Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΗΠΑ: Μάθε δάσκαλε να σκοτώνεις…

Γράφει ο Ηρακλής Κακαβάνης //

… η ηθική της Άγριας Δύσης θέλει τους δασκάλους να πυροβολούν τους μαθητές

Διακόσια ενενήντα ένα (291) περιστατικά με πυροβολισμούς έχουν καταγραφεί σε αμερικανικά σχολεία από το 2013. Ήδη φέτος έχουν καταγραφεί 18 περιστατικά.

Οι ΗΠΑ είναι η μόνη καπιταλιστική ανεπτυγμένη(!;) χώρα παγκοσμίως όπου επαναλαμβάνονται συμβάντα με πυροβολισμούς σε σχολεία, όπως αυτό που σημειώθηκε χθες στη Φλόριντα.

«Πρόκειται για το 291ο περιστατικό με πυροβολισμούς σε σχολικό περιβάλλον από τις αρχές του 2013», κατήγγειλε η Σάνον Ουάτς ιδρύτρια της οργάνωσης “Moms Demand Action For Gun Sense in America” (Οι μητέρες απαιτούν μέτρα για τη λογική χρήση όπλων στην Αμερική) που μάχεται κατά της διάδοσης των όπλων.

Τα αμερικανικά σχολεία είναι ολοένα και λιγότερο προστατευμένα από την ένοπλη βία και οι Αμερικανοί μοιάζει να αποδέχονται την κατάσταση μοιρολατρικά. Μάλιστα τα περισσότερα περιστατικά με πυροβολισμούς σε σχολεία δεν βρίσκονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, μια ένδειξη του πόσο κοινό και διαδεδομένο θεωρείται πια το φαινόμενο.
***
Κάθε φορά, με αφορμή ένα παρόμοιο τραγικό περιστατικό, είτε σε σχολείο είτε αλλού, έρχεται στη διεθνή επικαιρότητα το ζήτημα της οπλοκατοχής και της «κουλτούρας βίας» που έχουν καλλιεργήσει σε βάθος χρόνων οι Αμερικανοί βιομήχανοι όπλων και το πανίσχυρο λόμπι οπλοκατοχής NRA, που είναι από τους βασικούς χρηματοδότες γερουσιαστών και βουλευτών και των δύο κομμάτων και από τους κύριους υποστηρικτές του νυν Προέδρου των ΗΠΑ , Ντόναλντ Τραμπ.

***

Πιστεύουν ότι η οπλοκατοχή ενισχύει τις πιθανότητες επιβίωσης (σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από τη βία, αποτέλεσμα των έντονων κοινωνικών αντιθέσεων). Κυκλοφορούν και οπλοφορούν παντού, στα πάρκα, στα σχολεία, στους εργασιακούς χώρους, ακόμη και στα κυβερνητικά κτίρια. Γι’ αυτό και κάθε χρόνο 37.000 Αμερικανοί σκοτώνονται από σφαίρες.

Από το 1968 … υπήρξαν 1.516.863 θάνατοι που σχετίζονται με όπλα στην αμερικανική επικράτεια. Από την ίδρυση των ΗΠΑ, υπήρξαν 1.396.733 θάνατοι λόγω πολέμου. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει του Αμερικανούς που σκοτώθηκαν κατά την Αμερικανική Επανάσταση, τον Πόλεμο του Μεξικού, τον Εμφύλιο Πόλεμο, τον ισπανικό-αμερικανικό πόλεμο, τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Πόλεμο της Κορέας, τον Πόλεμο του Βιετνάμ, τον Πόλεμο του Κόλπου, τον Πόλεμο στο Αφγανιστάν, τον Πόλεμο στο Ιράκ, καθώς και άλλες συγκρούσεις, μεταξύ άλλων στο Λίβανο, στη Γρενάδα, στον Παναμά, στη Σομαλία και στην Αϊτή.
***

Υπάρχουν τόσα όπλα (και τέτοια) στα χέρια πολιτών (και παιδιών) που ακόμη και αν κυκλοφορούν με αλεξίσφαιρα γιλέκα και ταξιδεύουν με τεθωρακισμένα, το πρόβλημα θα είναι υπαρκτό.

Και παρ’ όλα αυτά, αντί να γίνει κάποια σοβαρή συζήτηση σχετικά με τον έλεγχο των όπλων, για την περίπτωση των σχολείων υπάρχει ένας πολλαπλασιασμός νόμων και νομοσχεδίων που θα οπλίζουν τους δασκάλους και θα τους εκπαιδεύουν ώστε να μπορούν να σκοτώνουν τους μαθητές!!!

Ένα παράδειγμα αυτής της τάσης είναι η χρηματοδότηση από το ίδρυμα Buckeye Firearms των λεγόμενων «Faster» προγραμμάτων (ταχύτερος), που είναι τριήμερες εκπαιδευτικές συναντήσεις για δασκάλους από όλη τη χώρα. Εκτός από εκπαίδευση σκοποβολής σε στόχο, η μία μέρα της εκπαίδευσης είναι αφιερωμένη στην «ανάπτυξη της νοοτροπίας» ή ενίσχυσης της ετοιμότητας των εκπαιδευτικών να πυροβολούν μετά από αστραπιαίες αξιολογήσεις. Οι εκπαιδευόμενοι καλούνται να «κλείσουν τα μάτια τους και να φανταστούν τον μαθητή να εισέρχεται στην τάξη με ένα όπλο» και έπειτα διδάσκονται πώς να βρουν το θάρρος να σκοτώσουν τον μαθητή.

_________________________________________________________________________________________________________

Ηρακλής Κακαβάνης –  Δημοσιογράφος – Συγγραφέας. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Από το 1991 έως το 2013 εργάστηκε στον Ριζοσπάστη. Από το 2013 αρθρογραφεί σε διαδικτυακά Μέσα. Από το 2010 συνεργάτης του περιοδικού «Θέματα Παιδείας».
Facebook