Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Άγιος Βασίλης άστεγος (Banksy)

Σε βίντεο το οποίο ανήρ­τη­σε χθες 10 Δεκεμ­βρί­ου, στον λογα­ρια­σμό του στο Instagram, o Banksy παρου­σί­α­σε το τελευ­ταίο του έργο. Η τελευ­ταία αστι­κή παρέμ­βα­ση του δημο­φι­λούς καλ­λι­τέ­χνη δρό­μου και ακτι­βι­στή εμφα­νί­στη­κε στην οδό Vyse Street, στη συνοι­κία με τα κοσμη­μα­το­πω­λεία του Μπίρ­μιγ­χαμ, λίγα εικο­σι­τε­τρά­ω­ρα πριν τις γενι­κές εκλο­γές της 12ης Δεκεμ­βρί­ου στο Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο. Μαζί, το βίντεο και η τοι­χο­γρα­φία ανα­δει­κνύ­ουν το πρό­βλη­μα των αστέ­γων, των οποί­ων ο αριθ­μός έχει φτά­σει σε ύψη-ρεκόρ στη Βρετανία.

Στην τοι­χο­γρα­φία, ο Banksy, με τη γνω­στή άσπρη και μαύ­ρη παλέ­τα του η οποία είναι και το σήμα κατα­τε­θέν του, απει­κο­νί­ζει τους δύο ταράν­δους που σέρ­νουν το έλκη­θρο του Άγιου Βασί­λη στον ουρα­νό. Αντί όμως, να σέρ­νουν ένα γεμά­το παι­χνί­δια έλκη­θρο, οι τάραν­δοι μοιά­ζει να έχουν «προσ­δε­θεί» σε ένα παγκά­κι, υπο­νο­ώ­ντας ότι θα ανε­βά­σουν στον νυχτε­ρι­νό ουρα­νό το παγκά­κι κι όποιον κοι­μά­ται ή κάθε­ται σ’ αυτό.

Το φιλ­μά­κι το οποίο ανήρ­τη­σε στο Instagram του ο Banksy συνο­δεύ­ει μια δια­σκευή της κλα­σι­κής χρι­στου­γεν­νιά­τι­κης μελω­δί­ας «I’ll Be Home for Christmas». Σε αυτό παρα­κο­λου­θού­με έναν — υπο­τί­θε­ται — άστε­γο που δια­λέ­γει να περά­σει τη νύχτα στο παγκά­κι. Ο άντρας αυτός ξαπλώ­νει το κορ­μί του πάνω κι αφή­νει τα λιγο­στά υπάρ­χο­ντά του στο παγκά­κι το οποίο είναι δίπλα στην τοι­χο­γρα­φία του Banksy, προ­σφέ­ρο­ντάς μας την ψευ­δαί­σθη­ση ότι τα μαγε­μέ­να τετρά­πο­δα θα τον πάρουν μακριά στο ταξί­δι τους στη δεκεμ­βριά­τι­κη, διά­στι­κτη μ’ αστέ­ρια νύχτα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο