Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κόσοβο: Τίμησαν τους σφαγείς του λαού της Γιουγκοσλαβίας, 20 χρόνια μετά το ΝΑΤΟικό μακελειό

Παρουσία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ – βασικού υπεύθυνου για το Νατοικό σφαγείο ενάντια στο λαό της Γιουγκοσλαβίας το 1999- Μπιλ Κλίντον και της αλλήστου μνήμης πρώην υπουργού εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, ολοκληρώθηκαν στο Κόσοβο οι εορτασμοί για τα «20 χρόνια ελευθερίας». 

Το κράτος-προτεκτοράτο του Κοσόβου εορτάζει φέτος την επέτειο των είκοσι ετών από την είσοδο των νατοϊκών δυνάμεων και την αποχώρηση του σερβικού στρατού και της αστυνομίας. Ο Κλίντον έφτασε στην Πρίστινα όπου έγινε δεκτός με στρατιωτικές τιμές. Ο ΥΠΕΞ του Κοσόβου Μπεχτζέτ Πατσόλι υποδέχθηκε τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ  με την φράση: «Καλωσορίσατε πρόεδρε Κλίντον. Το Κόσοβο αποτελεί την δική σας ιστορία επιτυχίας. Υπό την ηγεσία σας, πριν από είκοσι χρόνια, κερδήθηκε ο αγώνας εναντίον ενός τυραννικού καθεστώτος και υπέρ της ελευθερίας και γράφτηκε μία νέα σελίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας».  

Ο επονομαζόμενος «πρόεδρος» του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι (άλλοτε πολιτικός ηγέτης της παραστρατιωτικής τρομοκρατικής οργάνωσης του UCK), σε ειδική τελετή στο προεδρικό μέγαρο,  παρασημοφόρησε τον Κλίντον με το «παράσημο της ελευθερίας» που αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση για ξένους ηγέτες. Ο Κλίντον δήλωσε υπερήφανος που ως πρόεδρος των ΗΠΑ αντιστάθηκε «στην πολιτική των εθνικών εκκαθαρίσεων, τους διωγμούς και την δολοφονία αμάχων». Ο  πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε επίσης ότι αισθάνεται δικαιωμένος επισημαίνοντας ότι « σήμερα το Κόσοβο αποτελεί πρότυπο δημοκρατικού κράτους και αξίζει να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».   

CLINTON PRISTINA

Οι σφαγείς των Βαλκανίων Μπιλ Κλίντον και Μαντλίν Ολμπράϊτ, μαζί με τον “πρόεδρο” του Κοσόβου Χ. Θάτσι, στην Πρίστινα.

Ο πρώην πρόεδρος Κλίντον επισκέπτεται το Κόσοβο για τέταρτη φορά από το 1999 και είναι ιδιαίτερα  δημοφιλής στον αλβανικό πληθυσμό. Κεντρική λεωφόρος της Πρίστινα φέρει το όνομα του, ενώ το 2009 ανεγέρθη ανδριάντας του σε πλατεία της πόλης.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 20 χρόνια από την είσοδο των νατοϊκών δυνάμεων στο Κόσοβο πραγματοποιήθηκαν επίσης τα αποκαλυπτήρια ανδριάντα της  πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ. 

Θυμίζεται ότι, 20 χρόνια πριν, το Μάρτη του 1999, οι ιμπεριαλιστές σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ εξαπέλυσαν ανηλεείς βομβαρδισμούς ενάντια στο λαό της Γιουγκοσλαβίας. Η κόλαση των βομβαρδισμών διήρκησε 78 μέρες. Στη διάρκεια του βρώμικου πολέμου, χρησιμοποιήθηκαν 1.150 ΝΑΤΟικά υπερσύγχρονα μαχητικά, 21.000 τόνοι βομβών, χιλιάδες βόμβες ραδιενεργού απεμπλουτισμένου ουρανίου, «απαγορευμένες» (από τις διεθνείς συνθήκες) βόμβες βλημάτων διασποράς. Με αυτά τα μέσα βομβαρδίστηκαν πολυκατοικίες, γέφυρες, σχολεία, νοσοκομεία και μαιευτήρια, κομβόι προσφύγων, έως νεκροταφεία! Σκοτώθηκαν περίπου 3.000 άμαχοι (το 30% παιδιά), τραυματίστηκαν πάνω από 6.000 πολίτες, εκατοντάδες χιλιάδες έγιναν πρόσφυγες και εξαθλιώθηκαν οικονομικά κάπου 2.500.000 άλλοι. Επιπλέον, προκλήθηκαν τεράστιες καταστροφές σε βασικές υποδομές της χώρας και ανήκεστες βλάβες στο περιβάλλον μέσω της ρίψης τουλάχιστον 31.000 βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου, με στόχο την πειραματική δοκιμή νέων όπλων και την υπονόμευση της υγείας μελλοντικών γενεών.

yugoslavia 99