Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Απελευθέρωση Ελλήνων στρατιωτικών: «Θαύμα», «Δικαίωση» ή αντιθέσεις και συμμαχίες;

Σχολιάζει ο Ηρακλής Κακαβάνης //

«Θαύμα» η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία, ανέκραξε πρώτα ο Πάνος Καμμένος, και μάλιστα της Παναγίας της Ελευθερώτριας. Λίγο μετά ακολούθησε ο Πατριάρχης Κωνσταντιινουπόλεως Βαρθολομαίος και φυσικά ο Αρχιεπίσκος Ιερώνυμος (δώρο Παναγιάς). Η δε κυβέρνηση πανηγυρίζει για τη νίκη του δικαίου και της υπεύθυνης διπλωματικής πολιτικής της.

Κυβέρνηση και Εκκλησία, εξυπηρετώντας αμφότεροι δικές τους αλλά και κοινές σκοπιμότητες, κρύβουν  τη «μεγάλη εικόνα» της όξυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, της εμπλοκής της χώρας στους επικίνδυνους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, τις αντιθέσεις και τα παζάρια στην περιοχή, μέρος των οποίων αποτελεί και η χτεσινή κίνηση από τη μεριά της Τουρκίας (Ευθύς εξαρχής ήταν φανερό πως οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί ήταν πιόνια στη σκακιέρα των αντιθέσεων).

Στον οικονομικό πόλεμο ΗΠΑ – Τουρκίας ο Ερντογάν ψάχνει συμμάχους και προσπαθεί να προσεταιριστεί τους Ευρωπαίους εκμεταλλευόμενος τις αντιθέσεις στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, και με δεδομένο ότι παράταση της κράτησής τους θα απέβαινε σε βάρος του, οι οι Έλληνες στρατιωτικοί αποφυλακίστηκαν (ήρθε η στιγμή να αξιοποιήσει τα «πιόνια»).

(Σε μια προσπάθεια να επανασυνδεθεί με την Ευρώπη, ο Ερντογάν, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ)

Ταυτόχρονα, ίσως είναι κι ένα βήμα της Τουρκίας σε μια εύσχημη υποχώρηση της Τουρκίας στις πιέσεις που δέχεται. Έτσι σε εύλογο χρόνο πιθανά να ακολουθήσει η άρση των απαγορεύσεων στον αμερικανό πάστορα. Κάτι που δε θα μπορούσε να γίνει σήμερα (απορρίφθηκε σχετικό αίτημα)  και για λόγους συμβολισμού. Θα έμοιαζε με άτακτη υποχώρηση της Τουρκίας.

(Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως αναμένει ότι τα προβλήματα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που συνέβαλαν στην πτώση της τουρκικής λίρας σε ιστορικό χαμηλό, θα επιλυθούν, όμως η Ουάσινγκτον πρέπει να σταματήσει τις προσπάθειες να επηρεάσει την τουρκική δικαιοσύνη).

Η θετική εξέλιξη κάθε άλλο δηλαδή παρά κρύβει – όπως επιχειρούν από χτες τα κυβερνητικά στελέχη – τις ευθύνες της όλο το προηγούμενο διάστημα που ακολούθησε το δρόμο του εφησυχασμού, της συγκάλυψης, των διαβεβαιώσεων ότι το πρόβλημα θα λυθεί γρήγορα και, όταν η πραγματικότητα τη διέψευσε, της εναπόθεσης των ελπίδων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, επιχειρώντας να κρύψει από την εργατική τάξη και το λαό πως η όξυνση των αντιθέσεων μεταξύ ελληνικής και τουρκικής αστικής τάξης επιδρά και επηρεάζεται άμεσα από τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τους επικίνδυνους σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και ΕΕ.

_________________________________________________________________________________________________________

Ηρακλής Κακαβάνης –  Δημοσιογράφος – Συγγραφέας. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Από το 1991 έως το 2013 εργάστηκε στον Ριζοσπάστη. Από το 2013 αρθρογραφεί σε διαδικτυακά Μέσα. Από το 2010 συνεργάτης του περιοδικού «Θέματα Παιδείας».
Facebook