Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ώρα λογοδοσίας για τους εκλεγμένους στην Κούβα. Η λαϊκή εξουσία στην πράξη 

Επιμέλεια Πάνος Αλεπλιώτης // 

“Η συμμετοχή είναι το βασικότερο ζήτημα. Αλλιώς δεν μπορούμε να μιλάμε για λαϊκή εξουσία”

Από τις 1 Οκτωβρίου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου κράτησε ο κύκλος της ανοιχτής λογοδοσίας όλων των ανακλητών εκλεγμένων της Κούβας απέναντι στους ψηφοφόρους τους. 168.652 χιλιάδες συγκεντρώσεις λογοδοσίας έγιναν σε όλοι την χώρα όπου οι πολίτες καλέστηκαν να πουν δημόσια την γνώμη τους για τον τρόπο που οι εκλεγμένοι αλλά και οι υπηρεσίες ασκούν τα καθήκοντά τους.

 Όλα αυτά σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος της Κούβας.

Στις συγκεντρώσεις λογοδοσίας γίνεται συζήτηση για τα άμεσα προβλήματα που μπορούν να λυθούν τοπικά ή θα παραπεμφθούν σε ανώτερα ιστάμενες Αρχές. 

Το κυρίαρχο θέμα των συζητήσεων ήταν η εξοικονόμηση ενέργειας, ένα πρόβλημα που τους τελευταίους μήνες έχει πάρει σοβαρές διαστάσεις (μετά τα νέα επαχθή μέτρα των ΗΠΑ εναντίον της Κούβας). 

Έγιναν προτάσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος σε όλες σχεδόν τις συναντήσεις. 

Από τις 195.000 προτάσεις που έγιναν για το σύνολο των ζητημάτων οι 104.000 θεωρήθηκε πως μπορούν να λυθούν τοπικά και οι υπόλοιπες θα σταλούν για επεξεργασία στα Ανώτερα κλιμάκια. 

Από τα θέματα που θίχτηκαν ξεχωρίζουν: η συντήρηση δρόμων, οδών και πεζοδρομίων, η πιο τακτική αποκομιδή των απορριμμάτων και η κάλυψη των ελλείψεων σε κάδους, η επάρκεια και προστασία του πόσιμου νερού, οι καλύτερες επικοινωνίες.

Στις συγκεντρώσεις ενημερώνουν οι εκλεγμένοι για την δράση τους στα ΔΣ και στις επιτροπές για τις ιδέες και προτάσεις που κατέθεσαν μετά από την προτροπή και συμμετοχή του κόσμου και ακόμη για την αποτελεσματικότητα της δράσης τους.

Ο διάλογος βοηθάει στην κατανόηση της λειτουργίας και του ρόλου  των υπηρεσιών και των εκλεγμένων, την άρση πιθανών αρνητικών εντυπώσεων. Δυναμώνει την ομαδικότητα αλλά και την υπευθυνότητα του ατόμου μέσω της συμμετοχής.  

Η Miraim Brito από τις διοργανώτριες των συναντήσεων λογοδοσίας δηλώνει στο Cubadibate πως “σε αυτές οι συγκεντρώσεις αποφασίζει ο λαός με διάλογο, επιχειρήματα και συντονισμό. Ταυτόχρονα γίνεται αξιολόγηση των στοιχείων που παρουσιάζονται”.

-Οι εκλεγμένοι δεν πρέπει να ξαφνιάζονται με αυτά που ακούγονται στις συγκεντρώσεις, συνεχίζει. 

Πρέπει να είναι ανάμεσα στον κόσμο να ακούνε και να γνωρίζουν πως σκέφτεται.

Ταυτόχρονα δεν θα αισθάνονται πως είναι μόνοι. Όταν ο λαός συμμετέχει τότε και αυτοί ωριμάζουν στο καθήκον τους. 

Εκτός από τους εκλεγμένους στις ανοιχτές συγκεντρώσεις συμμετέχουν και οι υπεύθυνοι της διανομής των προϊόντων διατροφής, ο οικογενειακός γιατρός, νοσοκόμες και οι υπεύθυνοι των σχολείων και των παιδικών σταθμών. 

Πρέπει να ακούσουν τι πιστεύει ο κόσμος για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, δηλώνει η Miraim Brito.

 Η συμμετοχή είναι το βασικότερο ζήτημα. Αλλιώς δεν μπορούμε να μιλάμε για λαϊκή εξουσία, κλείνει έτσι την δήλωσή της. 

Περίληψη του άρθρου της Cubadebate 191208  “Rendición de cuentas en las circunscripciones: Pensar Cuba desde la raíz”