Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πιοτρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι, ο μεγαλύτερος δημιουργός του 19ου αιώνα

1893 – Πεθαίνει ο Πιοτρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι. Ρώσος συνθέτης, ο μεγαλύτερος δημιουργός του 19ου αιώνα. Γεννήθηκε στην πόλη Βοτκίνσκ στα δυτικά Ουράλια. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης. Παράλληλα με τις σπουδές του στη Νομική, ολοκλήρωσε τις μουσικές του σπουδές στο Ωδείο της Αγίας Πετρούπολης. Ενας από τους δασκάλους του ήταν ο φημισμένος συνθέτης και πιανίστας Αντον Ρουμπινστάιν. Εκτός από το πτυχίο της σύνθεσης, πήρε και το πτυχίο της ενορχήστρωσης.

Συνέχισε τις σπουδές του στο Ωδείο της Μόσχας, όπου γνώρισε τον μεγάλο δραματουργό Αλεξάντρ Οστρόβσκι. Κορυφή καλλιτεχνικού ρεαλισμού, η μουσική του Τσαϊκόφσκι ανήκει στα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ρωσικής κουλτούρας, μαζί με τα δημιουργήματα των Πούσκιν, Ντοστογιέφσκι, Τολστόι και Τσέχοφ.

Η μεγάλη ανθρωπιστική τέχνη του, που είχε καρποφόρα επίδραση σε πολλούς συνθέτες του τέλους του 19ου αιώνα, υπήρξε ανεξάντλητη πηγή υψηλών ρεαλιστικών παραδόσεων για τα προοδευτικά μουσικά δημιουργήματα. Εγραψε όλα τα είδη της κλασικής μουσικής και όλα με ιδιαίτερη επιτυχία.

Πηγή: Ριζοσπάστης