπια­κός άνοι­ξε το σκορ στην πρώ­τη μεγά­λη στιγ­μή του στο ματς. Από μπα­λιά του Τσι­κί­νιο, η μπά­λα κατέ­λη­ξε στον Ελ Καα­μπί που σκό­ρα­ρε με εξαι­ρε­τι­κό τελεί­ω­μα. Το γκολ του στην αρχή ακυ­ρώ­θη­κε ως οφσάιντ όμως μετά από έλεγ­χο του VAR φάνη­κε πως ο Κας κάλυ­πτε τον Μαρο­κι­νό και το τέρ­μα του κατα­κυ­ρώ­θη­κε για το 1–0 του Ολυμπιακού!

Η επι­κή βρα­διά των «ερυ­θρό­λευ­κων» είχε και συνέ­χεια… Στο 28’ έπει­τα από κλέ­ψι­μο της μπά­λας ψηλά από τον Ρέτσο και τακου­νά­κι του Τσι­κί­νιο, ο Ποντέν­σε έβγα­λε μία κατα­πλη­κτι­κή «σκα­φτή» μπα­λιά προς τον Ελ Καα­μπί, ο οποί­ος απέ­φυ­γε με ντρί­μπλα τον γκολ­κί­περ και πλά­σα­ρε για το 2–0 του Ολυ­μπια­κού που «πάγω­σε» ακό­μη περισ­σό­τε­ρο το «Villa Park».

Ο Ολυ­μπια­κός συνέ­χι­σε να «χτυ­πά­ει» την αγγλι­κή ομά­δα στην κόντρα σαν… κόμπρα. Στο 39’ μετά από άλλο ένα κλέ­ψι­μο ψηλά, ο Φορ­τού­νης πήγε σε ατο­μι­κή προ­σπά­θεια και σε ένα σουτ που έφυ­γε ελά­χι­στα άουτ.

Δευ­τε­ρό­λε­πτα πριν απ’ τη λήξη του ημι­χρό­νου, στη μονα­δι­κή αδρά­νεια της άμυ­νας του Ολυ­μπια­κού, η Άστον Βίλα μεί­ω­σε σε 1–2. Από γρή­γο­ρη αντε­πί­θε­ση των Άγγλων κι ωραία ασίστ του Ντια­μπί προς τον Όλι Γουότ­κινς, ο φορ των γηπε­δού­χων πλά­σα­ρε εύστο­χα στη γωνία του Τζο­λά­κη, μειώ­νο­ντας για τους «βίλα­τζερς».

Το δεύ­τε­ρο ημί­χρο­νο καθυ­στέ­ρη­σε να ξεκι­νή­σει για αρκε­τά λεπτά, καθώς υπήρ­ξε ένα πρό­βλη­μα με έναν οπα­δό της Άστον Βίλα, ο οποί­ος υπέ­στη καρ­δια­κή ανα­κο­πή κι έγι­νε αμέ­σως δια­κο­μι­δή του στο νοσοκομείο.

Η Άστον Βίλα μπή­κε δυνα­τά το δεύ­τε­ρο ημί­χρο­νο και στο 52’ ο Μού­σα Ντια­μπί (από ασίστ του Μπέι­λι) έφε­ρε το ματς στα ίσα με πολύ δυνα­τό, δια­γώ­νιο σουτ που αιφ­νι­δί­α­σε τον Τζολάκη.

Ο Ολυ­μπια­κός όμως ήταν ξανά εκεί για να «απα­ντή­σει» άμε­σα. Στο 55’ από κόρ­νερ του Ποντέν­σε, ο Ρέτσος έπια­σε την κεφα­λιά με την μπά­λα να βρί­σκει στο χέρι του Λουίζ. Ο Ιτα­λός ρέφε­ρι Μάρ­κο Γκουί­ντα έδει­ξε αμέ­σως την παρά­βα­ση κι ο Ελ Καα­μπί δεν αστό­χη­σε, δίνο­ντας ξανά προ­βά­δι­σμα στον Ολυ­μπια­κό με 3–2 στο 56’ και υπο­γρά­φο­ντας ένα τρο­με­ρό χατ-τρικ!

Το «μαγι­κό» βρά­δυ του Ολυ­μπια­κού είχε και συνέ­χεια. Στο 67’ ο Έσε βρή­κε χώρο έξω απ’ την περιο­χή και δοκί­μα­σε το σουτ, η μπά­λα κόντρα­ρε πάνω στον Κόν­σα κι αιφ­νι­δί­α­σε τον Όλσεν για το 4–2 των Πει­ραιω­τών, που έκα­ναν το Villa Park να… σιγή­σει ξανά!

Στο 81’ ένα λάθος του Κάρ­μο και το άτσα­λο μαρ­κά­ρι­σμά του πάνω στον Ντου­ράν, έφε­ρε ένα πέναλ­τι για την Άστον Βίλα, με τον Ντού­γκλας Λουίζ να ανα­λαμ­βά­νει την εκτέ­λε­ση στο 83’, όμως η εκτέ­λε­σή του χτύ­πη­σε στην εξω­τε­ρι­κή πλευ­ρά του δοκα­ριού κι έφυ­γε άουτ, με τον Ολυ­μπια­κό να δια­τη­ρεί ως το τέλος το προ­βά­δι­σμα των δύο τερ­μά­των και το ιστο­ρι­κό 4–2.

Διαι­τη­τής: Μάρ­κο Γκού­ι­ντα (Ιτα­λία)
Κίτρι­νες: 83’ Ντια­μπί — 83’ Ροντινέι

Οι συν­θέ­σεις των δύο ομάδων:

ΑΣΤΟΝ ΒΙΛΑ (Ουνάι Έμε­ρι): Όλσεν, Κας, Κόν­σα, Λαν­γκλέ, Ντιν, Μπέι­λι (85’ Τζα­νιό­λο), Μαγκίν, Λουίζ, Ρότζερς (74’ Ντου­ράν), Ντια­μπί (84’ Ιρο­ε­μπου­νάμ), Γουότκινς.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Χοσέ Λουίς Μεντι­λί­μπαρ): Τζο­λά­κης, Ροντι­νέι, Ρέτσος, Κάρ­μο, Ορτέ­γκα (46’ λ.τρ. Ρίτσαρντς), Ιμπό­ρα, Έσε, Τσι­κί­νιο, Φορ­τού­νης, Ποντέν­σε (70’ Όρτα), Ελ Κααμπί.

Υποδοχή-αποθέωση

Εκα­το­ντά­δες φίλα­θλοι του Ολυ­μπια­κού βρέ­θη­καν σήμε­ρα το πρωί στο αερο­δρό­μιο «Ελευ­θέ­ριος Βενι­ζέ­λος» και απο­θέ­ω­σαν την απο­στο­λή του Ολυ­μπια­κού που επέ­στρε­ψε θριαμ­βεύ­τρια λίγο μετά τις 07:00 από την Αγγλία.

Ο Ολυ­μπια­κός, σε μία μαγι­κή βρα­διά στο Μπέρ­μιγ­χαμ, υπέ­τα­ξε με σκορ 4–2 την Άστον Βίλα στον πρώ­το μετα­ξύ τους ημι­τε­λι­κό στο Conference League και δημιούρ­γη­σε δεδο­μέ­να πρό­κρι­σης στον τελι­κό που θα φιλο­ξε­νη­θεί στις 29 Μαί­ου στην Opap Arena στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Να σημειω­θεί ότι αυτή ήταν η πρώ­τη ήττα της Άστον Βιλα στην Ευρώ­πη στο γήπε­δό της την τρέ­χου­σα σεζόν, μετρώ­ντας έως χθες έξι νίκες στο «Villa Park» σε ισά­ριθ­μους αγώ­νες, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των προ­κρι­μα­τι­κών, ενώ ήταν η τέταρ­τη επι­τυ­χία του Ολυ­μπια­κού σε 21 επι­σκέ­ψεις στην Αγγλία (1 ισο­πα­λία και 16 ήττες).

Οι φίλα­θλοι του Ολυ­μπια­κού, οι οποί­οι βρέ­θη­καν για μία ακό­μα φορά φέτος στο αερο­δρό­μιο για να υπο­δε­χθούν και να απο­θε­ώ­σουν τους παί­κτες και τον προ­πο­νη­τή του Ολυ­μπια­κού, έστη­σαν ένα νέο «πάρ­τι» ζητώ­ντας τον ευρω­παϊ­κό τίτλο.

Η ρεβάνς με την Άστον Βίλα είναι προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη για την ερχό­με­νη Πέμ­πτη (9/5) στο στά­διο «Γ. Καραϊσκάκης».

Τον έτε­ρο ημι­τε­λι­κό η Φιο­ρε­ντί­να κέρ­δι­σε στις καθυ­στε­ρή­σεις 3–2 την Μπριζ στη Φλω­ρε­ντία. Οι δύο ομά­δες θα ανα­με­τρη­θούν στη Μπριζ μία ημέ­ρα νωρί­τε­ρα (8/2).

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΙΔΕΕΣ και «ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ» που άλλα­ξαν το ποδό­σφαι­ρο – Γιάν­νης Γεωργάκης

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο