Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Tο δόγμα περί δήθεν προστασίας της Ελλάδας από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ έχει χρεοκοπήσει

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, στην απο­ψι­νή του ομι­λία στη Βου­λή για την ψήφο των απο­δή­μων, ανέ­φε­ρε ότι η θετι­κή ψήφος του ΚΚΕ στο νομο­σχέ­διο, δεν σημαί­νει καθό­λου και απο­δο­χή των επι­χει­ρη­μά­των της κυβέρ­νη­σης και των άλλων κομ­μά­των για την «Ελλά­δα που μεγα­λώ­νει» και για τα «εθνι­κά μας δίκαια που τώρα θα βρουν νέους εκφρα­στές» τονί­ζο­ντας πως «οι απλοί άνθρω­ποι, οι Έλλη­νες μετα­νά­στες, οι από­δη­μοι Έλλη­νες, πάντα αγω­νί­ζο­νταν και ενδια­φέ­ρο­νταν για τα προ­βλή­μα­τα της χώρας και του ελλη­νι­κού λαού με ανι­διο­τέ­λεια, σε αντί­θε­ση φυσι­κά με τα διά­φο­ρα λόμπι μεγά­λων οικο­νο­μι­κών και πολι­τι­κών συμ­φε­ρό­ντων. Για­τί, η ταξι­κή διάρ­θρω­ση, έτσι όπως υπάρ­χει στην ελλη­νι­κή κοι­νω­νία, υπάρ­χει και στην Ομογένεια».

Όπως επι­σή­μα­νε, «κατά και­ρούς έχου­με δει και — Έλλη­νες στην κατα­γω­γή — γερου­σια­στές π.χ. στις ΗΠΑ, οι οποί­οι, ούτε για το «γκρι­ζά­ρι­σμα» στο Αιγαίο που ανέ­χο­νται οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες λένε τίπο­τα, ούτε βγά­ζουν «άχνα» για τα λεγό­με­να εθνι­κά θέμα­τα, ούτε τίπο­τα. Και οι οποί­οι στή­ρι­ξαν κυβερ­νή­σεις στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες π.χ. υπε­ρα­σπί­ζο­ντας τα συμ­φέ­ρο­ντα των ΗΠΑ, ποδο­πα­τώ­ντας όμως, ή έστω αγνο­ώ­ντας κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της Ελλά­δας, του ελλη­νι­κού λαού, δια­μέ­σου δια­φό­ρων συμ­μα­χιών και με κάθε τρό­πο. Όχι ότι δεν υπάρ­χουν και έντι­μοι άνθρω­ποι φυσι­κά ανά­με­σά τους, δεν λέμε αυτό…».

«Άρα, σε σχέ­ση με τα ‘εθνι­κά δίκαια’ — αν και ο όρος δεν είναι, ούτε ακρι­βής ούτε σωστός κατά την άπο­ψή μας — και την αμφι­σβή­τη­σή τους, ιδιαί­τε­ρα σήμε­ρα, αλλού είναι το πρό­βλη­μα και δεν πρό­κει­ται να λυθεί, δυστυ­χώς, με την ψήφο των απο­δή­μων. Για­τί οι ελλη­νι­κές κυβερ­νή­σεις και η πολι­τι­κή τους δια­χρο­νι­κά, είναι μέρος του προ­βλή­μα­τος. Και η πολι­τι­κή που ασπά­ζε­ται το δόγ­μα, πως αν η Ελλά­δα είναι το καλό παι­δί του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης, θα προ­στα­τεύ­σει δήθεν, τα κυριαρ­χι­κά της δικαιώ­μα­τα, έχει πλή­ρως και απο­δε­δειγ­μέ­να και ιστο­ρι­κά, χρε­ο­κο­πή­σει» τόνισε.

Ο κ. Κου­τσού­μπας είπε επί­σης, ότι στο δόγ­μα αυτό «είστε όλοι σας, οπωσ­δή­πο­τε με δια­βαθ­μί­σεις, προ­ση­λω­μέ­νοι και ταγ­μέ­νοι. Τόσο κερ­δι­σμέ­νος είναι ο λαός μας από τις συμ­μα­χί­ες σας, τόση ασφά­λεια και προ­στα­σία του παρέ­χει το ΝΑΤΟ και οι συμ­φω­νί­ες με τις ΗΠΑ, που έχε­τε φτά­σει στο σημείο όλοι σας να θέτε­τε στο λαό το δίλημ­μα, με τον έναν ή τον άλλο τρό­πο, ‘συνεκ­με­τάλ­λευ­ση και υπο­χώ­ρη­ση με την Τουρ­κία, ή σύγκρου­ση και τελι­κά πολε­μι­κή εμπλο­κή;’. Ήρθε στην επι­και­ρό­τη­τα ξανά αυτές τις ημέ­ρες με αφορ­μή την απα­ρά­δε­κτη συμ­φω­νία Τουρ­κί­ας — Λιβύ­ης […] Μόνο που αυτό το ψευ­το­δί­λημ­μα, είναι εξί­σου επι­κίν­δυ­νο για το παρόν και το μέλ­λον του λαού μας, για τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της χώρας, για την ειρή­νη» τόνισε.

Όπως είπε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, στην περιο­χή της Ανα­το­λι­κής Μεσο­γεί­ου και του Αιγαί­ου, υπάρ­χουν σημα­ντι­κά και πλού­σια κοι­τά­σμα­τα υδρο­γο­ναν­θρά­κων, κυρί­ως φυσι­κού αερί­ου. Κι αυτά τα κοι­τά­σμα­τα θέλει να τα ελέγ­ξει, «εκτός από την αστι­κή τάξη της Ελλά­δας, και η αστι­κή τάξη της Τουρ­κί­ας, όπως και άλλα κρά­τη της περιο­χής, αλλά κοντα­ρο­χτυ­πιού­νται και μεγά­λες δυνά­μεις, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλ­λία, η Μεγά­λη Βρε­τα­νία, η Ιτα­λία, η Γερ­μα­νία, η Ρωσία, η Κίνα […] Κι ο λαός μας πρέ­πει να ξέρει πως αυτοί οι έντο­νοι αντα­γω­νι­σμοί, για το ποιος θα βάλει στο χέρι τον πλού­το μιας ολό­κλη­ρης περιο­χής, με μαθη­μα­τι­κή ακρί­βεια οδη­γούν σε πολε­μι­κές συγκρού­σεις. Τέτοιοι αντα­γω­νι­σμοί βρί­σκο­νται πίσω από τις πολύ­χρο­νες ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις στη Μέση Ανα­το­λή, τη Βόρεια Αφρι­κή, τη Λιβύη» πρόσθεσε.

«Το ΚΚΕ, για μια ακό­μα φορά, τοπο­θε­τεί­ται καθα­ρά, απευ­θύ­νε­ται με ευθύ­νη στους εργα­ζό­με­νους, στο λαό και τη νεο­λαία, όπως και στους ξενι­τε­μέ­νους μας: Απορ­ρί­πτου­με τα διά­φο­ρα ψευ­το­δι­λήμ­μα­τα. Δεν πρέ­πει να υπάρ­χει καμία υπο­χώ­ρη­ση σε κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της Ελλά­δας εκ μέρους της ελλη­νι­κής κυβέρνησης.

Όποια δια­πραγ­μά­τευ­ση, συμ­φω­νία και διευ­θέ­τη­ση με την Τουρ­κία, πρέ­πει να γίνει στην βάση του διε­θνούς δικαί­ου, του δικαί­ου της θάλασ­σας, των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των. Βέβαια, οι εξε­λί­ξεις δεί­χνουν πως οι ιμπε­ρια­λι­στές φίλοι δεν πιάνονται.

Εμείς θεω­ρού­με ότι αυτό που μπο­ρεί να ταρα­κου­νή­σει για καλά τα νερά και να φωτί­σει μία άλλη διέ­ξο­δο, είναι ο απε­γκλω­βι­σμός από αυτόν τον θανα­τη­φό­ρο ενα­γκα­λι­σμό με το ΝΑΤΟ. Είναι η πάλη για να κλεί­σουν όλες οι αμε­ρι­κα­νο­να­τοϊ­κές βάσεις στην χώρα μας, για να ανοί­ξει ο δρό­μος για άλλες εναλ­λα­κτι­κές, σε συντο­νι­σμό με τα λαϊ­κά κινή­μα­τα της περιο­χής και του υπό­λοι­που κόσμου, για ριζι­κές αλλα­γές» υπο­γράμ­μι­σε ο Δ. Κουτσούμπας.

Είπε επί­σης, ότι η θέση του ΚΚΕ «ο ελλη­νι­κός λαός μαζί με τον λαό της Τουρ­κί­ας, τους άλλους λαούς της περιο­χής, να επι­βά­λουν με την πάλη τους την απο­δέ­σμευ­ση από τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς οργα­νι­σμούς, όπως το ΝΑΤΟ, είναι η πιο φιλι­κή θέση για τους λαούς και τις χώρες μας».

Τέλος, ο κ. Κου­τσού­μπας υπο­γράμ­μι­σε την σημα­σία ανά­πτυ­ξης καλών σχέ­σε­ων συνερ­γα­σί­ας και ισο­τι­μί­ας με όλες τις χώρες του κόσμου, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ωστό­σο, πως αυτές οι σχέ­σεις θα πρέ­πει να στη­ρί­ζο­νται «κυρί­ως στους λαούς και τα κινή­μα­τά τους, στη φιλία τους, στους αγώ­νες τους σε αυτές τις χώρες. Να στη­ρί­ζο­νται σε μια εξου­σία που θα υπε­ρα­σπί­ζε­ται τα συμ­φέ­ρο­ντα των εργα­ζο­μέ­νων και όχι των διά­φο­ρων επι­χει­ρη­μα­τι­κών κολοσ­σών, που τρώ­γο­νται σαν τα σκυ­λιά για το ποιος θα πρω­το­βά­λει χέρι στις πλου­το­πα­ρα­γω­γι­κές πηγές και της χώρας μας και της περιο­χής όλης».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο