Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Δ. Γόντικας: Άθλος είναι ότι σήμερα το ΚΚΕ είναι όρθιο και ανυπότακτο, στις επάλξεις του αγώνα

Στην εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 103 χρόνων από την ίδρυση του Κόμματος όπου προβάλλεται το ντοκιμαντέρ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ, «Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά» μίλησε ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η ομιλία έχει ως εξής:

«Αυτές τις μέρες συμπληρώθηκαν 103 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ. Βαδίζουμε ήδη στον δεύτερο αιώνα ζωής και δράσης με πολλά εφόδια και μεγάλες προσδοκίες.

Με τα εφόδια του αιώνα που διανύσαμε και δεν είναι λίγα. Τα καταγράψαμε, τα ταξινομήσαμε, τα αξιολογήσαμε και τα εμπλουτίσαμε με σπουδαία συμπεράσματα για ένα νέο ξεκίνημα στο μεγάλο μας ταξίδι. Αναδείξαμε την παρουσία του ΚΚΕ στην πολιτική και κοινωνική ζωή ως φορέα καινοτόμων ιδεών, ως πρωτοπόρας οργανωμένης δύναμης που εμπνέεται από την κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Γράψαμε Ιστορία, συνεχίζουμε και θα νικήσουμε.

Προχωράμε με οδηγό τη θεωρία μας, τη θεωρία του επιστημονικού σοσιαλισμού. Εμπλουτισμένη με νέα γνώση και σπουδαία διδάγματα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση τον 20ό αιώνα, μας φωτίζει τον δρόμο, το τέλος του μακρινού αυτού ταξιδιού και την αρχή μιας νέας εποχής. Την εποχή του σοσιαλισμού – κομμουνισμού.

Το βαθύ σκοτάδι της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που μας περιβάλλει δεν το προσπερνάμε αβασάνιστα. Ξέρουμε όμως ότι το πιο βαθύ σκοτάδι είναι το πιο κοντινό στην αυγή, κοντά στο ξημέρωμα. Και η αυγή, το ξημέρωμα, δεν αναστέλλεται, δεν καταργείται. Παίρνουμε κι εμείς τα μέτρα μας για να “γεννούν τα σκοτάδια φως”.

Στην πορεία μας αυτή, στον αγώνα που διεξάγουμε, με όλους τους λαούς του κόσμου, μας οπλίζει με πρόσθετη θέληση η ακλόνητη πίστη μας στην ακατανίκητη δύναμη της εργατικής τάξης, του εργαζόμενου λαού.

Μάρτυράς μας είναι η ίδια η Ιστορία της ταξικής πάλης στον 20ό αιώνα, η οποία δεν υποτάσσεται και δεν πειθαρχεί σε καπιταλιστικούς νόμους και διατάγματα. Είναι η κινητήρια δύναμη της Ιστορίας. Πότε ορμητικά, άλλοτε με βήματα αργά ή με προσωρινά πισωγυρίσματα, άλλοτε ως υπόγειο ρεύμα και ασίγαστα, μα πάντα ανατρεπτικά. “Πολιτεία ανυπότακτη”, ποτάμι βουερό, ασταμάτητο. “Το ακούμε ως και μέσα στον ύπνο μας”. Οι αγώνες της εργατικής τάξης και άλλων λαϊκών στρωμάτων που ζούμε σήμερα είναι πολύ σημαδιακοί και ελπιδοφόροι. Είναι μια μικρή εικόνα του μέλλοντος.

Τίποτα δεν είναι αδύνατο, όταν ο λαός παίρνει τις αποφάσεις του. Και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να γίνει συνείδηση και πράξη το σύνθημα πως “Μόνον ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής σε συμπόρευση με το ΚΚΕ”. Οργανωμένος και αποφασισμένος ο λαός, με το ΚΚΕ μπροστάρη, μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω, να καταγράψει άθλους.

Άθλος ήταν όταν, σε συνθήκες σκλαβιάς και δουλειάς ήλιο με ήλιο, κατακτήθηκε το 8ωρο, η Κοινωνική Ασφάλισης, η φροντίδα για την υγεία της οικογένειας και της μόρφωσης των παιδιών της. Άθλος ήταν η Εθνική Αντίσταση, όπου ο λαός έγινε κυρίαρχος της τύχης του και έφτασε στα πρόθυρα της εξουσίας. Άθλος ήταν η κατοπινή αντίστασή του με τον τρίχρονο αγώνα του ΔΣΕ να μην υποταχθεί στις αλυσίδες που χάλκευαν τα ντόπια αφεντικά με τους ιμπεριαλιστές συμμάχους τους.

Άθλος είναι ότι σήμερα το ΚΚΕ είναι όρθιο και ανυπότακτο, στις επάλξεις του αγώνα.

Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι,

Οι ρίζες του ΚΚΕ είναι πολύ βαθιές και γερές. Η Μακρόνησος που σήμερα θα παρακολουθήσουμε μέσα από το ντοκιμαντέρ είναι μία από αυτές. όπως είναι και η Γιούρα, οι δεκάδες φυλακές και τόποι εξορίας, οι τόποι εκτελεσμένων και οι δοξασμένες βουνοκορφές.

Είναι στέρεοι κρίκοι που συνδέουν το χθες με το σήμερα και το αύριο. Είναι κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης και της ανειρήνευτης σύγκρουσης δύο κόσμων. Του κόσμου της προόδου και του σοσιαλισμού και του κόσμου της αντίδρασης, της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης, του παρασιτισμού.

Για αυτό και τιμάμε με περίσσιο σεβασμό και περηφάνια όλες αυτές τις στιγμές και θα συνεχίσουμε να υψώνουμε μνημεία και μουσεία αντάξια της θυσίας και του ηρωισμού των αγωνιστών που έζησαν και δημιούργησαν τις μεγάλες αυτές στιγμές στην Ιστορία της ταξικής πάλης. Τιμάμε, διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε, αλλά και υπερασπιζόμαστε την ιστορική αλήθεια από τη συκοφαντία, τη διαστρέβλωση και παραχάραξη της Ιστορίας για να διαβρώνονται συνειδήσεις και να επιβάλλονται η υποταγή και η παραίτηση.

Τι ήταν η Μακρόνησος; Όσοι έζησαν πάνω εκεί την αποκαλούν “Νταχάου της Μεσογείου”.

Τι έγινε εκεί θα το δούμε σε λίγο μέσα από το ντοκιμαντέρ.

Αυτό που θα θέλαμε εισαγωγικά να υπογραμμίσουμε είναι το εξής. Η Μακρόνησος δεν είναι ένα ιστορικό γεγονός που πέρασε. Δεν είναι κάτι που αφορά το χθες και επομένως δεν ενδιαφέρει το σήμερα και το αύριο. Αυτά τα λένε όσοι θέλουν να σκεπάσουν την ενοχή τους, να κρύψουν τους πραγματικούς τους σκοπούς και να ξαναγράψουν την Ιστορία στα μέτρα τους.

Μας λένε συνήθως ότι μπροστά μας έχουμε την “4η βιομηχανική επανάσταση” την “πράσινη ανάπτυξη” και την “ψηφιακή οικονομία” και πρέπει να ασχοληθούμε με το λαμπρό μέλλον που φέρνουν. Ναι, κύριοι, ακριβώς αυτό συζητάμε. Μόνο που το πρόβλημα αυτό δεν είναι καινούργιο. Ήταν και χθες, είναι και σήμερα και είναι το κεντρικό πρόβλημα της πολιτικής. Μόνο που δεν λέτε την αλήθεια και κρύβετε τα σχέδια που έχετε για το μέλλον. Μεγαλύτερες αλυσίδες για το λαό, ασυδοσία και μεγαλύτερα προνόμια και κέρδη για τους εκμεταλλευτές του λαού, τα μονοπώλια, το μεγάλο κεφάλαιο, συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και ληστρικούς, αιματηρούς πολέμους, ψέμα και απάτη. Γιατί, όπως και τότε, έτσι και τώρα, σκέφτεστε την επόμενη μέρα, έχοντας στο μυαλό σας και στην πράξη το πώς θα διασωθεί η δικτατορία του κεφαλαίου.

Αλήθεια, τι λέγανε στη Μακρόνησο; Ότι ο αγώνας του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, που απελευθέρωσε την Ελλάδα από την τριπλή φασιστική κατοχή, ήταν προδοτικός, ξενοκίνητος. Η θέληση του λαού να χαρεί τη λευτεριά του, να ζήσει καλύτερες μέρες ως κυρίαρχος της τύχης του ήταν πράξη εχθρική, κατά της πατρίδας. Ότι οι δοσίλογοι, οι συνεργάτες του κατακτητή, οι μαυραγορίτες, οι απόντες από τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα ήταν οι πατριώτες και οι υπερασπιστές της ελευθερίας και της προόδου. Όλοι αυτοί που βάλθηκαν με τη βία να αναμορφώσουν με τα “εθνικά ιδεώδη” τους αγωνιστές της Αντίστασης. Ότι οι Εγγλέζοι και οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές, οι σύμμαχοί τους, ήρθαν για να σώσουν την Ελλάδα από τους ΕΑΜοβούλγαρους.

Αυτά και πολλά άλλα έλεγαν πάνω στη Μακρόνησο, ως προέκταση του βούρδουλα και με τελικό σκοπό τη δήλωση μετανοίας και την αποκήρυξη ιδεών, αρχών, ιερών και όσιων, να αμαυρώσουν την άσβεστη λάμψη που είχαν το ΚΚΕ και ο ΔΣΕ στις λαϊκές συνειδήσεις.

Και ήταν όλοι μαζί. Όλα τα αστικά κόμματα, χωρίς εξαίρεση και με τις ευλογίες της τότε ηγεσίας της Εκκλησίας.

Σήμερα, σε διαφορετικές συνθήκες, τα ίδια επαναλαμβάνετε, με άλλα μέσα, με άλλα λόγια. Οι εκμεταλλευτές του λαού, οι ληστές του μόχθου του και του πλούτου που παράγει, αναγορεύονται σε φορείς της προόδου, είναι οι καινοτόμοι. Ότι οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές και το NATO, που μετέτρεψαν την Ελλάδα σε πολεμικό προγεφύρωμα, είναι παράγοντες ειρήνης και υπερασπιστές της εθνικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Ότι οι διεκδικήσεις των εργατών, του λαού για σταθερή δουλειά, με δικαιώματα και ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο είναι ξεπερασμένα, λαϊκισμός ή υπονομεύουν την εθνική προσπάθεια για μια ανταγωνιστική οικονομία, ότι ο σοσιαλισμός – κομμουνισμός είναι συνώνυμο του φασισμού και πολλά άλλα. Και ότι ο νόμος και η τάξη είναι ο όρος για μια ευνοούμενη πολιτεία.

Να ποιο είναι το πολιτικό πρόβλημα και του χθες και του σήμερα. Τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας: Για το λαό ή για τα μονοπώλια. Αυτά τα πράγματα δεν συμβιβάζονται. Αυτή η αντίθεση δεν γεφυρώνεται και η σύγκρουση είναι καθημερινή και αναπόφευκτα θα κορυφωθεί. Είναι η ασυμβίβαστη πάλη του παλιού και του νέου, για την εργατική εξουσία, τα συμφέροντα του λαού.

Ακριβώς αυτή την προοπτική θέλετε να ματαιώσετε μαζί με τους συμμάχους σας. Αυτό επιχειρήσατε και στην Μακρόνησο και θέλετε να κρύψετε ακριβώς αυτό. Ότι ιστορικά, ηθικά και πολιτικά οι αγωνιστές της Μακρονήσου έχουν δικαιωθεί. Υπερασπίζονταν με την ίδια τους τη ζωή αυτό που έζησαν και γνώρισαν ως πρωταγωνιστές. Τη δύναμη του λαού, όταν παλεύει για τα δικά του συμφέροντα. Υπεράσπιζαν αρχές και αξίες που γεννούσε αυτός ο αγώνας, την περηφάνια, τη λεβεντιά, την αντοχή, την ανιδιοτέλεια και τον ηρωισμό των πιο μεγάλων πράξεων για την κοινωνική απελευθέρωση, υπερασπίζονταν τα αδέρφια τους στον ΔΣΕ, απέναντι στον κόσμο της εκμετάλλευσης, της αγριότητας των βασανιστών, των δοσίλογων, των εκπροσώπων ενός διεφθαρμένου και σάπιου συστήματος. Συμπεράσματα πολύ χρήσιμα για το σήμερα.

Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι,

Οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ χρειάστηκε -και προς τιμήν τους- να περπατήσουν πάνω στη Μακρόνησο απ’ άκρη σ’ άκρη.

Να πατήσουν τα χώματα που πάτησαν οι Μακρονησιώτες αγωνιστές. Να συνομιλήσουν μαζί τους πάνω στη Μακρόνησο.

Να ακουμπήσουν τα βασανισμένα κορμιά τους.

Να φορέσουν, όπως λέει κι ο ποιητής, “τις ίδιες χειροπέδες που φόρεσαν”.

Το γεγονός αυτό πιστεύουμε πως συνέβαλε να δημιουργηθεί ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ που αξίζει τον έπαινο μας.

Το ντοκιμαντέρ:

– Βασίζεται σε ζωντανές μαρτυρίες όσων έζησαν τη φρίκη της Μακρονήσου.

– Μας δίνει για πρώτη φορά το σύνολο της Μακρονήσου μέσα από εικόνες της εποχής και σημερινές.

– Συμμετέχουν αξιόλογοι ηθοποιοί με τη φωνή τους.

– Έχει επενδυθεί με πρωτότυπη μουσική.

Τους ευχαριστούμε όλους και όλες από καρδιάς.

Ευχαριστούμε τους σεναριογράφους, την Νίκη Κυριαζή και τον Αλέξανδρο Βαλσαμή. Τον σκηνοθέτη Σήφη Στάμου και τους συνεργάτες του.

Τους ηθοποιούς που ενσάρκωσαν με τη φωνή τους «στιγμές τραγωδίας και μεγαλείου»:

– Σοντάκη Μαριάνθη – κεντρική αφηγήτρια

– Αντωνιάδη Δημήτρη

– Γερασιμίδου Ελένη

– Καζάκο Κώστα

– Καταλειφό Δημήτρη

– Κατσαμένη Δανάη

– Κιμούλη Γιώργο

– Κωνσταντίνου Ανδρέα

– Μαυρομάτη Ηλιάνα

– Μιχαηλίδη Πέρη

– Ορκόπουλο Παύλο

– Πάνου Θέμη

– Παπαδημητρίου Μάκη

– Στάνκογλου Γιάννη

Ευχαριστούμε, επίσης, για τη συμμετοχή τους τους

– Γιαννειό Προκόπη

– Ζουριδάκη Αλέξανδρο

– Κολοβό Βασίλη

– Μαμωνά Βασίλη

– Νάκη Δημήτρη

– Ξυλαρδιστό Δημοσθένη

– Τζουμάκη Δημήτρη

– Τον μουσικό Ανδρονιάδη Δημήτρη και τον μαέστρο Κολοβό Χρήστο.

– Τον μοντέρ Γκέκα Σωτήρη,

– Τον Αποστολίδη Άκη και τον Βαλεργάκη Άκη στη φωτογραφία.

– Τον Χαρμπαλή Παύλο στην ηχοληψία.

Σας ευχαριστούμε όλους και όλες.

Το ντοκιμαντέρ στη συνέχεια θα προβάλλεται από τις Κομματικές Οργανώσεις.

Καλή θέαση».

Πηγή: 902.gr