Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γουίλιαμ Σόμερσετ Μομ, πολυδιαβασμένος Άγγλος συγγραφέας

Στις 26 Ιανουαρίου 1874 γεννήθηκε ο Γουίλιαμ Σόμερσετ Μομ, Άγγλος συγγραφέας από τους δημοφιλέστερους και πιο καλοπληρωμένους της δεκαετίας του 1930, γνώρισε μεγάλη επιτυχία με τα θεατρικά του έργα και έγινε πασίγνωστος για τα διηγήματά του.

Γεννήθηκε στο Παρίσι. Έχασε τους γονείς του σε ηλικία δέκα ετών και μεγάλωσε με έναν συναισθηματικά απόμακρο θείο.  Σπούδασε γιατρός και άσκησε το επάγγελμα σε μια φτωχή συνοικία του Λονδίνου. Από την εμπειρία του αυτή, συγκέντρωσε το υλικό για το πρώτο μυθιστόρημά του «Η Λίζα από το Λέμπεθ».  Η εμπορική επιτυχία αυτής της πρώτης του νουβέλας, που εκδόθηκε το 1897, τον ώθησε να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη συγγραφή.

Πολέμησε στον Α` Παγκόσμιο Πόλεμο,  ως πράκτορας της αγγλικής μυστικής υπηρεσίας. Ταξίδεψε πολύ, μεταξύ άλλων στην Ινδία και στη Νοτιοανατολική Ασία. Τα ταξίδια του εμπλούτισαν τα διηγήματά του και τα μυθιστορήματά του, αλλά και τα καθαρά ταξιδιωτικά του έργα.

Από τα μυθιστορήματα, τα σημαντικότερα είναι η “Ανθρώπινη δουλεία” (1945), το “Φεγγάρι και οι έξι πένες” (1919) και η “Κόψη του ξυραφιού” (1945). Από τα διηγήματά του ξεχωρίζουν αυτά που αναφέρονται στη ζωή των Δυτικών, κυρίως Βρετανών, αποικιοκρατών στην Άπω Ανατολή. Η “Βροχή”, τα “Χνάρια στη ζούγκλα”, ο “Απομακρυσμένος σταθμός”, από τα καλύτερα του είδους τους, εκφράζουν το συναισθηματικό φορτίο των ηρώων τους εξαιτίας της απομόνωσής τους.

Στο μυθιστόρημά του «Στην κόψη του ξυραφιού», αποτυπώνονται οι προσπάθειες να απελευθερωθεί από την ποταπότητα των αστικών κανόνων ζωής. Ενα από τα πιο γνωστά έργα του είναι το «Φορτίο των ανθρώπινων παθών», όπου επιχειρεί μια εις βάθος ψυχολογική διείσδυση στον ήρωά του.

Το έργο του Μομ αναπτύχθηκε στην κατεύθυνση του κριτικού ρεαλισμού, ενώ τα βιβλία του είναι γεμάτα με ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις πάνω στη δημιουργική πορεία και περιέχουν μια σειρά διορατικές λογοτεχνικές εκτιμήσεις.

Πέθανε στη Νίκαια της Νότιας Γαλλίας το 1965.

Μετάβαση στο περιεχόμενο